Kako da pametno uživate u blagodetima sunca

Sigurni smo da znate koliko su važne kreme sa zaštitnim faktorom, ali šta zaista treba da znate o zaštiti kože od sunca? Obratili smo se našem Senior hemijskom tehnologu, Klari Le Ber (Clara Le Berre), da nam predoči važne činjenice!

Previše je lako zaboraviti. Nalazi se na dnu torbe za plažu ili ste je ostavili u autu. Taj dosadni proizvod za koji znate da treba da koristite, ali uvijek zaboravite: krema sa zaštitnim faktorom. Pa, ovdje smo da vas jednom zauvijek podsjetimo zašto je zaštita od sunca toliko važna – i kako biti pametan u suncu. Jer kada jednom saznate kakvu štetu sunce može da nanese vašoj koži, nećete ponovo zaboraviti ovu neophodnu kremu!

img-1.jpg

Zašto nam je potrebna zaštita od sunca?

Prvo, da razjasnimo činjenice. Iako svi volimo lijep, preplanuli sjaj, postoje i drugi načini da dobijete blistavu kožu osim da je izlažete suncu ! Ne samo da sunce igra glavnu ulogu u starenju kože (procjenjuje se da je 90 procenata starenja kože uzrokovano suncem!), već je prekomjerno izlaganje ultraljubičastom (UVB) svjetlu glavni uzročnik raka kože.

 

Vještački izvori UV svjetlosti, kao što su lampe za sunčanje i solarijumi, takođe povećavaju rizik od razvoja raka kože, kao i ponovljene opekotine od sunca. Oštećenje bilo od sunca ili vještačkih izvora svjetlosti, učinit će vašu kožu ranjivijom na oboljevanje od raka.

U čemu je trik sa UV svjetlošću?

Sunčeva svjetlost koja dopire do nas sačinjena je od dva štetna zraka; kratkotalasna ultraljubičasta B (UVB) i dugotalasna ultraljubičasta A (UVA). Dok su UVB zraci uglavnom odgovorni za opekotine od sunca i crvenilo, UVA zraci, koji prodiru dublje u kožu, igraju glavnu ulogu u starenju kože. Zato vam je potrebna zaštita od oba!

Nije bitno da li je sunčano, oblačno ili kiša - UVA zraci su prisutni tokom cijelog dana i tokom cijele godine. Oni čak prodiru i kroz staklo!

U stvari, do 90% vidljivih promjena na koži je rezultat oštećenja od sunca. Studije takođe pokazuju da adekvatna zaštita od UV zračenja može smanjiti rizik od raka kože.

img-2.jpg

KADA IMAM PREPLANULI TEN IMAM OSEĆAJ DA IZGLEDAM BLISTAVO I SVJEŽE, DA LI ZAISTA MORAM DA KORISTIM VISOK ZF?
ZF je skraćenica za faktor zaštite od sunca, a broj koji stoji uz nju odnosi se na sposobnost da odbija i apsorbuje UVB zrake. UVA zaštitni faktor (UVAZF) jednak je najmanje jednoj trećini vrijednosti ZF i predstavljen je zaokruženim UVA logotipom. 80% starenja kože je povezano sa životnim stilom, a sunce daje najveći doprinos tom broju. Koža koja je fotoostarjela (oštećena ponovljenim izlaganjem UV zračenju) će imati opušten izgled, poremećaj pigmentacije, manju elastičnost i hidrataciju. Dakle, da, zaštitite svoje lice i ne izlažite ga suncu, to vam pruža blistavost!

KREMA SA ZF I VITAMIN DMOGU LI ZAJEDNO?
Da možete! Ako ste napolju 15 minuta dnevno, dobit ćete dnevnu preporučenu dozu vitamina D bez obzira da li imate kremu za sunčanje ili ne. Krema sa ZF neće ograničit će vaš unos vitamina D, već će samo sprečiti UV zračenje da ošteti vašu kožu. Dakle, ne preskačite kremu u korist vitamina D!

img-3.jpg

SAVJET UREDNIKA
EU ima jednu od najstrožih regulativa za zaštitu od sunca na svijetu i Oriflame ponosno slijedi te propise i smjernice za sve naše proizvode. Dakle, vodite računa da uvijek pravilno zaštitite svoju kožu kako biste je održali zdravom i uživajte u suncu i budite pametni istovremeno!

Tekst: