Sve što trebate znati o koži u periodu menopauze

Pored puberteta, menopauza je jedno od najizazovnijih perioda za vašu kožu. Ali, šta se to zapravo dešava s vašom kožom i kako se možete suočiti s tim neizbježnim promjenama? Popričali smo s našim ekspertom za njegu kože Melinom Galeadi i dobili odgovore.

NA KOJI NAČIN MENOPAUZA MIJENJA VAŠU KOŽU? ?
Da biste shvatili menopauzu, prvo moramo razgovarati o hormonima. Generalno, hormoni se mogu tretirati kao "molekule koje nam šalju signale". To u praksi znači da oni šalju signale našem tijelu da se ponaša na određeni način (fiziološki i bihevioralno). Estrogen je posebna vrsta hormona koji se najviše odnosi na žene. Posjeduje različite funkcije kao sinteza proteina i regulisanje količine vode u organizmu.

Ipak, jedan od najvažnijih proteina za koje je odgovoran estrogen je kolagen. Kolagen je najvažniji za čvrstu, otpornu kožu. Estrogen je isto tako nužan za proizvodnju glukozaminoglikana kože. Ovo su dugi lanci molekula šećera koje upijaju vodu i pomažu održavanje adekvatnih nivoa vlažnosti kože.

Nažalost, kada žene uđu u menopauzu, nivo estrogena naglo opadne, što ima negativan uticaj na kožu:

  • Opadanje nivoa vlažnosti
  • Smanjena proizvodnja kolagena
  • Strukturalna matrica kože se brže uništava što dovodi do nakupljanja melanina (tamnih mrlja).

 

ŠTA SU NAJČEŠĆI PROBLEMI KOŽE U PERIODU MENOPAUZE?
Najčešći problemi kože u periodu menopauze su: suhoća, izraženije bore i mrlje uzrokovane strenjem, manja elastičnost kože i tanja koža zbog smanjenog nivoa kolagena.

DA LI KOŽA U PERIODU MENOPAUZE ZAHTJEVA NOVU RUTINU NJEGE?
Da, koži je potrebno više njege. Za vrijeme i nakon perioda menopauze, žene se trebaju fokusirati na ishranu (bogatija zdravim mastima), hidrataciju kože, tretiranje kože koja gubi elasticitet i sklonija je pojavi dubokih bora, kao i na brigu o neujednačenom tenu. Izoflavoni, u koje spada i Genistein, dokazano mogu pomoći koži koja se bori sa smanjenim nivoima estrogensko-hijaluronske kiseline koja je isto tako ključna za poboljšanu hidrataciju kože da bi se ona uspješno izborila sa problemom suhoće kože ove dobne grupe.

NA KOJI NAČIN MOŽETE NAJBOLJE DA VODITE BRIGU O KOŽI U PERIODU MENOPAUZE
Ispravna ishrana, hidratacija i primjena rutine njege kože za kožu čiji su problem duboke bore (tj. sa tehnologijama koje sadrže kolagen) i tamne mrlje (s tvarima koje potiču manju vidljivost tamnih mrlja).

KOJE PROIZVODE BISTE PREPORUČILI ZA KOŽU U PERIODU MENOPAUZE?
Preporučila bih NovAge Time Restore kolekciju. Svi proizvodi kolekcije sadrže Genistein, a dnevna krema sadrži i hijaluronsku kiselinu, dva ključna sastojka za tretiranje kože u periodu menopauze, što ih čini idealnim.

KADA BISTE ŽENAMA DOBI IZNAD 50 GODINA MOGLI DATI JOŠ JEDAN SAVJET O NJEZI KOŽE, ŠTA BI TO BILO?
Ne odustajte od brige o vašoj koži! I dalje možete napraviti značajnu razliku i učiniti da ona izgleda najbolje što može. Posvetite dovoljno vremena brizi, uložite u dnevnu rutinu i da postane vaš lični dnevni ritual. Pored toga, ne zaboravite da pijete dovoljno vode, klonite se izlaganja sunčevoj svjetlosti, vježbajte i nahranite ogranizam hranjivim tvarima.


Tekst: Fotograf: Getty Images