Ljepota iznutra

Često čujemo za izraz "površinska ljepota", ali kada je u pitanju ljepota koju baziramo na wellness načinu života, ona je sve samo ne površinska. U wellnessu je ono što unosite u organizam jednako važno kao i ono što nanosite na kožu. Ljepota iznutra dolazi kao rezultat brige o tijelu odgovarajućim nutrijentima te dovoljnim unosom tečnosti zbog čega ćemo blistati iznutra prema van.

Jeste li znali da je koža najveći organ našeg tijela? Djeluje kao fizička, ali i hemijska zaštita tijela od vanjskih agresora, kao što su ultraljubičaste zrake (UV), onečišćenje iz okoliša, hemikalije, patogeni i slično. Svoj posao obrane tijela obavlja savršeno, ali ima i druge važne svrhe, kao što su imunološka zaštita, antioksidativna zaštita (enzimi), hidratacija i regulacija temperature, proizvodnja hormona (vitamin D), izolacija tijela i slično (Vollmer 2018).

STARENJE KOŽE

Kao i svaki drugi organ, koža stari. No, za razliku od ostalih organa, koža stari zbog vanjskih i unutrašnjih faktora.

Unutrašnji faktori predstavljaju našu biologiju - genetika, spol i dob. To su faktori na koje ne možemo uticati, a utiču na starenje s otprilike 20%. Također, ne možemo uticati na prolaznost vremena.

No, vanjski faktori dolaze iz našeg načina života, odluka koje donosimo te okoline u kojoj živimo i iznose otprilike 80% uticaja na starenje kože. To znači da najvažniji faktori dolaze iz uticaja koje možemo izbjeći ili ih izmijeniti, kao što su prehrana, vježbanje, kvalitetan san, emocionalna dobrobit, beauty rutina, izlaganje suncu, klimatski uslovi i onečišćenje. Način života predstavlja područje na koje imamo najveći uticaj - to je savršena prilika da utičemo na svoju kožu i zdravlje!

Oksidativni stres i upalni procesi imaju važan uticaj na starenje i oštećenje kože (Vollmer 2018). Starenje kože se očituje kao gubitak elasticiteta i pojava povećane osjetljivosti, pojava bora i suhoće kože, propadanje funkcionalnih proteina kao što su kolagen i elastin, te povećani rizik od tumora, osobito kao posljedica pretjeranog izlaganja suncu (Pérez-Sánchez 2018).

Antioksidansi, fitonutrijenti i ostali bioaktivni sastojci koje možemo pronaći u voću, bobičastom voću i povrću štite nas od oksidativnog stresa i imaju ključnu ulogu u održavanju zdravlja kože (Faria-Silva 2020).

ZDRAVLJE KOŽE

Za kožu zdravog izgleda, važno je ukloniti ili umanjiti vanjske faktore koliko god možemo. Sunčeva svjetlost ima najštetniji utjecaj, no i nekvalitetna prehrana ima snažan uticaj (Pérez-Sánchez 2018, Park 2015). Pravilna prehrana i dovoljna količina vode su neophodni - zdrava prehrana je temelj zdrave kože!

Ljudi koji značajno ograničavaju svoj način prehrane, zbog alergija ili ličnog izbora, imaju povećan rizik od manjka određenih mikronutrijenata (vitamina, minerala i fitonutrijenata) što se može očitovati na koži, kosi i noktima (DiBaise 2019). Neki od mikronutrijenata čiji je manjak vidljivo primjetan su:

• Vitamin B3 (niacin) koji djeluje kao antioksidant u koži (Faria-Silva 2020). Manjak vitamina B može dovesti do suhe kože i pojave mrlja, krhkih notkiju i gubitka kose (DiBaise 2019).
• Vitamin C neophodan je za biosintezu kolagena, jednog od najvažnijih strukturnih proteina u koži (Faria-Silva 2020). Manjak može dovesti do osjetljive i suhe kože, krvarenja desni, teškog zacjeljivanja rana te promjene teksture kose (DiBaise 2019, Pérez-Sánchez 2018, Park 2015).
• Vitamin D podržava uređenu imunološku obranu tijela protiv patogena kao što su mikrobi i bakterije, ali i potiče zacjeljivanje rana (Park 2015). Manjak se povezuje s ekcemima i bakterijskim infekcijama kože (Park 2015, Katta 2018).
• Cink je važan za pravilno funkcioniranje kože i djeluje kao antioksidativni čimbenik u obrani od lipidne peroksidacije (Faria-Silva 2020). Manjak može dovesti do suhe kože i gubitka kose (DiBaise 2019).

NUTRIKOZMETIKA

Naučnici su shvatili da ljepota dolazi iznutra, a time je i uticaj prehrane na zdravlje kože dobio na važnosti (Vollmer 2018). Postoji veliki interes za razvoj različitih rješenja i dodataka prehrani za umanjivanje znakova starenja i poboljšanja zdravlja kože - kako u beauty tako i u prehrambenoj industriji (Pérez-Sánchez 2018). Potrošači su također postali svjesniji važnosti prehrane te utiču na razvoj ove kategorije. (Faria-Silva 2020).

Izraz “nutrikozmetika" skovan je tokom kasnih 1980. godina kombinovanjem riječi "nutrition - prehrana" i "kozmetika", a može se opisati kao:
“...unošenje hrane ili oralnih dodataka prehrani s ciljem poboljšanja izgleda...” Nutrikozmetiku često zovu i "ljepota iznutra", “tablete za ljepotu” ili “oralna kozmetika” (Faria-Silva 2020).

Sastojci prehrane i bioaktivni sastojci iz biljnih ili životinjskih izvora imaju potencijal poboljšanja cjelokupnog zdravlja, uključujući i zdravlje kože (Pérez-Sánchez 2018, Faria-Silva 2020). To uključuje nutrijente kao što su vitamini i minerali, fitokemikalije, karotenoidi, aminokiseline i peptidi, masnoće i zasićene masne kiseline, prebiotici i probiotici, voda i slično (Pérez-Sánchez 2018, Faria-Silva 2020).

PREHRANA KOŽE

Vjerojatno ste već do sada shvatili da mikronutrijenti imaju važnu ulogu u podržavanju zdravlja kože. Štite kožu i sprečavaju njeno starenje na nekoliko različitih načina, na primjer antioksidativnim djelovanjem ili kao dio strukturalnih proteina (Vollmer 2018, Park 2015).
Ali, za kožu nisu važni samo mikronutrijenti - i makronutrijenti (proteini, masnoće, ugljikohidrati i voda) su također važni. Makronutrijenti imaju važne funkcije:

• Aminokiseline i peptidi iz proteina djeluju kao gradivni materijal u svim tkivima. Biosinteza kolagena potaknuta je nadomjesnom prehranom koja sadrži aminokiseline, a koji sprečavaju starenje kože i ubrzavaju zacjeljivanje rana (Park 2015). Također, oralno uzimanje peptida kolagena ima blagotvorni učinak na starenje kože (Faria-Silva 2020).

• Esencijalne masne kiseline dio su ćelijske membrane i osiguravaju fleksibilnost i pravilno funkcionisanje, pomažu apsorpciju vitamina topivih u masti i imaju protuupalne učinke. Manjak može dovesti do pojave ekcema, gubitka kose i sporog zacjeljivanja rana (DiBaise 2019). Novi dokazi podupiru pozitivne učinke suplementacije esencijalnim omega-3 masnim kiselinama na zdravlje kože (Katta 2018).

• Prehrambena vlakna, oblik ugljikohidrata, djeluju kao "gorivo" za dobre crijevne mikrobe. Novi dokazi povezuju zdravlje crijeva sa zdravljem kože, a probiotici i prebiotici su pokazali svoje prednosti i pozitivne učinke na različita stanja kože (Katta 2018, Salem 2018). Znate li razliku između probiotika i prebiotika? Oboje imaju pozitivne učinke na zdravlje održavanjem zdrave crijevne flore. A da bi se mogli nazivati probioticima ili prebioticima, njihov učinak mora biti naučno dokazan. PRObiotici su dobri crijevni mikrobi koji u velikim količinama donose prednosti za zdravlje. PREbiotici su "hrana" kojom se zdravi crijevni mikrobi hrane. Zato, ako održavate crijevnu floru zdravom, vaša koža će vam biti zahvalna!

• Voda je neophodna za život i za normalno funkcionisanje kože. Ima izuzetno važne uloge kao što su prenos nutrijenata, regulacija temperature, hidratacija kože i umanjivanje suhoće kože (Liska 2019). Zato, obavezno uzimajte dovoljne količine vode tokom dana. Trebali biste popiti 1-1,5 litru vode dnevno. Ako živite u području topije klime ili puno vježbate - trebate unositi i više vode! Istraživanja pokazuju da prehrana koja se temelji na minimalno obrađenoj hrani, voću, bobičastom voću, povrću, cjelovitim žitaricama, mahunarkama, biljnim uljima, mliječnim proizvodima niskog nivoa masti, ribi, peradi te nemasnom mesu i vodi, podržava opće zdravlje organizma, uključujući zdravu kožu i sprečavanje starenja kože (Katta 2018).
Oriflame i Beauty by Sweden predstavljaju odličan način za unos optimalnih količina nutrijenata po principima nordijske prehrane, načina prehrane poznatom po svojim prednostima za zdravlje (Berild 2017, Kolehmainen 2015).

LJEPOTA IZNUTRA UZ WELLNESS BY ORIFLAME

Wellness by Oriflame vjeruje u kreiranje prehrambenih proizvoda i dodataka prehrani koji su nadahnuti prirodom i osnaženi naukom. Kao dio našeg naslijeđa, crpimo inspiraciju iz principa nordijske prehrane. Ponosni smo što možemo reći da su sastojci koje mi koristimo visokokvalitetni i pažljivo istraženi. Prije svega, vjerujemo u dobro uravnoteženu prehranu koja uključuje puno vlaknastog povrća i cjelovitih žitarica, voće bogato antioksidantima, ribu, jaja, perad, mahunarke i mliječne proizvode bogate proteinima, masnu ribu koja sadrži omega-3 masne kiseline - i unos dodataka prehrani da nadoknadimo eventualni manjak mikro i makronutrijenata.
Budući da smo mi beauty kompanija, svi naši proizvodi su kreirani tako da vam pomognu da izgledate što bolje pravilnom njegom tijela. Wellness by Oriflame kolekcija sadrži različite dodatke prehrani i prehrambene proizvode koji će vam pomoći da podržite zdravlje kože i cijelog organizma.

Jedan od naših najprodavanijih proizvoda je Wellness paket koji osigurava širok spektar nutrijenata koji pomažu premostiti potencijalne nedostatke mikroelemenata u prehrani kako žena tako i muškaraca*.
Wellness paket sadrži praktične vrećice s potrebnim količinama nutrijenata za jedan dan:
Multivitamini i minerali – pružaju vrijedne nutrijente ženama i muškarcima, svakog dana. Osiguravaju 12 esencijalnih vitamina i 10 esencijalnih minerala koji pomažu premostiti eventualne nedostatke u prehrani i podržavaju zdravlje kože.

Astaksantin i ekstrakt evropske borovnice – osigurava kombinaciju antioksidanata koji uključuje najsnažnije antioksidanse iz prirode, one iz mikroalgi (Haematococcus pluvialis L.) te ekstrakta evropske borovnice (Vaccinium myrtillus L.). Također, sadrži i vitamine C i E koji doprinose zaštiti ćelija od oksidativnog stresa.

Omega-3 – osigurava dnevni unos esencijalnih omega-3 masnih kiselina, eikozapentaenske kiseline (EPA) i dokozaheksaenske kiseline (DHA). EPA i DHA su vitalni dijelovi ćelijskih membrana našeg tijela, uključujući i kožu, te imaju važnu ulogu u mnogim organima i tkivima, uključujući održavanje normalnih funkcija srca**, vida*** i mozga***.

Individualne komponente su dostupne i kao pojedinačni proizvodi.

**Blagotvorni učinak se postiže dnevnim unosom 250 mg EPA i DHA.
*** Blagotvorni učinak se postiže dnevnim unosom 250 mg DHA.

Morski kalcij i vitamin D osigurava dnevni unos dva važna nutrijenta, kalcija i vitamina D, koji podržavaju gustoću kostiju i zdravlje zubi*. Sadrži Aquamin TG™ - jedinstveni prirodni multimineralni kompleks koji se dobiva na održivi način iz crvenih algi iz nedirnutih islandskih voda, a sadrži više od 70 minerala u tragovima. Dodatak vitamina D dodatno pojačava apsorpciju kalcija. Uz uravnoteženu prehranu i redovito vježbanje, unos kalcija i vitamina D pomaže izgraditi i održati kosti zdravima. Također, vitamin D pomaže normalno funkcionisanje imunološkog sustava.

NutriComplex za kosu i nokte osigurava kombinaciju različitih nutrijenata koji podržavaju zdravlje kose i noktiju*. Sadrži aminokiseline L-lizin i L-cistein, ekstrakt jabuke bogat flavanoidima, antioksidativni vitamin C i željezo. Usto, sadrži i minerale selen i cink koji doprinose održavanju zdravlja kose i noktiju*. Ako se uzima uz uravnoteženu prehranu, redovito vježbanje i smanjenje razine stresa, podržava predivan izgled kose i noktiju!

Natural Balance proizvodi predstavljaju praktične, ukusne obroke bogate proteinima i dijetalnim vlaknima*, a jednostavni su za pripremu. To su:
Natural Balance shakeovi i Proteinska mješavina
Natural Balance supe

*dodaci prehrani se ne trebaju koristiti kao zamjena za uravnoteženu i raznovrsnu prehranu.

Osigurajte sebi zdravu, uravnoteženu i raznovrsnu prehranu bogatu cjelovitim namirnicima u svim duginim bojama, i uzmite dodatke prehrani prema potrebi, kako biste podržali ne samo vaše cjelokupno zdravlje već i vašu unutrašnju i vanjsku ljepotu.

Izvori:
Berild A, Holven KB, Ulven SM. Recommended Nordic diet and risk markers for cardiovascular disease. Tidsskr Nor Laegeforen. 2017 May 23;137(10):721-26.

DiBaise M, Tarleton SM. Hair, Nails, and Skin: Differentiating Cutaneous Manifestations of Micronutrient Deficiency. Nutr Clin Pract. 2019 Aug;34(4):490-503.

Faria-Silva, Ascenso A, Costa AM, et al. Feeding the skin: A new trend in food and cosmetics convergence. Trends Food Sci &Technol. 2020;95:21-32.

Katta R, Kramer MJ. Skin and Diet: An Update on the Role of Dietary Change as a Treatment Strategy for Skin Disease. Skin Therapy Lett. 2018 Jan;23(1):1-5.

Kolehmainen M, Ulven SM, Paananen J, et aI. Healthy Nordic diet downregulates the expression of genes involved in inflammation in subcutaneous adipose tissue in individuals with features of the metabolic syndrome. Am J Clin Nutr. 2015 Jan;101(1):228-39.

Liska D, Mah E, Brisbois T, et al. Narrative Review of Hydration and Selected Health Outcomes in the General Population. Nutrients. 2019 Jan 1;11(1):70.

Park K. Role of micronutrients in skin health and function. Biomol Ther (Seoul). 2015 May;23(3):207-17.

Pérez-Sánchez A, Barrajón-Catalán E, Herranz-López M, et al. Nutraceuticals for Skin Care: A Comprehensive Review of Human Clinical Studies. Nutrients. 2018;10(4):403.

Salem I, Ramser A, Isham N, et al. The Gut Microbiome as a Major Regulator of the Gut-Skin Axis. Front Microbiol. 2018 Jul 10;9:1459.

Vollmer DL, West VA, Lephart ED. Enhancing Skin Health: By Oral Administration of Natural Compounds and Minerals with Implications to the Dermal Microbiome. Int J Mol Sci. 2018;19(10):3059.

Tekst: