Vodič stručnjaka za umanjivanje tamnih mrlja

Izražena pigmentacija, neujednačenost tena, tamne mrlje od sunca ili staračke mrlje – razni su načini opisivanja tamnih mrlja na koži. Ali, kako da im stanemo u kraj? Potražili smo savjet od našeg stručnjaka za kožu, Meline Galeadi!

1. ŠTA SU TAMNE MRLJE?
Tamne mrlje su uzrokovane neujednačenom proizvodnjom melanina. Mrlje variraju od svijetlosmeđih do crnih i imaju jednaku teksturu kao i ostatak kože. Na tim područjima ne osjećate nikakav bol i obično se javljaju na dijelovima kože izloženim suncu.

2. NA KOJI NAČIN DOLAZI DO POJAVE TAMNIH MRLJA?
Melanin, pignent koji možete naći u koži, je prirodni način na koji se koža brani od UV zračenja. Kada su izloženi sunčevoj svjetlosti, melanociti iz nižih dijelova epidermisa proizvode melanin i otpuštaju ga kroz razgranate ćelije koje zovemo dendriti, sve do vanjskog sloja kože. Melanin apsorbuje sunčevu svjetlost i sprečava daljnje prodiranje UV zraka kroz kožu. Kada koža više nije izložena sunčevim zrakama, melanin se povlači.

Svaki put kada se ovaj mehanizam aktivira, ostaje mali trag, a s vremenom se ovi tragovi akumuliraju i stvore mrlju. Isto se dešava ako pišete olovkom na komadu papira i stalno biršete i ponovo pišete na istom mjestu. Nakon nekog vremena će ostati trag.

Dodatno, ovaj mehanizam postaje manje učinkovit s vremenom, što isto dovodi do nakupljanja melanina na jednom mjestu. Također, dolazi i do kumulativnom efekta, tako da šteta koju smo načinili našoj koži u tinejdžerskim godinama će nas stići kasnije u životu!

Postoji više razloga koji mogu pokrenuti ovaj proces. Najveći krivac je izloženost sunčevim zracima. Ali, hormonalni disbalans, kao onaj kroz koji prolaze žene u trudnoći, također mogu dovesti do ove pojave. Isto tako, različiti ljudi imaju višu ili nižu melaninsku sintezu, tako da će efekat biti različit od osobe do osobe.

3. ŠTA MOGU DA URADIM DA SPRIJEČIM ILI UMANJIM POJAVLJIVANJE TAMNIH MRLJA?
Najbolji način da biste umanjili pigmentaciju jeste smanjenje izloženosti sunčevim zracima. S vremenom će velika izloženost suncu dovesti do neujednačenog tena i pospiješiti starenje kože. Zbog toga je od izuzetne važnosti korištenje zaštitnog faktora – pogotovo u područjima sa mnogo sunčanih dana, kada se preporuča da se ti proizvodi koriste tokom cijele godine.

Piling s proizvodima koji sadrže BHA ili AHA kiseline, također može pomoći i vaša koža će izgledati ljepše s ujedančenijim tenom, zbog toga što potiče zamjenu ćelija i otklanja mrtve ćelije.

4. POSTOJE LI NEKI PROIZVODI ZA NJEGU KOŽE KOJI MOGU POMOĆI?
Za UV zaštitu preporučujem NovAge dnevnu kremu za lice sa ZF 50 za naprednu zaštitu kože. Ona pruža najveći nivo UV zaštite da bi spriječila djelovanje štetnih zraka i starenje kože. Također, štiti kožu od negativnih uticaja okoline i intenzivno hidratizira.

Pored toga, tu je i nova NovAge Bright Sublime kolekcija. Patentirana multi-bright tehnologija ciljano djeluje i potiče proizvodnju melanina da bi se vidljivo umanjila pigmentacija. NovAge Bright Sublime napredna dnevna krema za posvjetljivanje sa ZF 20 i NovAge Bright Sublime napredni serum za posvjetljivanje višestrukog djelovanja (testirani zajedno) klinički dokazano umanjuju tamne mrlje do 50% i posvjetljuju ten do 40%.

5. KAKO MOŽETE SMANJITI POJAVU TAMNIH MRLJA U BUDUĆNOSTI?
Izbjegavanje izlaganja sunčevim zrakama, korištenje proizvoda za njegu kože koji djeluju na ujednačavanje tena i piling dva puta sedmično će dovesti do ujednačenog tena. Uložite u kvalitetne proizvode koji će tretirati probleme vaše kože i pružati joj adekvatnu njegu.

Ako živite u sunčanom predjelu, pored zaštitnog faktora, nosite šešir i sunčane naočale kada ste vani. Pored toga, nemojte podcijeniti sjedenje u kancelariji blizu prozora ili oblačno vrijeme: i dalje možete biti izloženi UV zrakama!

Tekst: Fotograf: Getty Images