Multivitamini za muškarce i žene – koja je razlika?

Teško vam je odlučiti se koji multivitamin odabrati? Odabir multivitamina prema spolu je prirodan početak za donošenje ove odluke. Ali koja je zapravo razlika između multivitamina za muškarce i žene? Zamolili smo Isabellu Lee, globalnu višu naučnicu za prehranu u Oriflameu, da nam pomogne dati odgovore na ova pitanja.

Koja je razlika između multivitamina za muškarce i žene?
Svi ljudi trebaju mikronutrijente (vitamine i minerale) kako bi njihovo tijelo funkcionisalo na najbolji način. Multivitaminski i mineralni dodaci osiguravaju bitne mikronutrijente i povećavaju unos nutrijenata. Međutim, potrebna količina određenih mikronutrijenata razlikuje se među spolovima. Dakle, ukratko, multivitamini za muškarce i žene sadrže različite količine određenih vitamina i minerala“, - objašnjava Isabella Lee.

Zašto žene i muškarci trebaju različite količine vitamina?
“S obzirom na njihovu prosječno veću tjelesnu masu, muškarci ponekad imaju veće potrebe za hranjivim tvarima odnosno nutrijentima, ali samo za relativno malo nutrijenata u poređenju sa ženama.  Sa druge strane, žene općenito imaju veću potrebu za mikronutrijentima nego muškarci budući da životno razdoblje uveliko utiče na biološku i metaboličku potrebu za vitaminima i mineralima. Na primjer, ženama je potrebno više željeza, folne kiseline i kalcija nego muškarcima zbog menstruacije, trudnoće, dojenja i menopauze. Također, obrasci prehrane utiču na potrebu za mikronutrijentima. Na primjer, žene obično jedu manje porcije od muškaraca i zato mogu lakše patiti od nedostataka nutrijenata.

Ovdje je pregled najpotrebnijih nutrijenata u zavisnosti od vašeg spola:

Žene
Folna kiselina – potreba za većom količinom zbog povećane potrebe tokom trudnoće
Kalcij – potrebna veća količina zbog rizika od krhkih kostiju nakon menopauze
Željezo – veća potreba za količinom zbog gubitka krvi tokom menstruacije i povećanog     volumena krvi tokom trudnoće

Muškarci
Magnezij – potreba za većom količinom zbog veće mišićne mase
Cink – potreba za većom količinom zbog proizvodnje testosterona
Selen – potreba za većom količinom zbog proizvodnje sperme

 

Koje su općenito prednosti multivitamina?
"Multivitaminski dodaci prehrani pomažu u premoštavanju nedostatka mikronutrijenata u prehrani i podupiru opštu dobrobit organizma. Dodaci prehrani nisu lijekovi koji se koriste za liječenje nedostataka, niti zamjenjuju raznoliku, uravnoteženu prehranu budući da hrana osigurava i druge hranjive sastojke koji imaju blagotvorne efekte na zdravlje", kaže Isabella Lee. 

Kada treba uzimati multivitamine?
"Uvijek biste trebali uzimati suplemente prema uputama, uključujući multivitamine. Treba poštovati preporučenu dozu i "što više, to bolje" razmišljanje ne vrijedi za mikronutrijente. Ne postoji standardna definicija o tome koje hranjive sastojke ili njihova količina trebaju biti pa je dobro pogledati tablicu nutritivne vrijednosti koja se nalazi na pakovanju kako biste vidjeli sastav dodatka. Ovisno o tome šta najbolje odgovara vašem rasporedu, multivitaminski i mineralni dodatak može se uzeti bilo kada tokom dana, uz čašu vode i obrok za bolju apsorpciju. Budući da se multivitamini koriste kao dopuna prehrani, količina nutrijenata ne prelazi preporučenu dnevnu dozu unosa, što znači da ih možete uzimati kontinuirano bez pauze“.