5 stvari koje mogu pogoršati akne i kako ih spriječiti!

Borite li se protiv masne kože i neželjenih pojava koje ona izaziva? Niste jedini! Mnogi se susreću s aknama tokom života. Akne uglavnom uzrokuju hormoni ili geni, ali i životni stil. Saznajte šta možete učiniti da biste smanjili pojavu akni promjenom načina života.

Prehrana
Problem: Postoji veza između prehrane bogate šećerima i pojave akni. To vas sigurno ne iznenađuje.

Rješenje: Poslastice trebaju biti upravo to - poslastice - a ne nešto u čemu svakodnevno uživamo. Zamijenite bijeli hljeb i tjesteninu onima od integralnih žitarica, smanjite ukupni unos šećera i dodajte ono što vaša koža voli - vitamine, minerale i Omega-3 u svoju prehranu. Koža će vam biti zahvalna!

Stres 
Problem: Stres povećava kortizol koji povećava proizvodnju sebuma u koži, što može pogoršati akne. Pojačana proizvodnja kortizola također može uzrokovati probleme sa spavanjem, zbog čega naša koža izgleda još gore, jer naša se koža obično regenerira tokom spavanja.

Rješenje: U današnjem društvu vrlo je teško izbjeći stres - zbog toga je važno u svoj raspored ubaciti i slobodno vrijeme. Dobra ideja je da to vrijeme provedete u prirodi, za koju je poznato da smanjuje i fizičku i psihičku razinu stresa. Liječnici u Velikoj Britaniji su zapravo počeli svojim pacijentima propisivati "prirodu" da bi smanjili anksioznost i bili sretniji.

Pušenje
Problem: Pušenje je jedan od glavnih faktora koji uzrokuju mitesere kod žena starijih od 25 godina. Duhan stimulira hemikalije koje utiču na proizvodnju sebuma i začepljenje pora.

Rješenje: Ako ste pušač, odvikavanje je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti kako za svoju kožu, tako i za opće zdravlje. Možda nije lako, ali će biti vrijedno!

Vlaga
Problem: Topla klima većini pogoduje, ali mnogi primjećuju pogoršanje stanja masne kože i začepljenih pora tijekom vlažnih ljetnih mjeseci.

Rješenje: Šta možemo učiniti? Koristite proizvode koji umanjuju suvišnu proizvodnju sebuma i sprečavaju začepljenje pora - proizvodi koji sadrže salicilnu kiselinu su posebno učinkoviti!

Njega kože
Problem: Mnoge žene prekomjerno čiste i isušuju svoju masnu kožu da bi se riješile pojave akni. Ono što zaboravljaju je da to može još više povećati proizvodnju sebuma - što može dovesti do još većeg začepljenja pora i novih problema! Masna koža može čak biti simptom dehidratacije - što znači da je isušivanje kože prekomjernim čišćenjem zaista loša ideja.

Rješenje: Ono što vašoj koži doista treba je sredstvo za čišćenje koje je istovremeno hidratantno i nježno, a kožu ostavlja blistavom i hidratiziranom.

Tekst: