Kako da se pobrinete za kožu tokom praznika

Uz sve proslave koje nam predstoje, želimo da naša koža izgleda što je bolje moguće. Evo nekih sjajnih savjeta uz koje će vaša koža biti u tip top kondiciji tokom praznične sezone.

DRŽITE SE SVOJE RUTINE
Kako se praznici približavaju, često pomalo zabušavamo s uobičajenim rutinama, ali ako želimo da sačuvamo dobar izgled kože od suštinske je važnosti da ostanemo dosljedni! Vaša rutina uklanja nečistoće, prašinu, suvišnu masnoću i čini kožu hidriranom. Tokom praznične sezone često nosimo više šminke kako bismo izgledali posebno svečano, pa je baš zato još važnije da ostanemo dosljedni rutinama i obavezno uklonimo šminku prije odlaska na spavanje.

PIJTE MNOGO VODE

Praznici su vrijeme za porodična okupljanja i proslave, ali u svoj toj radosti lako je pretjerati s ukusnom hranom i pićem. Alkohol može učiniti da vaša koža izgleda opušteno i dehidrirano, a to nije nešto s čim želimo da se bavimo kada se budemo spremali za sljedeću zabavu. Kako bi vaša koža ostala svježa i zdravog izgleda, treba da pijete puno vode prije bilo kog događaja gdje znate da ćete konzumirati alkohol, i uvijek popijte po čašu vode između svakog alkoholnog pića.

OSLOBODITE SE STRESA
Svi znamo da porodična okupljanja mogu postati pomalo stresna, a stres se brzo pokazuje na koži. Sačuvajte mir i snađite se u porodičnim neslaganjima kao profesionalac tako što ćete na vrijeme poduzeti mjere za oslobađanje od stresa. Napravite šolju čaja, primjenite umirujući tretman kože, pročitajte svoju omiljenu knjigu. Šta god da je potrebno da biste se opustili i osjećali njegovano!

ZDRAVA HRANA
Praznična sezona je vrijeme da uživate u poslasticama, ali ipak povedite računa da unesete i zdrave namirnice! Pobrinite se da vaša koža dobije sve vitamine i minerale koji su joj potrebni kako bi ostala zdrava i ne zaboravite da pojedete i salatu uz sva ta raskošna jela i slatkiše. Raznobojno povrće sadrži puno antioksidanata koji su vašoj koži potrebni i koji joj pomažu da se bori sa oksidativnim stresom.

NASPAVAJTE SE - SAN JE VAŽAN ZA LJEPOTU !
Uz sve te noćne provode, porodične zabave i slične prilike, često žrtvujemo sate sna. Manjak sna i stres koji praznici donose mogu vam donijeti podočnjake ispod očiju i sivkast ten. Ali ne zove se to bez razloga beauty sleep (san za ljepotu), zato se pobrinite da spavate 6 – 8 sati svake noći! Neka istraživanja pokazuju da se regeneracija ćelija povećava tokom noći, a to je važno za podmlađivanje kože tokom sna. Ovo znači da ćete se lakše probuditi svježi i sjajnog tena ako ste se dobro odmorili tokom noći. 

Tekst: Fotograf: Shutterstock