Jesu li međuobroci zdravi?

Svi smo čuli da bismo trebali grickati između obroka kako bismo održali šećer u krvi stabilnim, ali je li međuobrok zaista zdrav za nas? A šta je zdrava grickalica ili užina? Pročitajte da biste saznali!

Jesu li međuobroci zaista dobri za vas?
Zdravi međuobroci definitivno mogu biti dio zdrave prehrane, pomoći će nam da duže ostanemo siti i zaustaviti prejedanje. Kad ne jedemo dok ne pregladnimo, onda se lako i prejedemo! Ali međuobroci mogu biti i način prejedanja. Dakle, pravi je odgovor da to zavisi! Je li grickalica/međuobrok zdrav ili ne, zavisi od toga koliko ste aktivni, koliko jedete za svoje glavne obroke i koje vrste grickalica odaberete (Uspješno zdravo grickanje!)

Na primjer, ako ste vrlo aktivna osoba, jedenje zdravih grickalica može biti neophodno za unos dovoljno kalorija u vašu prehranu, ali ako ste kancelarijski radnik koji ne troši puno energije tokom dana, grickalice bi mogle samo dodati dodatne kalorije, čak i ako su zdrave.

Grickalice bogate šećerom i masnoćama mogu biti nezdrave za vas jer pružaju energiju, ali ne i puno hranjivih sastojaka. Ali zdravi zalogaji s niskim udjelom masnoća, visokim udjelom proteina i puno vlakana, vitamina i minerala mogu biti dobri za vas.

Mogu li grickalice pomoći kod mršanja?
Jedenje zdravih grickalica može vam pomoći u kontroli apetita, što može pomoći u gubitku kilograma. Neke studije pokazuju da jedenje zdravih grickalica bogatih proteinima i vlaknima također može pomoći u smanjenju gladi i gubitku masnoće. Ovo zvuči sjajno, zar ne? Ali opet, ako ne trošite puno energije, grickalice možda nisu dobra ideja. Ako pojedete manje kalorija nego što potrošite, smršavit ćete, ali ako vaši međuobroci samo dodaju više kalorija prehrani, na kraju ćete se možda udebljati. Morate prilagoditi veličine svojih obroka tako da odgovaraju vašem životu i nivou aktivnosti.

Šta je zdrav međuobrok/užina?
Zdravi međuobroci bogati su hranjivim tvarima, bjelančevinama, vlaknima i prilično niskokalorični. Grickalice bogate vlaknima i proteinima vrlo su zasitne, što ih čini najboljim odabirom za zdrav međuobrok.

Ako odlučite grickati, neki od dobrih međuobroka s puno vlakana i proteina su:

  • Jogurt s malo masnoće
  • Jaja
  • Orašasti plodovi i sjemenke (umjereno)
  • Proteinski šejkovi
  • Voće, bobičasto voće ili vegetarijanski štapići
  • Cjelovite žitarice poput granole ili zobenih pahuljica

Kada je riječ o tome, vi ste jedini koji možete utvrditi je li međuobrok pravi za vas. Sve zavisi od vaših ciljeva (npr. debljanje, mršavljenje, neaktivnost na poslu!) i nivo gladi. Neki ljudi samo trebaju međuobrok kako bi prešli na sljedeći obrok. Dakle, ako se odlučite za međuobrok, odaberite hranjivi!

Tekst: