Kako da pametno uživate u blagodetima sunca

Sigurni smo da ste čuli o važnosti zaštite od sunca, ali kakve veze to ima sa ultraljubičastim zracima i zaštitnim faktorom? I šta stvarno treba da znate o zaštiti vaše kože od sunca? Obratili smo se našem senior hemijskom tehnologu Clari Le Berre iz Formulation Technology u R&D da podijeli s nama znanje o tome kako da se optimalno zaštitimo ovog ljeta!

U ČEMU JE STVAR SA UVA I UVB ZRACIMA?
Sunčeva svjetlost koja do nas dopire sastoji se od 2 vrste štetnih zraka: kratkih ultraljubičastih B (UVB) i dugih ultraljubičastih A (UVA). UVB zraci su uglavnom odgovorni za opekotine i crvenilo dok UVA zraci prodiru dublje u kožu i utiču na starenje kože. Zato vam je potrebna zaštita od obje vrste zraka! U skladu s evropskim preporukama, svi proizvodi za zaštitu od sunca sadrže UVA i UVB zaštitu. UVB zraci imaju različit intezitet zavisno od sezone, lokacije i doba dana. Najrizičnije doba je od 10 ujutro do 4 popodne, ali sunce dopire do vas čak i kada ste u hladu. UVA zraci postoje tokom cijelog dana i godine i prodiru i kroz oblake i staklo. Do 90% vidljivih promjena kože su rezultat oštećenja od sunca, zato je zaista jako važno da uvijek koristite zaštitu. Studije su također dokazale da adekvatna zaštita od  UV radijacije može da snizi rizik od nastanka raka.

IMAM OSJEĆAJ DA KADA POTAMNIM IZGLEDAM GLATKO I SVJEŽE, DA LI STVARNO TREBA DA KORISTIM VISOKI ZF?
ZF označava stepen zaštite od sunca i veliki broj specifičnih proizvoda za zaštitu od sunca ističe sposobnost da odbiju i upijaju UVB zrake. UVA faktor zaštite (UVAPF) iznosi najmanje trećinu vrijednosti ZF-a i predstavlja zaokružen logotip UVA. 80% vašeg starenja kože je povezano sa životnim stilom, a sunce najviše doprinosi tom broju. Koža koja je ostarila uslijed foto oštećenja će imati opušten izgled, poremećaje pigmenta, manje elastičnosti i hidratacije. Dakle treba da zaštitite svoje lice i ne očekujte od sunca da vam da taj sjaj koji želite!

ZAŠTITNI FAKTOR I VITAMIN D – MOGU LI IMATI OBA?
Da, možete! Ako provedete na otvorenom samo 15 minuta dnevno, dobit ćete dnevnu preporučenu dozu vitamina D. Dakle, nemojte preskočiti zaštitu od sunca u korist vitamina D - čak ne mora biti ni sunčano da biste uzeli dozu koja vam je potrebna, samo treba da budete na dnevnom svjetlu!

SAVJET UREDNIKA
EU ima neka od najstrožih pravila u vezi sa zaštitom od sunca i Oriflame s ponosom prati ova pravila i smjernice u svim proizvodima. Dakle, pobrinite se da uvijek zaštitite kožu adekvatno kako bi bila zdrava – uživajte u suncu na mudar način!

Tekst: