5 činjenica o pH koje sve žene treba da znaju

PH ravnoteža je ključna za zdravu kožu i kvalitetnu intimnu njegu. Ali šta zapravo znači pH vrijednost i na koji način utiče na vaše tijelo? Oriflame ekspert Lorna Daly ima sve odgovore!

Šta je pH vrijednost?
pH je stepen kiselosti na skali od 0 do 14. Govori nam o tome koliko je određena supstanca alkalna ili kisela. Vrijednost ispod 7 ukazuje na kiselost i što je manji broj to je stepen kiselosti veći, što znači da 0 ukazuje na najveći stepen kiselosti. Vrijednost iznad 7 ukazuje na alkalnost i  što je veći broj to je i alkalnost veća - 14 ukazuje na najveći stepen alkalnosti.

Koji je pH lnivo kože?

pH nivo kože je nešto malo ispod 5 što ukazuje na blago kiselu sredinu.

Šta se dešava ako pH nivo nije u ravnoteži?
Ako je pH kože povišen ili padne prenisko, to može da poremeti zdravu ravnotežu kože i prirodni mikrobiom (mikroorganizmi koji su prirodno prisutni u koži i koji doprinose zaštiti kože). To može rezultirati narušavanjem zdrave ravnoteže kože i potencijalnim gubitkom prirodnog zaštitnog mehanizma.

Da li se pH vrijednosti razlikuju zavisno od područja kože na tijelu?
Da, pH ženskog intimnog područja je niži - oko 3,5-4,5. Slično kao i sa ostatkom kože, ako pH intimnog područja nije uravnotežen, koža može izgubiti svoj prirodni zaštitni mehanizam. Kada je zaštita kože smanjena, može dovesti do potencijalne iritacije ili osjetljivosti.

Kako mogu osigurati uravnoteženu pH vrijednost intimnog područja?
Za vrijeme menstruacije, važno je redovno mijenjati uloške ili tampone. Također je važno izbjegavati jake sapune i gelove za tuširanje. Umjesto toga, koristite paletu proizvoda koji su posebno formulisani za ovo osjetljivo područje, poput Feminelle kolekcije. Ovi proizvodi za intimnu njegu razvijeni su za optimalnu ravnotežu pH i za zaštitu mikrobioma. Takođe sadrže mliječnu kiselinu, prebiotski dodatak i prirodne švedske ekstrakte za prijatan osjećaj. Pored toga, biorazgradivi su, što je dobro za okolinu

Tekst: