Skincare
Početna

5 znakova da imate osjetljivu kožu i kako je njegovati

Objavljeno: 20.3.2024 | Author: Andrea Simons

Vaša koža je crvena, ima mrlje i svrbi vas? Vjerovatno imate osjetljivu kožu - evo šta to znači i šta je uzrokuje.

Saznajte više

Šta je osjetljiva koža?

Osjetljiva koža je čest problem, ustvari čak 50% ljudi u današnje vrijeme ima osjetljivu kožu. Osjetljiva koža je ona koja je vrlo reaktivna i sklona iritacijama. Simptomi osjetljive kože mogu uključivati suhoću, hrapavost, crvenilo, zatezanje, akne, svrbež i peckanje, a čak i masna koža može biti osjetljiva.

Šta uzrokuje osjetljivu kožu?

Osjetljivu kožu možete naslijediti ili može biti povezana s osjetljivošću na UV zrake, zagađenje, kozmetičke sastojke, promjene temperature, stres, hladnoću ili vjetar. Jedna od stvari koja se najčešće povezuje s osjetljivom kožom je narušena barijera kože što, među ostalim, može dovesti do povećane osjetljivosti na podražaje.

Saznajte više

Znakovi koji ukazuju na osjetljivu kožu

• Vaša koža reaguje na promjene vremena: Kod osjetljive kože, hladnoća ili vjetar mogu momentalno uzrokovati suhoću, crvenilo i svrbež.
• Nakon čišćenja kože, osjećate peckanje, zatezanje ili svrbež: Mnoga sredstva za čišćenje sadrže sulfate i mirise koje osjetljiva koža ne podnosi najbolje.
• Koža vas pecka i pocrveni nakon korištenja proizvoda za njegu kože ili make-upa: Proizvodi za njegu kože nikada ne bi trebali uzrokovati peckanje ili reakciju kože, ali ako ipak dođe do toga, vrlo vjerovatno imate osjetljivu kožu ili možda jednostavno niste odabrali odgovarajuće proizvode za vaš tip kože.
• Pojavile su se akne: Ako imate bubuljice ili akne, nemojte odmah pretpostaviti da je razlog masna koža. Akne se mogu pojaviti čak i ako nemate masnu kožu. Nesavršenosti kože i mrlje se mogu pojaviti bez obzira na njen tip, što znači da je vaša koža na određeni način osjetljiva.
• Vaša koža je hrapava i peruta se: Budući da osjetljiva koža ima narušenu barijeru, smanjuje se nivo hidratacije što dovodi do suhe, hrapave kože koja svrbi i peruta se.

learn more

Dakle, kako biste trebali brinuti o osjetljivoj koži?

• Za čišćenje koristite mlaku vodu, umjesto vruće jer vruća voda može biti previše intenzivna zbog nagle promjene temperature. Također, pomoći će korištenje sredstva za čišćenje lica koje ne sadrži sulfate i mirise.
• Budite nježni pri čišćenju ili nanošenju proizvoda – povlačenje i grubi potezi mogu iritirati kožu.
• Hidratizirajte kožu! Svim tipovima kože je potrebna hidratacija, ali osjetljivoj koži još i više jer kroz oštećenu barijeru kože lako gubi vlagu.
• Koristite ZF i nosite šešir ako ste izloženi suncu, ili još bolje, potražite hlad. Ako provodite vrijeme za suncu, nanesite hidratantnu kremu koja sadrži ZF za osjetljivu kožu.
• Izbjegavajte sastojke za koje je poznato da izazivaju neželjene reakcije, kao što su mirisi, alkohol i umjetne boje. Oni mogu povećati osjetljivost i iritaciju kože.
• Izbjegavajte retinol i hemijske pilinge kao što su salicilna i glikolna kiselina jer mogu biti preintenzivni za osjetljivu kožu. Umjesto retinola, isprobajte naš sastojak DermaLift koji djeluje kao retinol i nježan je prema koži, a nalazimo ga u cijeloj Novage Skinrelief rutini.
Naručite proizvode
NovAge Skinrelief Pro Resilient pjenušavo sredstvo za čišćenje
(175)
NovAge

NovAge Skinrelief Pro Resilient pjenušavo sredstvo za čišćenje

44,00 KM

Kutak za inspiraciju

6 grešaka u njezi kože koje treba izbjegavati
Njega kože
6 grešaka u njezi kože koje treba izbjegavati

Ne vidite rezultate svoje rutine njege kože? Hajde da vas vratimo na pravi put tako što ćemo zaustaviti najčešće greške u njezi kože pomoću ovog vodiča koji je jednostavno pratiti, korak po korak.

Pročitaj

Ostale kategorije

BEAUTY INFO CENTAR
BEAUTY INFO CENTAR