Svježe dobiven! Navodimo brojne prednosti vitamina C u njezi kože

Možda već znate o zdravstvenim prednostima konzumiranja hrane bogate vitaminom C, ali da li ste znali da je i njegova lokalna primjena poznata i po mnogim prednostima za kožu? Istina je! Čitajte dalje da biste saznali zašto je ovaj impresivni vitamin postao legendarni sastojak njege kože i kako ga možete uklopiti u svoju rutinu kako biste pomogli u rješavanju čitavog niza izazova u vezi sa njegom kože!

Prije svega, šta je zapravo vitamin C?
Vitamin C, ili askorbinska kiselina, je hraljivi sastojak koji je neophodan za pravilan rast, regeneraciju i održavanje tkiva u tijelu, uključujući, pogađate, kože. Osnovne hranjive materije kao što je vitamin C presudne su za normalno funkcionisanje tijela, ali ih tijelo ne može samo proizvesti, pa ih morate dobiti putem dodataka ili prehranom.  Agrumi, zeleno lisnato povrće, jagode, brokule i crvena i zelena paprika su odličan izvor vitamina C. Kada je riječ o vašoj koži, najviše ćete iskoristiti ovaj moćni vitamin kada ga nanesete direktno na kožu, jer je lokalna upotreba vitamina C znatno snažnija od oralnih doza vitamina C.

Koje su prednosti za kožu koje nastaju upotrebom vitamina C?
Bolje pitanje koje treba postaviti bilo bi: postoji li nešto što ovaj snažni hranjivi sastojak ne može učiniti? Postoji razlog za ovoliku pomamu za vitaminom vitamina C - on zaista funkcioniše. Bez obzira da li govorimo o neujednačenom tonu kože, mrljama, finim linijama, hiperpigmentaciji i drugim vrstama promjene boje kože ili o mnogim drugim uobičajenim problemima pod uticajem sunca - velike su šanse da vitamin C može pomoći da se izazov riješi, jer je jedan od najpoznatijih sastojaka za večernju njegu i posvjetljavanje tona kože.

Vitamin C je poznat po svojim antioksidativnim svojstvima, što ga čini izuzetno efikasnim u neutralisanju štetnih uticaja slobodnih radikala koji nastaju svakodnevnim izlaganjem UV zracima i zagađenja vazduha. Suprotstavlja se slobodnim radikalima pojačavajući prirodni proces regeneracije kože, istovremeno pomažući u obnavljanju oštećenih ćelija kože - za zdravu kožu.

Istovremeno, vitamin C deluje na inhibiciju stvaranja melanina u koži, što može umanjiti hiperpigmentaciju i tamne mrlje (možda uzrokovane prilikom lješkarenja na suncu) i pomoći ujednačavanju tona kože ii poboljšanju njene blistavosti.

Na kraju, ali svakako ne najmanje važno, vitamin C pomaže u jačanju proizvodnje kolagena i elastina u koži - za čvršću, jedriju kožu, mlađeg izgleda. Sve u svemu, lokalna primjena vitamina C je poput velike čaše osvježavajućeg, svježe iscijeđenog soka od narandže za vašu kožu.

Kako da ga uključim u svoju rutinu?
Vitamin C već igra glavnu ulogu u mnogim proizvodima za njegu kože, poput tonika, hidratantnih krema, maski za lice i sprejeva. Međutim, najefikasniji način je moćan, ciljani tretman dizajniran za efikasnu apsorpciju. Imajte na umu da za najbolje rezultate uvijek treba da primijenite vitamin C nakon čišćenja, ali prije nego što nanesete hidratantnu kremu. Na kraju, ali svakako ne najmanje važno, uvijek provjerite datum isteka vaših tretmana vitaminom C, kao i njihova posebna uputstva za upotrebu - ovaj hranjivi sastojak se može razgraditi kada je izložen svjetlosti ili vazduhu, pa je važno slijediti uputstva za upotrebu.

Nisu svi vitamini C isti
Još jedna stvar koju morate imati na umu kada dodajete vitamin C u svoju rutinu je oblik vitamina C koji se primijenjuje. L-askorbinska kiselina je najčistiji, hemijski najaktivniji oblik vitamina C, a najefikasniji je kada je svjež (slično kao svježa čaša soka od narandže). Međutim, također je veoma nestabilan i, kao što je prethodno pomenuto, brzo gubi snagu kada je izložen svjetlosti, vazduhu ili zagađivačima - zato su mu potrebni vrlo precizni uslovi da bi efikasno isporučio svoju antioksidativnu moć.

Naša NovAge Proceuticals otopina vitamina C sadrži visoku koncentraciju čistog, svježeg vitamina C, omogućenog ‘fresh mix’ tehnologijom. To znači da je inovativno upakovan kako bi najbolje prodro kroz barijeru kože i pružio izuzetnu stabilnost, isporuku i performanse.

 

Da li postoji neko ko bi trebao da izbjegava vitamin C?

Iako se vitamin C može koristiti na svim tipovima kože, ako niste sigurni kako će vaša koža prvi put reagovati na proizvod, možete napraviti test, jer tretmani vitaminom C mogu uzrokovati peckanje ili blagu nelagodu.

Pogledajte kako koristiti NovAge Proceuticals otopinu s vitaminom C u videu ispod:

 

Tekst: