Wellosophy
Početna

Sreća koja traje: Njegujte svoju ljepotu iznutra

Objavljeno: 11.7.2024 | Author: Oriflame

Naša kosa, koža i nokti jesu naši najdragocjeniji pokazatelji ljepote i naši rituali i rutine kojima ih njegujemo izvana su veoma važni.
Također, imajte na umu da njega iznutra rezultira ispunjenijim i sretnijim životom. Promjenom nekih životnih stilova možete pomoći vašoj unutrašnjoj ljepoti da zablista, kao i da unese više radosti u vaš život. Dakle, šta je ljepota iznutra?
Da li ste ikada imali osjećaj da uprkos tome što trošite značajne količine svog teško zarađenog novca na najbolje kozmetičke proizvode i sate svog dragocjenog vremena na rutine i tretmane, ne postižete baš željene rezultate? Odgovor bi mogao da leži u vašim životnim izborima. Saznajte kako da zauzmete holistički pristup za poboljšavanje ljepote iznutra i opšteg blagostanja.

SAZNAJTE VIŠE

Nutrijenti za ljepotu i blagostanje

Zdrava koža, blistava kosa i jaki nokti iziskuju nutrijente za njegu i obnovu – ćelije kože, folikule dlake i matriks noktiju. Vitamini koji uključuju i vitamin B (posebno biotin) i vitamin C, minerale poput željeza, selena i cinka, antiksidanata i amino kiselina (gradivni blokovi proteina) – svi su oni važni i treba ih uključiti. Da biste dobro izgledali i dobro se osjećali, pokušajte da jedete širok izbor hranjivih materija bogate i zdrave hrane, uključujući puno voća, povrća i bobičastog voća, integralnih žitarica, mahunarki, masne ribe i školjki. Ukoliko osjećate da ne dobijate dovoljno iz hrane, posegnite za NutriComplexom za kosu i nokte koji će da vas snabdijeva svim neophodnim mineralima i vitaminima za optimalnu njegu ljepote. Vaša ljepota iznutra će sijati, a vaše opšte zdravlje će osjetiti benefite.

Kako stres utiče na prirodnu ljepotu

Stres utiče na mentalno zdravlje i brigu o sebi, ali važno je da ne dozvolite da stres preovlada i postane hroničan - iscrpljuje naše skladište hranljivih materija zbog povećanih tjelesnih zahtjeva (Singh, 2016) – što može da pokvari našu ljepotu iznutra i raspoloženje. Pokušajte da stvarate one trenutke u danu kada se opuštate, čak i ako su veoma mali. Duboko disanje i nekoliko istezanja ili kratka šetnja prirodom, mogu da učine čuda! Tokom perioda pojačanog stresa pokušajte da dodate antioksidanse koji pomažu pri zaštiti tijela od oštećenja slobodnih radikala. Na primjer, ekstrakt astaksantina i borovnice je prepun superhrane i vitamina za borbu protiv starenja, upale i hroničnog stresa.

Snom do ljepote - to nije mit

Ne zove se džabe san za ljepotu. Ako radite previše, ne činite uslugu ni svojoj unutrašnjoj ljepoti ni svom opštem blagostanju – i to se primjećuje! Bez sna ne možete ni pravilno da razmišljate – tokom sna naši organizmi se fokusiraju na popravljanje, obnavljanje i restauraciju naših ćelija. Stvorite rituale pred spavanje, na primjer, zamijenite telefon toplom, mirisnom kupkom, blagim osvjetljenjem i dobrom knjigom i ciljate na 7-9 sati sna po noći. Ako niste dobro spavali, velike su šanse da vam je potrebna dodatna pomoć. Wellness paket za muškarce i žene su kreirani od strane nutricionista kako bi obezbijedili vitamine, minerale i mikronutrijente sa naučno dokazanim zdravstvenim benefitima. Sve to doprinosi normalnom funkcionisanju i održavanju ključnih tjelesnih sistema – od imunog do nervnog i mišićnog sistema.

Vježbajte da ljepotu održite u formi

Vježbanje ne samo da održava vaše tijelo u formi, već održava i vašu unutrašnju ljepotu! Pokretanje krvi je važno za transport kisika i hranjivih materija po tijelu kako bi se podržala funkcija ćelija i poboljšalo raspoloženje. Pokušajte da uključite fizičku aktivnost u svoj dan – brza šetnja od 30 minuta tokom pauze za ručak ili bilo šta što odgovara vašem načinu života koristit će unutrašnjoj ljepoti, fizičkom i emocionalnom zdravlju.

Kako zdravlje crijeva utiče na ljepotu i raspoloženje

Mikrobiom crijeva je povezan sa zdravljem kože i mentalnim zdravljem – pokazano je da uravnotežen i raznovrstan mikrobiom pozitivno utiče na kožna oboljenja uključujući psorijazu i atopijski dermatitis (Salem i dr., 2018). Crijevna mikrobiota komunicira sa neurotransmiterima poput serotonina i GABA, koji su ključni za podizanje raspoloženja i emocija. Oni su važni za regulisanje blagostanja, sna i apetita – sve to je usko povezano sa unutrašnjom ljepotom, kao i dobrim raspoloženjem.
Održavajte crijevni sistem u dobrom stanju tako što ćete ga hraniti korisnim bakterijama koje dolaze iz pre- i probiotičke hrane. Ovo uključuje mnogo vlakana, fermentisano povrće ili mliječne proizvode (jogurt), mahunarke, banane, luk, bijeli luk, praziluk itd. U periodima kada ne možete održavati zdravu ishranu, konzumirajte Natural Balance šejk koji je bogat vlaknima i proteinima. Ovo je brza, hranjiva i zdrava užina puna prirodnih sastojaka koji pružaju sve esencijalne aminokiseline koje su vašem tijelu potrebne da funkcioniše na najbolji način i poboljšava ljepotu iznutra.

MIRISI KOJI PODIŽU RASPOLOŽENJE

SAZNAJTE VIŠE

Šta ne raditi!

Kao što postoji mnogo stvari koje možete učiniti da poboljšate svoju unutrašnju ljepotu i raspoloženje, postoji i nekoliko stvari koje treba izbjegavati – kao što su prekomjereno izlaganje duhanskom dimu i zagađenju, kao i konzumacija kofeina, alkohola i brze hrane. I nikada ne zaboravite ZF kada ste napolju – čak i tokom oblačnih dana. Svi ovi faktori mogu da izazovu reakcije slobodnih radikala – od stresa do prijevremenog starenja – u tijelu, što može da prouzrokuje štetan oksidativni stres i zahtjeva dobro funkcionisanje odbrambenog sistema antioksidanasa. Da biste podržali odbranu svog tijela od slobodnih radikala, obavezno uključite mnogo hrane bogate antioksidansima u svoju ishranu, kao šareno bobičasto voće, voće i povrće.

Hidratacija je ključ

Na kraju, ali ne i najmanje važno, lako zaboravljate vodu tokom dana kada ste zauzeti, ali dobra hidratacija je ključna za svaku funkciju vašeg tijela i uma. Zdrava, blistava koža zahtjeva hidrataciju iznutra ka vani, kao i izvana ka unutra!
U našoj potrazi za ljepotom iznutra, često se fokusiramo isključivo na spoljašnjost, zanemarujući dubok uticaj koji unutrašnje blagostanje može imati na naš izgled i sreću. Dok su rutine njege kože i proizvodi za ljepotu nesumnjivo važni, prava ljepota cvjeta iznutra. Otkrijte holistički pristup ljepoti koji ne samo da poboljšava vaš fizički izgled, već i obogaćuje vaše opšte blagostanje i sreću.

Izvori:

Salem I, et al. The Gut Microbiome as a Major Regulator of the Gut-Skin Axis. Front Microbiol. 2018 Jul 10;9:1459. doi: 10.3389/fmicb.2018.01459.<br /> Singh K. Nutrient and Stress Management. J Nutr Food Sci. 2016;6(4):1-6. doi: 10.4172/2155-9600.1000528.
Naručite proizvode iz ovog članka
Wellosophy Natural Balance šejk s okusom jagode
Nema na zalihama
(305)
Wellosophy

Wellosophy Natural Balance šejk s okusom jagode

87,00 KM

Wellosophy Natural Balance šejk s okusom čokolade
Novo
Nema na zalihama
(0)
Wellosophy

Wellosophy Natural Balance šejk s okusom čokolade

87,00 KM

Kutak za inspiraciju

4 koraka do zdravijih kostiju
Wellosophy
4 koraka do zdravijih kostiju

Jeste li znali da, kada navršite 30 godina, vaše kosti polako gube gustoću i povećava se rizik od razvoja krhkih kostiju kasnije u životu? Umanjite taj rizik poduzimanjem 4 jednostavna koraka za izgradnju i održavanje snažnih, zdravih kostiju!

Pročitaj

Ostale kategorije

BEAUTY INFO CENTAR
BEAUTY INFO CENTAR