Zašto svi pričaju o uljima za kosu

Nanošenje prirodnih ulja u kosu može se činiti kontraintuitivnim; uostalom kosu peremo da se riješimo ulja i masnoće. Ali umjesto da vašu kosu učine opuštenom, ulja za kosu spašavaju oštećenu kosu i daju joj meku i glatku završnicu. Pogledajmo zašto su dobila pečat odobrenja stručnjaka za kosu.

ZDRAVLJE I RAST KOSE

Ulja za kosu nude brojne prednosti, od sprečavanja oštećenja do poboljšanja fleksibilnosti i jačine – što u konačnici može dovesti do rasta kose. Pobjeda!

Ulja za kosu to postižu štiteći kosu od vanjskih agresora poput grubog češljanja ili sušenja kose peškirom, što može oštetiti folikule dlake. Ali, možete birati između teških i lakših ulja, koja različito djeluju na vašu kosu:

“Teža ulja će se taložiti na vanjskoj strani kose, oblažući vlakno kose, što će biti prva linija odbrane od vanjskih agresora”, kaže naša naučnica za kozmetičke tehnologije, Prunelle Garret.

“Druga, lakša ulja mogu prodrijeti dublje u vlakna kose kako bi poboljšala fleksibilnost i ojačali kosu iznutra prema van”, kaže Garret.

Naravno, razlog zašto mnogi od nas poznaju i vole ulja za kosu prevazilazi zaštitu i rast kose; poznato je da poboljšavaju sjaj, tako da možete postići izgled kao iz profesionalnog salona. Čak se pokazalo i da duže održavaju integritet uvijene kose.

 

H2: KOJE ULJE ZA KOSU RADI ZA VAS?

Postoji prirodno ulje za sve vaše brige o njezi kose, ali mi imamo nekoliko favorita. Ako vam je kosa suha na dodir ili oštećena i želite poboljšati njenu teksturu, onda se trebate odlučiti za teže ulje koje će djelovati na površini, kao što je, na primjer, Eleo regenerativno noćno ulje za kosu. Ako je vaša kosa dubinski oštećena i želite djelovati na nju bez promjene teksture, onda biste trebali koristiti lakša ulja za kosu kao što je Love Nature ulje za kosu s kokosovim uljem.

U konačnici, odabir ovisi od tipa vaše kose, i o tome kakav rezultat želite postići. Na primjer, kokosovo ulje je dobro poznato po svojim antimikrobnim prednostima uz smanjenje vidljivosti peruti i zato se može preporučiti osobama s peruti, iako će imati samo blagi efekat. Specifični proizvodi kao što su Love Nature šampon protiv peruti s uljem čajevca i čičkom imao bi veći efekat u borbi protiv peruti.

Eleo zaštitno ulje za kosu  se može koristiti za zaštitu kose prije oblikovanja i doprinijeti zaštiti njene boje dok Eleo Instant hranjivo ulje hidratizira i hrani kosu te joj daje blistavost i sjaj.

H2: PREDNOSTI KOJE NADILAZE REGENERATOR

Da li trebate ulja za kosu kada već koristite regenerator? Ispostavilo se da rade različite stvari: ulja za kosu se smatraju jačim tretmanom postojećeg izazova s kosom, dok je primjena regeneratora opštija.

"Ulja za kosu se mogu nanositi na određena i manja područja, dok je primjena regeneratora opštija", kaže Garret. “Ako neko područje treba posebnu pažnju i još više njege, kao što su, na primjer, oštećeni vrhovi, ulje ili serum za kosu će pružiti dodatnu njegu tom specifičnom području nakon nanošenja".

 

NAČIN UPOTREBE

Ulja za kosu se mogu koristiti u različitim trenucima vaše rutine njege kose:

• Kao noćni tretman/prije šampona: ovdje ćete nanijeti više ulja na kosu kako biste je zasitili i dopustili da se ulje upije za dubinsku njegu. Kada sljedeći dan operete kosu, šampon će ukloniti višak ulja, ali će ostati talog koji će zadržati efekat regeneracije. Zato, ako odlučite uključiti ulje za kosu u svoju rutinu kao noćni tretman, nakon šamponiranja možete preskočiti regenerator. To ne trebate činiti prečesto kako ne biste zamastili vlasište i prezasitili kosu. Preporučuje se jednom sedmično.

• Kao serum za kosu: možete nanositi na određena područja za ciljane potrebe koliko god je potrebno. Nanesite nekoliko kapi na dlanove i protrljajte ih te nanesite na kosu.