Zašto ne možemo prestati jesti, čak i kada nismo gladni? Upoznajte hiperukusnu hranu

Sadrži puno kalorija, masti, šećera i soli, niske je hranjive vrijednosti, izuzetno primamljiva i tako neodoljivo ukusna da je jednostavno ne želimo prestati jesti – čak i ako nismo gladni! Preukusna hrana tjera nas da uvijek želimo još više jesti, što može dovesti do prejedanja i povećanog rizika od prekomjerne težine i povezanih zdravstvenih problema.

Hiperukusna hrana je ona koja je energetski bogata i ukusna! Neodoljivi spojevi masnoće, šećera i soli u visokokaloričnim obrocima koji odlično mirišu i imaju nevjerovatan okus! Definitivno su dobar odabir za trenutačni užitak, ali najčešće ne pružaju dovoljno u pogledu kvalitetne prehrane ili trajne sitosti, što ih čini dobrima za povremenu poslasticu, ali ih treba izbjegavati kao svakodnevni odabir!

Šta hranu čini hiperukusnom?
Neodoljivost hiperukusne hrane svodi se na umjetno stvorene spojeve triju specifičnih sastojaka koji kreiraju okus: masti, šećera i soli, obično zajedno s jednostavnim ugljikohidratima. Hiperukusna hrana dovodi nas u iskušenje na mnogo načina – svojim izgledom, mirisom i okusom te izaziva želju kojoj je teško odoljeti. Zamislite miris vašeg omiljenog kolača ili uličnog štanda koji prodaje hrenovke ili kandirane orašaste plodove – dovoljno je samo prisjećanje da ih odmah poželite!

Primjeri hiperukusne hrane:
Masti i šećer: torte, krafne, kolači, brownies
Sol i mast: hamburgeri, hrenovke, pizza, prženi krompirići

Zašto ne možemo prestati jesti hiperukusnu hranu?
Preukusna hrana nas tjera da jedemo isključivo iz užitka, a ne iz gladi, što je poznato kao hedonističko jedenje. Mozak nam inače govori kada smo gladni (trebamo energiju) i kada smo siti (unijeli smo dovoljno energije). Ipak, kod hiperukusne hrane naš se mozak fokusira isključivo na užitak - tjera nas da poželimo hranu, čak i ako nismo gladni, i ne podsjeća nas da prestanemo jesti, čak i ako smo siti.

 

Budite svjesni opasnosti!
Problem s hiperukusnom hranom je u tome što je energetski bogata, što znači da sadrži puno kalorija, ali malo hranjivih tvari. Također je relativno jeftina, dostupna u izobilju, brzo gotova i time praktična. Spojite to sa zadovoljstvom koje imamo kada ih konzumiramo i dobit ćete savršenu oluju. Kada se redovito okrećemo hiperukusnoj hrani, ne samo da ne unosimo dovoljno proteina, prehrambenih vlakana i vitamina i minerala, nego riskiramo prejedanje i unos više kalorija nego što je našem tijelu potrebno – hiperukusna hrana povezana je s debljanjem i povezanim bolestima.

Kako možete izbjeći rizike vezane za hiperukusnu hranu?
• Bazirajte 80-90% svoje prehrane na cjelovitoj hrani bogatoj hranjivim tvarima kako biste nahranili svoje tijelo. A 10-20% ostavite za poslastice koje vam hrane dušu.
• Sami kuhajte svoje obroke kako biste bolje razumjeli što jedete.
• Neka vam postane navika provjeravati oznake hranjivih vrijednosti kako biste bili svjesni hranjivih tvari i kalorija koje ćete pojesti.
• Vodite računa o grupama sastojaka kao što su masnoća i sol, masnoća i šećer, šećer i sol – ključne karakteristike hiperukusne hrane.
• Čuvajte se švedskih stolova! Želudac želi ono što oči vide, zato što je veća raznolikost hrane, to je veći rizik od prejedanja.
• Budite umjereni u svemu!

Tekst: Fotograf: Oriflame