Najbolja hidratacija za svaki tip kože

Bez obzira na vaš tip kože, ona će ponekad biti sklona isušivanju. Ali to ne znači da je svakom tipu kože potrebno isto rješenje. Pitali smo Oriflame stručnjaka za njegu kože Melani Galeadi da podijeli s nama najbolje savjete.

Osjetljiva koža
Osjetljiva koža je podložna i može jako odreagovati na promjene u okruženju ili specifične sastojke za njegu kože. Ovo može da rezultira crvenilom kože. Oni sa osjetljivim tipom kože obično imaju neujednačenu strukturu sa suhim mrljama ili osjećaj zatezanja kože.

“Gornji sloj kože služi kao prirodna zaštitna barijera, štiti od spoljašnjih uticaja i pomaže pri održavanju adekvatnog nivoa vlažnosti kože. Kod osoba sa osjetljivom kožom ova barijera je nešto tanja i neuravnoteženija, što je razlog manjeg nivoa zaštite od gubitka vlažnosti. Barijera može također postati manje efikasna s godinama, što može dodatno da doprinese isušivanju kože”, kaže Melani Galeadi.

Koje proizvode treba koristiti za hidrataciju osjetljive kože?
“Trebalo bi da koristite one proizvode koji umiruju, hidriraju i štite kožu, baš kao što je Skinrelief Pro Resilient dnevna krema sa ZF 30. Ova krema formulisana je da smanji osjetljivost kože i intenzivno hidrira kožu. Da biste postigli najbolje rezultate, ne zaboravite da u svoju rutinu uvrstite i Skinrelief Pro Resilient noćnu kremu. Specijalno je dizajnirana da zaštiti osjetljivu kožu i ojača njenu barijeru i to dok vi čvrsto spavate.

 

Masna koža
Masni tip kože prouzrokuje prekomjereno lučenje sebuma i višak ulja koji obično stvaraju sjajnu površinu kože. Zapravo, svi sa masnom kožom obično pate od proširenih pora, mitesera i bubuljica na čelu, oko nosa i brade.

“Česta greška koju pravite jeste pretjerano umivanje kako biste se riješili masnoće. Ovo može imati trenutni efekat isušivanja kože i može dovesti do pospješivanja lučenja još više masnoća. Da biste izašli iz ovog začaranog kruga, dodavanje proizvoda sa balansirajućim i hidratantnim svojstvima jeste dobar put.

Koji proizvodi hidriraju masnu kožu?
“Treba da posežete za proizvodima za matiranje sa laganim teksturama koje sprečavaju masnoću, a istovremeno obezbjeđuju uravnoteženu hidrataciju. Tako ćete ciljeno djelovati na vidljive probleme kako bi se ponovo uspostavila ravnoteža. Preporučila bih dnevnu kremu Optimals Hydra Radiance. To je matirajuća krema koja ujednačava sjaj i hidrira kožu tokom čitavog dana.”

 

Suha koža
Suha koža obično je blijedog tena sklona crvenilu sa sitnim porama i vidljivim linijama. Osobe suhe kože mogu također iskusiti osjećaj zatezanja ili napetosti u određenim regijama.

“Koliko je koža suha prilično zavisi od sposobnosti spoljašnjeg sloja kože – epidermisa koji treba da održava stabilan nivo vlage kože. Proizvodnja sebuma umanjuje se kako starimo što može dovesti do povećanog gubitka vode iz kože. Također, hladnija klima i padovi temperature tokom zimskog perioda čine da je zrak suši, a rezultat toga jeste isušena koža.”

Koji proizvodi hidriraju suhi tip kože?
“Bilo bi dobro da koristite umirujuće, hranjive proizvode koji ostavljaju kožu duboko hidriranom. Dnevna krema Optimals Hydra Radiance intenzivno hidrira i umiruje kožu dok je istovremeno štiti od spoljnih zagađenja.”

Kombinovana koža
Kombinovana koža može zadati probleme pri identifikovanju i rješavanju problema jer može da ima dva ili više tipova kože u sebi. Obično, oni sa kombinovanim tipom kože imaju višak sebuma u predjelu brade, čela i nosa. Obrazi i ostali dijelovi obično su normalni do suhi.

“Kombinovana koža može biti pogođena isušivanjem tokom određenog perioda u godini zbog vremenskih promjena. Proizvodnja sebuma se obično povećava tokom toplijih mjeseci, a smanjuje tokom hladnijih. Hormonske promjene također mogu imati uticaja. Važno je održavati ravnotežu i ne pokušavati boriti se protiv masnih dijelova dok se istovremeno zanemaruje potrebna hidratacija kože.”

Koje proizvode koristiti za hidrataciju kombinovanog tipa kože?
“Zbog mješavina različitih tipova kože, ne želite da koristite proizvode koji će zadovoljiti potrebe samo jednog od njih. Vama su potrebni proizvodi koji poboljšavaju i održavaju nivo hidratacije i sjaj kože, dok u isto vrijeme višak sjaja drže pod kontrolom. Isprobajte Waunt Water Burst Dewy gel-kremu koja djeluje kao instant bomba za hidrataciju po nanošenju. Zadržava vlažnost tokom 24 sata i daje rosni sjaj.”