Šta šećer radi vašoj koži?

Sigurno ste u posljednje vrijeme često čitali o šećeru - o tome kako utiče na širinu struka i zdravlje generalno. Ali, da li ste znali da može potaknuti i nastanak bora? U nastavku pročitajte nešto više o ovom problemu i kako mu se suprotstaviti.

ŠEĆER I STARENJE

Utjecaj ishrane sa prevelikim unosom šećera manifestira se od 35. godine života, kada koža gubi kolagen brže nego što ga proizvodi. Nauka to jednostavno objašnjava: šećer iz prehrane se veže za protein u stanicama kože u procesu koji nazivamo glikacija. Rezultat su gubljenje elasticiteta i žutilo. Kako to izgleda na površini kože? Bore, opuštena koža i gubitak sjaja - osnovni znaci starenja kože. 

Šećer ne samo da je štetan za kolagen, već utiče i na vrstu kolagena koji proizodi vaša koža. Smanjuje moć jakog dugotrajnog kolagena čineći ga slabim i krhkijim te podložnijim štetnim vanjskim faktorima, uključujući izloženost suncu kao najgori faktor u ubrzavanju starenja kože! 

NE PANIČARITE
Samo da razjasnimo: ako imate normalan nivo glukoze u krvi onda je glikacija normalni proces koji se događa s vremena na vrijeme i potpuno je prirodna. Ono što nije prirodno je prehrana koja sadrži visoke količine šećera koje ubrzavaju proces glikacije.

ŠEĆERI KOJE TREBATE IZBJEGAVATI

Očito se u hrani poput gaziranih sokova, kolača i čokolade nalazi mnogo šećera. Također trebate uzeti u obzir i šećer koji dodajete u kafu ili čaj. No trebate se kloniti i jednostavnih ugljikohidrata u koje spadaju bijeli hljeb i tjestenina. Obratite pažnju i na skrivene šećere kao što je onaj u kukuruznom sirupu za koji je poznato da povećava glikaciju 10 puta!

 

ŠEĆERI U KOJIMA MOŽETE UŽIVATI

Preporučene dnevne količine šećera su veličine 6 čajnih kašičica odnosno oko 100 kalorija dnevno. Prirodni šećeri uključuju fruktozu i laktozu, i takvi oblici šećera su dobri za vas. Nalaze se u voću i povrću te mliječnim proizvodima i pružaju koži zdrava vlakna, vitamine i antioksidante koji su potrebni vašem tijelu.

ŠTA UČINITI?

Najbolji je način da očuvate mladost da smanjite kaloričnu i slatku hranu. 

Nastojte u prehranu uključiti hranu bogatu antioksidantima. Pijte zeleni čaj, između obroka jedite svježe borovnice i orašaste plodove. Jedite i crvene paprike - sve su to antioksidanti koji se bore protiv slobodnih radikala (kao što su šećeri) i unemogućavaju napad šećera na protein u stanicama kože. 

Osim pravilne prehrane kozmetička je industrija je započela s formulacijama koje također potiču proizvodnju kolagena i na taj način neutraliziraju štetne posljedice glikolizacije. Obožavamo Ecollagen set. Ukoliko ste već suočeni s opuštenom kožom probajte rutinu njege kože koja je dizajnirana da utječe na čvrstoću i elastičnost (kao npr. NovAge Ultimate Lift) ili nosite kremu sa zaštitnim faktorom da zaštitite kožu od dodatnih štetnih uticaja. 


Tekst: Fotograf: Getty Images