Zdrave Omega-3 masne kiseline

Vjerovatno ste već čuli za Omegu-3. Ali, znate li šta je to ustvari i zašto vam je potrebno? Ne brinite, za nekoliko trenutaka znat ćete mnogo više.

Šta je Omega-3?

Omega-3 je vrsta masnih kiselina koje su važne za vaše zdravlje. Spadaju u grupu polinezasićenih masti.

MASTI

NEZASIĆENE MASTI


Mononezasićene masti i polinezasićene masti

ZASIĆENE MASTI

Omega-3


 

Vaše tijelo ih ne može proizvesti u dovoljnim količinama, zato ih trebate dobiti iz prehrane. Iz tog razloga ih nazivamo esencijalnim.
Najvažnije vrste Omege-3 su:
• EPA
• DHA

Zašto su vam potrebne Omega-3 masne kiseline?

Dakle, zašto su vam potrebne Omega-3 masne kiseline? Ove masne kiseline imaju više pozitivnih zdravstvenih efekata na vaše tijelo. Najpoznatiji pozitivan efekat je dobrobit za zdravlje srca. Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti nivo triglicerida i povećati nivo HDL (dobrog kolesterola) u krvi te također smanjiti krvni pritisak. Osim koristi za zdravlje srca, postoji još puno toga što Omega-3 mogu učiniti za vas. Jeste li znali, na primjer, da su ove masne kiseline dio ćelijskih membrana i stoga ključne za zdrave stanice?

 

Specifične koristi od EPA i DHA

Vaše tijelo koristi EPA za proizvodnju signalnih molekula nazvanih eikosanoidi, koji imaju važne fiziološke uloge i smanjuju upale u vašem tijelu. DHA je strukturna komponenta vaše kože i mrežnice. DHA je također važna za razvoj i funkcije mozga u djetinjstvu, kao i za rad mozga kod odraslih. Smanjenje DHA kasnije u životu povezano je sa slabljenjem funkcije mozga i pojavom Alzheimerove bolesti. Novi dokazi također pokazuju da dodaci prehrani Omega-3 koji se koriste kao dodatni tretman kod stanja depresije, zapravo smanjuju simptome depresije bez djelovanja antidepresiva.
 

\

Lijepa koža

Postoje čimbenici koji utiču na vašu kožu, a na koje ne možete uticati. To su genetika i starenje. Dobra vijest je, međutim, da postoji više faktora koje možete kontrolisati, kao što su npr. izlaganje suncu, korištenje proizvoda za njegu kože, kao i njega kože iznutra, vašom prehranom. Kada je u pitanju njega vaše kože iznutra, određeni hranjivi sastojci, poput Omega-3 masnih kiselina, pomažu u borbi protiv upala i ojačavaju lipidnu barijeru kože. Ove esencijalne masne kiseline također doprinose elasticitetu i hidratizaciji kože te pomažu njeno obnavljanje.
 

Gdje pronaći Omega-3 masne kiseline?

Kao što vidite, Omega-3 masne kiseline su neizostavne za vaše dobro zdravlje na više načina. Hrana bogata Omega-3 masnim kiselinama je masna riba poput lososa, haringe, sardine i skuše. Riblje ulje i algi također sadrži Omega 3. Masna riba dva puta sedmino u vašoj prehrani osigurat će dovoljnu količinu za vaše zdravlje.

Kada trebate koristiti Omega-3 dodatke prehrani?

Ukoliko ne konzumirate masnu ribu dva puta sedmično, možda biste trebali razmisliti o dodacima prehrani, kako biste osigurali dovoljnu količinu Omega-3 za optimalno zdravlje.

 

Oriflame Omega-3 kapsule

SAZNAJTE VIŠE

Wellness by Oriflame može vam pomoći da nadoknadite potreban dnevni unos Omega-3 masnih kiselina. Dvije kapsule dnevno daju vam optimalnu dozu ovih esencijalnih masnih kiselina (150 mg EPA, 100 mg DHA). Wellness by Oriflame Omega-3 kapsule su najviše kvalitete i čistoće zahvaljujući usavršenom procesu proizvodnje.

Masne kiseline potiču od sitne ribe što smanjuje utjecaj na ocean, a ribolov je zbog toga održiv. To je potvrđeno i certifikatom organizacije “Prijatelj mora”. Još jedna prednost Wellness by Oriflame Omega-3 kapsula je da sadrže isljučivo riblje ulje, čak je i želatina riblja.

Uživajte i budite sigurni da činite najbolje za svoje zdravlje!