Pitajte stručnjaka – Serumi: Zašto su nam potrebni?

Serumi su vrlo brzo postali esencijalni proizvodi kroz zadnjih nekoliko godina. Ipak, većina nas nije sigurna šta su tačno serumi i kako djeluju. Odlučili smo porazgovarati s Holly Grenfell, specijalistkinjom za njegu kože i članicom Oriflame panela stručnjaka za njegu kože, i pitati je nekoliko važnih pitanja!

Šta su serumi?
Serumi su proizvodi za njegu kože koji imaju visooku koncentraciju aktivnih sastojaka kao štu su antioksidanti, kiseline i vitamini. Serum zaista može dugoročno pomoći proizvodnju kolagena i stvaranje optimalnih nivoa hidratacije. Laganije su formulacije u odnosu na kreme pošto su napravljeni od manjih molekula, što im omogućava da prodru dublje u kožu.

Koje su prednosti upotrebe seruma?
Serumi su formulisani da djeluju na posebne potrebe kože koje se nalaze ispod epidermisa kao što su pigmentacija, staračke fleke i duboke bore. Serumi su esencijalni dio anti-ageing njege kože i imaju klinički dokazane rezultate koji potvrđuju njihovu efikasnost.  

Mogu li serumom zamjeniti dnevnu i noćnu kremu?
Ne, sredstva za hidrataciju su formulisana da održavaju kožu hidratiziranom i kreiraju barijeru koja štiti kožu od vanjskih uticaja. Serumi su formulisani tako da prodiru duboko u kožu i tamo djeluju aktivnim sastojcima.

Dnevna i noćna krema i serum imaju različite uloge i ako ukinete bilo koji od njih uskratit ćete vašoj koži bitne efekte koje oni donose. Ovo je nekoliko činjenica koje će vam pomoći da razlikujete ta tri proizvoda:

  • Serum- lagana tekstura koje se gotovo nepirmjetno upija u kožu donoseći joj aktivne sastojkeh. Serumi pojačavaju efekat dnevne kreme ali je ne mogu zamjeniti.
  • Dnevna krema – duboka hidratacija i zaštitakože tokom dana. Formulisna s UV zaštitom, štiti kožu od sunčevog zračenja.
  • Noćna krema – specijalno kreirana za period tokom noći kada se koža regeneriše i obnavlja.

Kako koristiti serum?
Nanesite serum na očišćenu kožu i umasirajte u kožu lica i vrata. Jedna kap je dovoljna zbog visoke koncentracije aktivnih sastojaka te se lagano nanosi. Serum se upija vrlo brzo u kožu i priprema je za nanošenje dnevne ili noćne kreme.


Tekst: Fotograf: Oriflame Editorial Team