Asta-šta? Evo zašto je astaksantin neizostavan za zdravu kožu

Često se govori da smo ono što jedemo, a ovo je posebno tačno kada je u pitanju astaksantin. Osim što se reklamira kako pomaže u sprečavanju negativnih uticaja sunčevog zračenja do bora, ovaj moćni antioksidans ima i čitav niz drugih prednosti za kožu o kojima treba govoriti. Pogledajte ih!

Prije svega, što je astaksantin?
Ta divna, crvenkasto ružičasta boja koju povezujete s flamingima, lososom, jastozima, škampima i ostalim predivnim stvorenjima u životinjskom carstvu! Možete se zahvaliti astaksantinu za to! To je karotenoid koji se prirodno javlja (pigment pronađen u prirodi koji daje voću i povrću njihovu jarko narančastu, žutu ili crvenu nijansu) koji se nalazi u izobilju u slatkovodnoj mikroalgi H.pluvialis i koja je jedan od glavnih sastojaka u prehrani tih ružičastih, gore spomenutih stvorenja. U stvari, astaksantin se može naći u mišićima lososa, a mnogi zagovaraju teoriju da pruža izdržljivost koja im je potrebna da bi plivali uzvodno.

Evo samo nekoliko (od mnogih) razloga zbog kojih bi trebalo pojačati unos astaksantina:

1. Čuva vas od pojave bora: Ako se uzima oralno, prirodni astaksantin može pomoći u održavanju zdrave kože iznutra! Prodire u najdublje slojeve kože da bi osigurao naprednu zaštitu od štetnih slobodnih radikala koji razgrađuju kolagen i doprinose stvaranju finih linija i bora, a istovremeno poboljšava zadržavanje vlage i elasticiteta.

2. Ostanite u igri: Ništa nije vas neće zadovoljiti više od uspješno završenog treninga. I dok su prednosti redovnog vježbanja dobro poznate, naročito naporni treninzi (posebno kada niste navikli na vježbanje) mogu povećati proizvodnju slobodnih radikala i izazvati oksidativni stres - što rezultira upalom i boli te može umanjiti vaše sportske rezultate. Tu nastupa astaksantin. Pomaže oporavak mišića, poboljšava izdržljivost i štiti od slobodnih radikala u mišićima, tako da se osjećate snažno kao losos koji pliva uzvodno!

3. Pametni na suncu: Nikada ne treba preskočiti ZF kada se sunčate, ali dobro je znati da astaksantin također pomaže u zaštiti kože od štetnih UV zraka. UVB zraci prodiru u vanjski sloj kože, u epidermu, što kao rezultat ima opekline od sunca, dok UVA zraci prodiru dublje u dermis, izazivajući oksidativni stres i prerano starenje. Budući da astaksantin može prodrijeti u sve slojeve kože, djeluje kao "unutrašnja krema za zaštitu od sunca", štiteći od UVA-oksidativnog stresa. Također je dokazano da smanjuje upalu (čitaj: jastog-crvene opekline od sunca) od izlaganja UVB zrakama.

4. To je najmoćniji antioksidans u prirodi: Ako vam je potrebno još više razloga da uvedete astaksantin u svoju rutinu, trebate znati da je ovaj moćni antioksidans 4,6 puta jači od beta-karotena, 110 puta jači od vitamina E i 6000 puta jači od vitamina C u borbi protiv slobodnih radikala. Zvuči gotovo previše dobro da bi bilo istinito!

Kako biti sigurni da unosite dovoljno astaksantina?
Povećanje unosa astaksantina je lako, ali i ukusno. Hrana bogata astaksantinom uključuje divljeg lososa i ulje lososa (divlji losos guta mikroalge koje sadrže astaksantin), crvenu pastrmku, alge, jastoga, škampe, rakove. Astaksantin se čak može redovito uzimati kao dodatak - Astaksantin i ekstrakt europske borovnice iz Oriflamea razvijen je iz slatkovodnih mikroalgi koje se obično nalaze u švedskom arhipelagu i odličan je način da u svoju svakodnevnu prehranu uvrstite neke odlične antioksidanse!!

Pročitajte više o našim moćnim antioksidativnim dodacima ovdje!

Reference:
1. Smanjenje sitnih linija i bora i poboljšanje zadržavanja elasticiteta i vlage: Tominaga K et al.,(2012). Cosmetic benefits of astaxanthin on human subjects. Acta Biochim Pol. 2012;59(1):43-7. A0347
2. Izdržljivost: Earnest CP, Lupo M, White KM, Church TS. Effect of astaxanthin on cycling time trial performance. Int J Sports Med (2011) 32(11):882–8. doi:10.105 5/s-0031-1280779
Oporavak mišića: Djordjevic B, Baralic I, Kotur-Stevuljevic J, Stefanovic A, Ivanisevic J, Radivojevic N, et al. Effect of astaxanthin supplementation on muscle damage and oxidative stress markers in elite young soccer players. J Sports Med Phys Fitness (2012) 52(4):382–92.
3. Fotozaštita:Ito, N.; Seki, S.; Ueda, F. The Protective Role of Astaxanthin for UV-Induced Skin Deterioration in Healthy People—A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Nutrients 2018, 10, 817.
4. Doziranje antioksidanasa: Nishida et al. (2007), Caretenoid Science. Vol. 11: 16-20

Tekst: