Hrana za kožu: šta jesti za predivnu kožu?

Ovisnici o njezi kože, ovo je za vas! Koliko god fantastični bili vaši proizvodi za njegu, ako u tijelo ne unosite zdrave namirnice, jednostavno nećete dobiti željene rezultate! Nahranite svoju kožu iznutra vitaminima, mineralima i drugim hranjivim materijama i podignite svoju kožu na novi nevjerovatni nivo!

Zdrava prehrana ključna je za predivnu, zdravu i blistavu kožu. Ako se naša prehrana bazira na kafi i brzoj hrani, velike su šanse da nećemo dobiti sve hranjive materije koje su nam potrebne. Oči mogu biti prozor u dušu, ali koža je definitivno prozor u naše prehrambene navike! Blijeda, suha koža koja se peruta, crvenilo i hiperpigmentacija znakovi su da možda ne unosimo neke važne hranjive materije.

 

Koji vitamini i minerali su neophodni za zdravu kožu?
• B vitamini pomažu kod suhe kože koja se peruta
• Vitamin C je neophodan za sintezu kolagena
• Cink pomaže pri cijeljenju i obnavljanju kože
• Magnezij pomaže umanjiti upale
• Bakar je neophodan za proizvodnju elastina i umanjivanje pigmentacije. Elastin je protein koji osigurava strukturu kože.
• Proteini pomažu u proizvodnji kolagena i elastina.
• Antioksidansi pomažu zaštititi kožu od oksidativnog stresa i umanjuju znakove starenja kože.
• Omega 3 oporavlja suhu kožu zahvaljujući svojim protuupalnim svojstvima.

Koje su namirnice dobre za vašu kožu?
Odličan način prehrane prepun hranjivih tvari za zdravu kožu je nordijska prehrana koja je slična mediteranskoj prehrani, ali u nordijskom stilu! Bazira se na povrću, voću, bobičastom voću, cjelovitim žitaricama, mahunarkama, krompiru, orašastim plodovima, sjemenkama, proteinima poput masne ribe, morskih plodova, jaja i nemasnog mesa, nemasnih mliječnih proizvoda i ulja repice. Osigurava obilje vitamina, minerala, antioksidansa i omega 3 masnih kiselina savršenih za optimalno zdravlje kože.

Savjeti:
• Osim zdrave prehrane, svakodnevno trebate unositi i vitamine i minerale neophodne za zdravu kožu.
• Ako niste sigurni trebate li multivitamine, pročitajte ovo! Upamtite, dodatke prehrani nikada ne treba uzimati umjesto zdrave prehrane, već ih koristiti za nadomještanje nedostataka u prehrani kako biste dobili sve hranjive materije koje vaše tijelo treba.

Antioksidanti za anti-ageing djelovanje
Antioksidansi su snažne hranjive tvari koje pomažu u zaštiti naših ćelija kože od slobodnih radikala koji mogu uzrokovati prerano starenje kože. Nordijska prehrana bogata je antioksidansima kojih najviše ima u šarenom voću, povrću i bobičastom voću. Napunite svoj tanjir duginim bojama – neka bude što raznolikiji!

Savjeti:
Kliknite ovdje kako biste pronašli naš recept za ukusnu poslasticu bogatu antioksidansima. (Da, sadrži čokoladu!)
• Dodatak prehrani sa snažnim antioksidansima poput vitamina C i E te prirodnog astaksantina – koji je u naučnim studijama pokazao vrhunsko djelovanje protiv štetnih UV zraka, čime pomaže u sprečavanju starenja kože.

 

Zdrava koža započinje zdravom probavom
Problemi s kožom, uključujući akne, rozaceu, psorijazu i atopijski dermatitis, povezani su s lošim zdravljem crijeva. Vlakna su tihi spasilac zdravlja naših crijeva! Prebiotička vlakna hrane dobre bakterije u našem crijevnom mikrobiomu, što je povezano sa zdravljem kože kao i mnogim drugim aspektima zdravlja. Možete pomoći u održavanju mikrobioma crijeva u ravnoteži direktnim dodavanjem dobrih bakterija u crijeva putem prehrane ili dodataka prehrani.

Savjeti:
• Prehrambena vlakna možete pronaći u voću, povrću, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima, sjemenkama i mahunarkama.
Kliknite ovdje i otkrijte pet kreativnih načina da dodate više povrća u vašu prehranu!
• Dobri izvori probiotika su jogurti sa živim kulturama i fermentirane namirnice, kao što su kimchi, kiseli kupus i kombucha.

 

Voda za hidratiziranu kožu zdravog izgleda
Hidratacija je izuzetno važna za naše cjelokupno zdravlje, uključujući i kožu. Ćelije kože ovise o odgovarajućoj hidrataciji kako bi pravilno funkcionisale, zato pijte puno vode. Koža koja nije dovoljno hidratizirana izgleda suho i bez sjaja, s vidljivijim linijama i borama. Pravilno hidratizirana koža je ispunjena, glatka i blistava!

Savjeti:
• Pijte vodu što češće! 8 čaša vode će spriječiti dehidraciju.
• Uvijek imajte pri ruci Bocu za vodu za hidrataciju u pokretu.

Tekst: Fotograf: Oriflame