Sastojci za njegu kože koje nikada ne biste smjeli miješati

Iako volimo miješati i kombinovati proizvode za njegu kože, sve sastojke za njegu kože ne treba koristiti zajedno! Neke kombinacije zapravo mogu uzrokovati reakcije poput crvenila, ljuštenja, iritacije ili pojave nesavršenosti. Nije baš izgled koji bismo željeli, zar ne? Čitajte dalje kako biste saznali koje kombinacije definitivno treba izbjegavati.

Vitamin C + AHA & BHA
Vitamin C je moćan vitamin koji vam, između ostalog, pomaže da dođete do osvijetljenog tena i blistave kože iz snova. AHA i BHA su hemijski pilinzi koji uklanjaju mrtve ćelije kože i daju vam osjećaj veoma glatke kože. Kako biste izbjegli reakcije, koristite samo jedan od ovih proizvoda u jednom periodu, uvečer odmah nakon čišćenja i nanošenja tonika. Ako i dalje želite da uključite oboje u svoju dnevnu rutinu, koristite ove moćne sastojke u različito doba dana: vitamin C ujutro (savjet da lakše upamtite: kao i jutarnji sok od narandže) i AHA i BHA u popodnevnim satima.

Krema za sunčanje, make-up i dnevne kreme
Ako koristite ZF svaki dan, čestitamo vam! Tako i treba raditi. Ali ako miješate zaštitni faktor u svoj make-up ili hidratantnu kremu, možda nećete dobiti ono što očekujete. Mada miješanje ovih proizvoda vjerovatno neće izazvati reakcije, može smanjiti efikasnost vaše kreme za sunčanje razrjeđivanjem, ostavljajući vašu kožu izloženu suncu. Dakle, slojevitost je apsolutno ključna ovdje! Da biste ostali sigurni od sunca, nanesite kremu za sunčanje prije ostalih proizvoda i pustite da se upije prije nanošenja ostatka. Ako je izlaganje suncu ograničeno, možete koristiti hidratantnu kremu, podlogu ili tonizanu hidratantnu kremu sa ugrađenim ZF!

Glikolna kiselina + salicilna kiselina
Ove dvije kiseline su nevjerovatne u borbi protiv mrlja, ali, ako se koriste zajedno, ne toliko! Kiselina na kiselinu može uzrokovati da se vaša koža osjeća kao da ste sedmicu dana proveli na suncu bez kreme za sunčanje – bolno, crveno i upaljeno, s obilnim kožnim reakcijama. Nemojte to dozvoliti! Općenito, tretmani za akne ili pilinzi koji nisu dizajnirani da djeluju zajedno ne bi se trebali koristiti zajedno, jer često mogu previše isušiti, iritirati i oguliti vašu kožu. Umjesto toga, koristite ove proizvode u različite dane.

Nije previše komplikovano, zar ne? Samo izbjegavajte ove kombinacije i pažljivo pročitajte upute kako biste postigli rezultate koje ste zapravo željeli – glatku, ujednačenu i blistavu kožu.

Tekst: