4 načina do bolje probave i boljeg zdravlja!

Zdrava crijeva su puno više od dobre probave – bez obzira imamo li probavnih problema ili ne (a činjenica je da ih mnogi od nas imaju!), istraživanje otkriva da bi briga o zdravlju crijeva zapravo mogla poboljšati mnoge aspekte našeg cjelokupnog zdravlja i blagostanja. Otkrijte 4 jednostavne stvari koje možete uraditi za bolje zdravlje crijeva!

Vaša su crijeva poput vrijednog stroja koji obrađuje hranu koju pojedete, upija sve hranjive tvari koje vaše tijelo treba i izbacuje sve što je preostalo - 24 sata dnevno. Ali, tu nije kraj - daleko od toga! Vaša crijeva su i dom za otprilike 70% vašeg imunološkog sustava i mikrobioma crijeva koji je povezan s mnogim aspektima vašeg zdravlja i dobrobiti, dakle - zdravlje crijeva je važno! Pogledajmo kako im možemo pomoći?

1. Unosite više vlakana
Prehrambena vlakna su najveći dar za zdrava crijeva, ali s današnjim načinom života koji uključuje brzu i prerađenu hranu, većina nas ih ne unosi dovoljno! Preporučeni dnevni unos je 30 g dnevno, ali globalni prosjek je samo 23 g dnevno – i zapravo mnogo manje u mnogim zemljama. Unošenje vlakana čini dvije odlične stvari za crijeva: potiče rad crijeva i aktivira ih iznutra za dobro probavno zdravlje te hrani dobre bakterije u crijevnom mikrobiomu kako bi pomogle u očuvanju zdrave crijevne flore.

Savjet: Pokušajte povećati dnevni unos prehrambenih vlakana jedući više povrća, voća, cjelovitih žitarica i mahunarki. Dodatak prehrani bogat vlaknima pomoći će vam da povećate unos ako osjećate da ih ne dobivate dovoljno.

 

2. Unosite dovoljno vode
Dobra hidratacija ključna je za zdravlje crijeva! Hidratacija je važna za njihovo funkcionisanje – nedostatak hidratacije dovodi do zatvora, nadutosti i nelagode.

Savjet: Nastojte piti 8-10 čaša vode ili druge tekućine dnevno – to može uključivati pića napravljena s vodom poput kafe i čaja (ali, ne i slatka pića koja će dodati kalorije). Ako unosite dosta hidratantne hrane poput jogurta, sočnog voća i juhe, možete ih također uključiti u svoj ukupni dnevni unos tekućine. Investirajte u praktičnu Bocu za vodu koju možete nositi sa sobom kako biste vodu uvijek imali pri ruci tokom dana.

3. Jedite raznoliku hranu
Raznolikost prehrane ključna je za promicanje zdravog mikrobioma crijeva – što je vaša prehrana raznolikija, to je raznolikiji i sastav dobrih bakterija u vašim crijevima. Pokušajte ograničiti konzumaciju zasićenih masnoća, šećera i alkohola i usredotočite se na raznovrsnu, zdravu, cjelovitu hranu, uključujući i fermentirane namirnice.

Savjet: Pokušajte proširiti svoju 'normalnu' prehranu uvođenjem barem jedne nove hranjive namirnice svake sedmice!

 

4. Potaknite rad crijeva vježbanjem
Sve vježbe potiču pokretljivost crijeva. Aerobno vježbanje pomaže u stimulaciji crijeva pumpanjem krvi, dok vježbe istezanja poput joge potiču kretanje 'masirajući' crijeva. Ovdje možete vidjeti nekoliko naših omiljenih jednostavnih vježbi za promicanje zdravih crijeva.

Savjet: Pokušajte svaki dan uključiti različite vrste aktivnosti u svoju rutinu. Svaka sitnica se računa!

Tekst: