Kako da uključite retinol u svoju rutinu ljepote

Čak i novajlijama u rutini njege kože poznato je da je retinol sastojak koji svi stručnjaci preporučuju. Ali, kako početi? Ovdje ćete saznati sve što je potrebno.

Retinol je sastojak koji je zlatni standard u njezi kože s razlogom: djeluje na smanjenju vidljivosti bora, redefinisanju teksture i obnavljanju ćelija kako biste uživali u koži mladalačkog i zdravog izgleda. Kako spoljašnji faktori poput sunčevih zraka u kombinaciji sa unutrašnjim faktorima kao što su hormoni i genetsko naslijeđe mogu uticati na pojavu bora i grublju teksturu kože tokom godina, retinol ima pouzdano dokazane rezultate u borbi protiv efekata starenja. Evo kako da uključite ovu megazvijezdu njege u svoju rutinu.

Počnite polako
Šta to znači? Što sporije, to bolje. Najbolji način da uživate u prednostima retinola je da postepeno povećavate toleranciju svoje kože na njega. Dozvolite koži da se prilagodi počinjući slabijim koncentracijama koje ćete postepeno povećavati.

“Predlažemo da počnete tako što ćete koristiti proizvod samo jedne večeri tokom prve sedmice, zatim dvaput (ne zaredom) tokom naredne sedmice, triput (ne zaredom) tokom treće sedmice i sve tako dok se vasa koža ne navikne na svakodnevnu upotrebu.“, kaže Gabriela Zuanazzi, Oriflame glavni tehnolog za formulacije u oblasti nege kože.

Ako je vaša koža osjetljiva, druga opcija je da počnete blažim oblikom vitamina A, kao što je retinyl palmitate, iako rezultati neće biti tako impresivni i bit će potrebno više vremena da se postignu rezultati.

Pronađite pravu dozu za svoju kožu
Postoji tvrdnja da što veći procenat retinola proizvod ima, to je bolje za vašu kožu. Ali, to ne mora biti potpuno tačno. Dok je zaista tačno da će viši procenat retinola obezbijediti brže rezultate, to ne znači da je neophodno da to bude vaš cilj.

Retinol može da iritira kožu i u niskim i umjerenim koncentracijama. Ipak, čak i pri veoma niskim koncentracijama retinol ima dokazane rezultate – vidjet ćete poboljšanja u znacima starenja, smanjenje veličine pora, bolje opšte zdravlje i zdraviji izgled kože. Na niskim nivoima – i u kombinaciji sa antioksidansima (kao što je vitamin C) i širokim spektrom zaštite od sunca čak se pokazalo da ima određenu odbranu od zagađenja iz životne sredine.

U procentu od 0,1%, retinol je testiran i klinički je dokazano da poboljšava višestruke znakove starenja: na ovom nivou vidjet ćete snažan porast kolagena i hijaluronske kiseline, dvije ključne komponente za zdravlje i čvrstinu kože, kao i za uklanjanje pojave finih linija i bora.

Ipak, ne morate da prelazite na veći procenat retinola. Ako se držite 0,1% retinola i ako nastavite da ga koristite tokom dužeg vremenskog perioda, vidjet ćete sve bolje rezultate.

Počnite u dvadesetim godinama
Iako ne postoji „određeno” doba za početak upotrebe retinola, a upotreba retinola u bilo kom dobu će dati odlične rezultate, mnogi stručnjaci predlažu da počnete da ga koristite u dvadesetim godinama kada proizvodnja kolagena i elastina počne da se usporava i da doprinosi stvaranju finih bora (npr. kao one strašne linije koje nastaju od mrštenja ili smijanja kao i bore oko očiju). Retinol ne samo da pomaže u borbi protiv postojećih znakova starenja, već pomaže i u sprečavanju njihovog nastajanja, tako da je uvijek dobra ideja da počnete da ga uvodite u svoju rutinu što prije!

Koristite redovno 
Uvijek je dobra ideja rano započeti dobre navike u njezi kože kao veoma dobru preventivnu mjeru protiv starenja. Iako nema većih posljedica od nedovoljno redovne upotrebe retinola, doslijedna upotreba je jedan od najboljih načina za postizanje dobrih efekata.

Obnavljanje ćelija kože traje oko 6-8 sedmica (u zavisnosti od starosti), i dok retinol svakako pomaže da se proces ubrza, značajne rezultate ćete vidjeti tek nakon nekoliko sedmica. Zato preporučujemo da se naše NovAge ProCeuticals Retinol kapi koriste tokom 4-8 sedmica kao intenzivan režim.

Mnogi tretmani u našem NovAge ProCeuticals asortimanu nude ciljana rješenja za specifične potrebe kože u određenom trenutku i mogu se uključiti u vašu rutinu kad god vam odgovara.

Koristite retinol samo uvečer
Sunčeva svjetlost i zrak izazivaju razgradnju retinola, smanjujući njegovu efikasnost i kvalitet. Zbog toga se, kao mjera predostrožnosti, preporučuje da se koristi samo noću. Pored toga, izbjegavajte sunčevu svjetlost i uvijek koristite kremu sa ZF da biste zaštitili kožu.

Pošto retinol može tako lako izgubiti svoju efikasnost, izuzetno je važno pronaći proizvod koji je upakovan na način da čuva aktivni sastojak zaštićenim. Retinol u našim NovAge ProCeuticals Power kapima je formulisan korišctenjem tehnologije inkapsulacije - što znači da je čisti retinol zaštićen unutar kapsule koja obezbjeđuje dodatni sloj zaštite u održavanju retinola svježim i štiti njegovu sposobnost da djeluje.

Da li svako može da koristi retinol?
Retinol je pogodan za većinu tipova kože. Ključ je u pronalaženju prave formule i koncentracije za vaše jedinstvene potrebe/tip kože.

Koje sastojke mogu da koristim kada koristim retinol?
Kada koristite ciljani tretman kao što je retinol, želite da budete sigurni da on djeluje u harmoniji sa ostalim proizvodima u vašoj rutini kako biste dobili najbolje rezultate.

Kombinujte retinol sa:

  • Blagim sredstvima za čišćenje. Agresivna sredstva za čišćenje, adstringenti i tonici mogu dodatno isušiti i iritirati kožu
  • Dobrom hidratantnom kremom (nakon što ste nanijeli retinol) ili serumima koji sadrže hidratantne sastojke koji pomažu u zadržavanju vlage, kao što su hijaluronska kiselina, peptidi i ceramidi
  • ZF! Ovo je opšte pravilo za svaki dan – posebno kada koristite retinol
  • Serumima sa vitaminom C tokom dana, a retinol koristite uvečer

Pogledajte naše NovAge ProCeuticals Retinol kapi sa serumom.