5 znakova dehidrirane kože i kako joj pomoći

Da li vam se čini da, šta god radili, koža ostaje dehidrirana? Uzrok dehidriranae kože može biti onečišćenje iz okoliša, nezdrava prehrana i jaki deterdženti - i to je nešto na šta možete uticati! Saznajte koji su to znakovi dehidrirane kože i šta učiniti s njima!

1- Koža bez sjaja

Da li vam koža ujutru izgleda sivkasto i bez sjaja? Kada je koža dehidrirana, njena mogućnost da odbaci spoljni, mrtvi sloj je otežana. To znači da ćelije koje bi trebalo da budu uklonjene ostaju na koži, dajući joj sivkastu nijansu.

2- Izgleda masno, ali je suha

Dehidrirana koža suočava se sa problemima održavanja adekvatnog nivoa vlažnosti. Kada koža osjeti da gubi vlagu, ona će proizvoditi još masnoće u pokušaju da kreira barijeru koja će spriječiti gubitak vode. To znači da možete imati dijelove suhe kože sa slojem masnoće preko. 

3- Osjetljivost

Kada je koža dehidrirana, njena barijera ne funkcioniše kako treba i, između ostalog, otežana joj je sposobnost da se izbori sa bakterijama i efektima zagađenja. Ovo može dovesti do osjetljivosti vaše kože na sve i svašta – uključujući i proizvode koji su joj nekad prijali!

4- Fine bore i linije

Ako iznenada primjetite nove bore, možda nisu u pitanju znaci starenja, već znak da vam je koža dehidrirana! Poput voćke, kada ostane bez vode naša koža se nabora i gubi na punoći i sjaju.

5- Svrab ili perutanje

Klima uređaji, izuzetno topao ili hladan zrak crpe vlagu iz kože, što može da izazove svrab ili perutanje.

 

 

 

Kako riješiti problem

Najvažnije je hidrirati kožu koja je izgubila vlažnost. Zato, ne ustručavajte se da koristite proizvode koji će joj vratiti gipkost i vodu.

1- Nježno čišćenje

Koristite nježna i hidrirajuća sredstva za čišćenje koja ne sadrže alkohol. Trudite se da ne izlažete kožu previše toploj vodi ili jakim sapunima tokom dana, kako je ne biste dodatno dehidrirali. 

2- Hidratantne maske

Hidratantne maske za lice obezbijedit će vašoj koži potrebnu vlagu i povratiti njen sjaj! Ulja i maslaci u ovim maskama ojačat će barijeru kože i kreirati zaštitni film koji sprečava gubitak vlažnosti. 

3- Hijaluronska kiselina

Proizvodi sa hijaluronskom kiselinom su uvijek dobar izbor, jer ona čini čuda za vlagu kože. Hijaluronska kiselina privlači i zadržava vlagu u koži, čime joj pomaže da ponovo bude mekana i gipka. 

 

 

Tekst: Fotograf: Oriflame