Vaši problemi s kožom su riješeni

Nema sumnje da je njega kože ponekad zbunjujuća. Za svaki problem postoje stotine konfliktnih “rješenja”. Zbog toga smo razgovarali s našim stručnjacima o tome kako riješiti najveće probleme s kožom jednom za sva vremena.

Problem: SUHA KOŽA  

Rješenje: “Izbjegavajte pranje lica sapunom i vodom koja je previše topla ili hladna. Umjesto  toga koristite hidratantno sredstvo za čišćenje koje ima strukturu poput mlijeka. Koristite piling dva puta sedmično kako bi ujednačili ten i pripremili kožu za kremu. Svakodnevno nanesite serum za lice prije nanošenja dnevne i noćne kreme..”

- Eve Merinville, stručnjak za Anti-ageing i njegu kože (Ori-Derm) 

Problem: AKNE KOD ODRASLIH 

Rješenje: Tri savjeta: čistite lice blagim sredstvom za čišćenje, koristite laganu hidratantnu kremu i redovno koristite piling.”

- Alain Mavon, direktor odjela za istraživanje kože 

Problem: JAKO VIDLJIVE PORE 

Rješenje: “Pore nemaju mišiće i zbog toga se ne mogu otvoriti i zatvoriti. Čišćenje kože dva puta dnevno, opmoću uređaja za čišćenje kože, će ukloniti sve nečistoće s lica i učiniti pore prividno manjima. Maske za čišćenje llica su nježan način da uklonite višak masnoće koji dovodi do začepljenja pora.”

- Melina Galeadi, stručnjak za njegu kože

Problem: KESICE ISPOD OČIJU 

Rješenje: “Koža ispod očiju je osjetljiva i zato je obavezno koristiti dobru kremu za to područje. Nanesite aplikatorom s kuglicom ili lagano utapkajte kako bi umanjili crvenilo i tamne krugove. Ne skidajte šminku toplom vodom jer to može dovesti do iritacije. Umjesto toga preporučujemo upotrebu dobrog sredstva za uklanjanje make-upa i skidanje kozmetike laganim pokretima – trljanje očiju će dovesti do iritacije i kapilarnog oštećenja.”

- Nicola Kearns, glavni naučnik – klinička i testiranja korisnika (Ori-derm) 

Problem: CRVENILO

Rješenje: “Izbjegavajte jako toplu ili jako hladnu vodu jer to može oštetiti kapilare i uzrokovati crvenilo. Ukoliko imate problema s crvenilom najvjerovatnije je to zbog presojetljivosti na sunce pa vam preporučujemo kremu s visokim ZF ili da izbjegavate sunce u potpunosti. Koža koja se lako iritira savršeno reagujue na umirujuće maske za lice.”

- Eve Merinville, stručnjak za Anti-ageing i njegu kože (Ori-Derm)

Problem: OŽILJCI I SMEĐE FLEKE 

Rješenje: “Izlaganje suncu može dovesti do pojave smeđih fleka zato je esencijalna upotreba krema s visokim ZF. Tretirajte ožiljke uljima ili proizvodima koji sadrže vitamin E.”

- Nicola Kearns, glavni naučnik – klinička i testiranja korisnika (Ori-derm)  

Problem: FINE LINIJE

Rješenje: “Fine linije su prvi znakovi starenja kože, a izlaganje UV zračenju ubrazava proces starenja zbog čega je esencijalno da koristite kreme za kožu s visokim ZF. Koristite anti-ageing serum i specijalne dnevne i noćne kreme svakodnevno. Pobrinite se da je vaša kože uvijek dobro hidratizirana tako što ćete unositi dovoljne količine vode.”

- Alain Mavon, direktor odjela za istraživanje kože 


Tekst: Fotograf: Shutterstock