Pitajte stručnjaka – Serumi: Zašto su nam potrebni?

Serumi su vrlo brzo postali esencijalni proizvodi u posljednjih nekoliko godina, iako većina nas nije sigurna šta su tačno serumi i kako djeluju. Odlučili smo da porazgovaramo sa Holly Grenfell, stručnjakom za njegu kože i članicom Oriflame panela stručnjaka za njegu kože, i pitamo je nekoliko najvažnih pitanja!

Šta su serumi?
„Serumi su proizvodi za njegu kože sa visokom koncentracijom aktivnih sastojaka kao što su antioksidansi, kiseline i vitamini. Serum zaista može dugoročno pomoći vašoj koži da poveća kolagen i optimalan nivo hidratacije. Lakši su po teksturi od krema jer se sastoje od manjih molekula, tako da su u stanju da isporuče dodatne hranjive materije u dublje slojeve kože“, objašnjava Holly Grenfell.  

Koje su prednosti od upotrebe seruma?
„Serumi su formulisani da ciljano djeluju na specifične probleme koji se nalaze ispod epidermisa, kao što su pigmentacija, staračke pjege i duboke bore. Ovaj proizvod je suštinski dio programa za njegu kože protiv starenja i postoje kliničke studije koje odlično dokazuju njihovu efikasnost.”

 

Mogu li da koristim serum kao zamjenu za dnevnu i noćnu kremu?
„Ne, hidratantne kreme su formulisane da održavaju kožu hidriranom tako što postavljaju zaštitnu barijeru između nje i spoljašnjih faktora. Serumi su formulisani tako da prodiru duboko u kožu i isporučuju ključne sastojke.”

„Dnevne i noćne kreme, kao i serumi, imaju različitu ulogu, a isključivanjem jedne od njih, svoju kožu lišavate važnih prednosti koje oni donose. Evo nekoliko kratkih činjenica koje će vam pomoći da razlikujete ova tri:
Serum: Ima laganu teksturu koja se neprimjetno upija, obezbjeđujući aktivne sastojke. Serum pojačava efekat dnevne kreme, ali ga ne zamjenjuje.
Dnevna krema: Dubinski hidrira i štiti vašu kožu tokom dana. Formulisana sa UV zaštitnim faktorom pruža zaštitu od starenja koje izaziva sunčevo zračenje.
Noćna krema: hidratantna krema dizajnirana posebno za noć. Serum nije dovoljan za vašu kožu, potrebna mu je noćna krema koja će donijeti dodatnu ishranu kako bi pružila regeneraciju i obnavljanje tokom noći".

 

Kako da koristim serum?
„Nanesite serum na svježe očišćeno lice i umasirajte ga u lice i vrat. Jedna kap je dovoljna jer je formula veoma koncentrisana i lako se razmazuje. Serum se veoma brzo upija tako da je vaša koža odmah spremna za nanošenje dnevne ili noćne kreme (u zavisnosti od doba dana).”

Pet seruma koje preporučujemo da isprobate
Novage+ Wrinkle Smooth serum
Waunt Go Glow Hydro Boost serum
Optimals Hydra Radiance serum
• Novage+ Blemish + Age Defy serum
Optimals Urban Guard 3D Essence serum