Kako tretirati pigmentaciju

Trudnoća, upotreba hormonskih pilula ili prekomjerno izlaganje suncu može izazvati pojavu neujednačenog tena kože ili tamnih mrlja na koži. Vratite samopouzdanje i osjećajte se dobro u svojoj koži uz naše savjete kako spriječiti i tretirati pigmentacijske promjene!

KAKO SPRIJEČITI

1. ANTIOKSIDANTI
Uživajte u hrani svijetlih, živopisnih boja bogatoj antioksidantima, kao što su bobičasto voće, grožđe, zelenilo i tamna čokolada (Da!). Antioksidanti sprečavaju pojavu pigmentacije (neujednačenog tena) tako što umanjuju upale i oksidantni stres.

2. HORMONALNA RAVNOTEŽA 
Trudnoća, upotreba hormonskih pilula ili snažan stress može uzrokovati hormonalne fluktuacije i disbalans koji vas čini podložnijim za pojavu pigmentacije. Dijeta, koja uključuje svježe povrće i zdrave masnoće, kao i svakodnevne vježbe umanjuju nivo estrogena, što umanjuje proizvodnju melanina. Niža proizvodnja melanina = manje pigmentacije!

3. IZBJEGAVAJTE IZLAGANJE SUNCU
Ovo ste već čuli, ali ne možemo dovoljno naglasiti koliko je važno izbjegavati dugotrajno izlaganje suncu kako bi spriječili pojavu pigmentacije i prijevremeno starenje kože! Ako ne možete odoljeti uživanju u ljetnom suncu (ne krivimo vas!) koristite ZF s visokim performansama i hidratantnim svojstvima koje trebate nanositi više puta tokom dana.

TRETMAN

1. PILING
Piling dubinski čisti kožu i sprečava nastajanje nesavršenosti na koži, ali jeste li znali da također pomaže uklanjanju pigmentacije? Piling koji sadrži glikolnu ili mliječnu kiselinu otklanja vanjski sloj ćelija kože, uključujući i tamnije ćelije kože (pigmentacija) te otkriva svjež, novi sloj kože.

2. UJEDNAČAVANJE
Vitamin C je osnova u borbi protiv pigmentacije kože. Pomaže u ujednačavanju tonusa kože sprečavanjem proizvodnje melanina i pomaže u regeneraciji koja vremenom umanjuje pigmentaciju.

3. POSVJETLJAVANJE

Krema za posvjetljavanje sadrži tvari koje sprečavaju stvaranje melanina i daje koži blistavost, a tamne mrlje postaju manje vidljive tokom vremena. Nemojte zaboraviti da uvijek koristite snažan ZF u kombinaciji sa proizvodom za posvjetljavanje ako nije već u proizvodu, jer to može učiniti vašu kožu osjetljivom na izlaganje suncu.

Tekst: Fotograf: Oriflame