Beauty škola: zašto je čišćenje kistova za make-up suštinski dio vaše beauty rutine?

Čišćenje kistova za make-up nije najuzbudljiviji zadatak, ali uvijek treba da bude dio vaše beauty rutine. Prljavština i masnoće nakupljeni na vašim kistovima mogu izazvati probleme s kožom (ne, hvala!). Dakle, slijedite ove jednostavne korake da biste naučili kako da svoje kistove održavate u najboljem stanju, pa čak i da duže traju

Ako biste mogli da vidite kako se bakterije skupljaju na vašim kistovima za make-up tokom vremena, garantujemo vam da ih nikada ne biste odložili bez čišćenja! Srećom, mikroorganizmi su nevidljivi. Ali bubuljice i ostale nepravilnosti na koži nisu – i ove iritacije kože lako se izazivaju upotrebom prljavih kistova.

„Čisti kistovi su neophodni“, kaže duet šminkera iz Londona, Pamela & Andrea, koje predlažu da dezinfikujete kistove nakon svake upotrebe tekućim sredstvom za čišćenje (ovo se ne može izostaviti ako ste vizažist).

Naravno, većina nas je previše zauzeta da bi koristila sredstvo za čišćenje kistova za make-up nakon svakog nanošenja make-upa. Srećom, većina dermatologa će vam reći da očistite svoj pribor, posebno kistove za puder i korektor, jednom sedmično — minimalno — da biste spriječili taloženje upotrebljenih proizvoda. Pošto se ovi kistovi koriste na licu, što su čistiji, to je bolje. Međutim, možete biti malo popustljiviji sa kistovima za sjenila i olovke.

Ne samo da pravilno čišćenje kistova za make-up može spriječiti izbijanje nesavršenosti, već i naslage na vašim kistovima za make-up mogu da dovedu do pucanja vlakana i slabljenja dlačica, što dodatno otežava pravilno nanošenje make-upa. Dakle, često čišćenje ne samo da znači da će vaši kistovi trajati duže, već će i make-up biti lakši za nanošenje. Pobjedničko rješenje!

Evo kratkog vodiča kako da pravilno očistite kistove za make-up.

1. VODA I SAPUN
Postoji na desetine sredstava za čišćenje napravljenih posebno za čišćenje kistova, ali bilo koji blagi sapun će poslužiti. Preporučujemo sapun za bebe – izbjegavajte obične sapune koji mogu da isuše dlačice.

Započnite stavljanjem kistova pod mlaku vodu da biste isprali ostatke make-upa. Držite kist sa dlačicama okrenutim nadole kako biste izbjegli da voda dospije u dio gdje je drška u dodiru sa glavom. Ovo osigurava da slučajno ne olabavite ljepilo koje drži dlačice!

Dodajte malu količinu blagog sapuna na kistove za make-up.

img-1.jpg 

2. ČETKANJE I OKRETANJE
Vrtite vrhom kista po naboranoj površini vašeg čistača za make-up kistove.

img-2.jpg 

3. ISPIRANJE
Isperite vrh kista ponovo pod mlazom vode. Ponovite korake dva i tri sve dok voda pri ispiranju nije potpuno čista.

img-3.jpg 

4. SUŠENJE
Na kraju, istisnite višak vlage čistim peškirom i vratite kist u prvobitni oblik. Pustite da se kist osuši tako da joj vlakna vise sa ivice pulta, što joj omogućava da se osuši u ispravnom obliku. Izbjegavajte da je postavljate ravno na peškir - to može dovesti do stvaranja buđi! Ponovite na svim svojim kistovima.

I to je to: dobili smo škriputavo čiste kistove koristeći samo podlogu za čišćenje četkica za make-up i malo sapuna i vode.

img-4.jpg
Tekst: