Život sa maskom: Prilagođavanje rutine njege kože

Posljednjih nekoliko mjeseci većinu vremena provodimo kod kuće. Bilo da radimo ili se opuštamo, satima smo provodili vrijeme uz ekrane, a kuću napuštali samo zbog osnovnih stvari - ali to će se promijeniti! I kad se vratimo u javni prevoz, fizički distancirano radno okruženje i sastanke licem u lice, vjerovatno ćemo morati da nosimo masku. Kako će to uticati na našu kožu?

Lična zaštitna oprema postala je neophodna za sve veći broj ljudi. Međutim, vidjeli smo da pod njom može biti vruće, neudobno i iscrpljujuće. Također može imati negativan uticaj na našu kožu, ostavljajući nam osjećaj kao da koža ne može da "diše" - to se čak može vidjeti u obliku začepljenih pora i neujednačene teksture kože. Koža može biti manje elastična što je rezultat neprestanog prekrivanja i zaštite od okoline. Pa kako možemo održati kožu zdravom uprkos ovim izazovima?

1. Dvostruko čišćenje

 

Da li ste znali da svakog minuta odbacite ogromnih 30 000-40 000 odumrlih ćelija kože? Istina je! Nošenje maske ovo sprečava. 

 

Zbog toga je od vitalnog značaja da dva puta dnevno efikasno čistimo kožu kako bismo odbacili odumrle ćelije i spriječili ih da zarobe nečistoću, masnoću i zagađenja. Prvo čišćenje uradite NovAge uljem za čišćenje lica koje uklanja make-up (čak i najuporniji, vodootporni) i zagađenja, bez narušavanja osetljive barijere koja čuva vlagu. Također je dobro ukloniti višak masnoća koje se mogu pojaviti kao rezultat svakodnevnog nošenja maske. Sredstva za čišćenje na bazi ulja uklanjaju suvišnu masnoću, istovremeno održavajući uravnoteženu i hidratiziranu kožu. Za drugo čišćenje koristite NovAge Supreme gel za čišćenje lica  za nježno čišćenje i uspostavljanje ponovne ravnoteže kože.

 

2.  Hidratacija uz pomoć seruma

Samo hidratizirana koža je zdrava! Dehidratacija je jedan od najčešćih problema kože, a to je važno jer je zdrav nivo vlažnosti neophodan za održavanje snažne i otporne barijere. Svi smo doživjeli da kao rezultat dehidratacije budemo umorni - a naša koža nije ništa drugačija! Nedovoljan nivo vode I vlažnosti otežava funkcionisanje kože na njenom optimalnom nivou, a promet ćelija može da se uspori, što dovodi do nakupljanja odumrlih ćelija kože na površini. Zato pazite da ostanete hidratizirani i iznutra i izvana!

 

PROFESIONALNI SAVJET!

Dodavanje nekoliko kapi Novage podloge za ljepšu kožu lica na dlan i nježno masiranje u kožu nakon čišćenja pomaže da se sačuva vlaga i podupre hidratantna barijera bez preopterećenja kože.

 

3. Vratite ravnotežu

Zdrava koža je ona koja ima optimalnu ravnotežu između nivoa vode i masnoće (sebuma). Svakodnevno nošenje maski može oštetiti barijeru na koži, zbog čega koža gubi više vode. Štaviše, nošenje maski znači da se možete suočiti sa začepljenim porama i kožom koja je na nekim mjestima masnija. Tada bi se moglo desiti da pretjerate sa čišćenjem, a to će vašu kožu učiniti osjetljivijom.

 

NovAge Oil Balance gel za uspostavljanje ravnoteže masnoća dolazi u pomoć! Nanesite 2-4 kapi na vrhove prstiju i nježno je umasirajte u kožu, pri tome pazeći da izbjegnete područje oko očiju. Sačekajte da se potpuno upije, a zatim nastavite sa ostatkom rutine. Nanesite ujutro i uvečer ili tokom dana ponovo po potrebi.

 

PROFESIONALNI SAVJET! 

Imate li višak masnoće na određenim dijelovima lica? Možete da koristite ovu otopinu tako što ćete ga primijeniti na mjestima gdje vidite neželjeni sjaj ili upalne promjene.

 

 

Imate neočekivane upalne promjene?

Obavezno pripremite SOS komplet! Ovo može biti stresno i možda ćete se naći u iskušenju da čistite, istisnete ili uklonite nesavršenosti. Umjesto toga, koristite NovAge gel za ciljano 24-satno rješenje protiv nesavršenosti. Ovaj mali junak iz vaše torbe može se pohvaliti naprednom formulacijom za kontrolu upalnih promjena čim počnu da se formiraju - u stvari, klinički je dokazano da umanjuje njihovu veličinu u roku od 24 sata! Aktivno umanjuje crvenilo i sprečava da se stanje pogorša, pomažući da se postigne čista koža i besprijekoran ten. Zato obavezno koristite ovo rješenje čim osjetite stvaranje upalnih procesa i primijenite ga na bilo kojem mjestu na koži.

 

PROFESIONALNI SAVJET!

Ako imate više upalnih promjena nego inače, nanesite tanak sloj na lice preko zahvaćenih područja da biste aktivno djelovali. Radite ovo svakodnevno dok se promjene ne umanje.

 

 

4. Borba protiv upalnih procesa i starenja kože

Rješavanje ovih problema je zaista izazovno, pa zamislite da pronađete proizvod koji uspješno rješava oba! NovAge Advanced emuzija za zaštitu od nesavršenosti  radi upravo to. Ne samo da je multifunkcionalno rješenje protiv upalnih promjena koje ih efikasno  sprečava i umanjuje začepljene pore, tamne mrlje i vidljivost ožiljaka - već sadrži i snažni umirujući sastojak Centella koji pomaže u regeneraciji kože i sintezi kolagena, a istovremeno umanjuje vidljivost ožiljaka. Moćna formulacija pomaže u pružanju ujednačenog, blistavog tena, bez masnog osjećaja i koja može umanjiti pojavu / vidljivost promjena kod odraslih za 63% nakon 1 mjesecaΔ. Ovo je idealno za podršku u oporavku kože ako je stalna upotreba zaštitne maske rezultirala pojavom neželjenih promjena. I ne brinite, sigurno možete da nastavite da koristite i svoj omiljeni NovAge serum  - jednostavno nanesite sloj seruma preko emulzije, kada god vam je potrebno!
Δ Klinička procjena.

 

 

5. Tretman područja oko očiju

Oči su oduvijek smatrane prozorom u dušu, a ovo je posebno tačno sada kada prekrivamo dobar dio lica! Osmijehom ili mrštenjem skrivenim iza maske, očima se izražavamo mnogo više, izlažući tu nježnu kožu vanjskim uticajima više nego ranije. Primjena kreme za područje oko očiju, oko orbitalne kosti, dva puta dnevno, pomaže da koža bude hidratizirana, gipka i snažna!

 

 

6. Hidratacija i zaštita

Hidratantna krema je neophodna za održavanje zdrave kože, ali ZF je podjednako važan. Ovo je posebno tačno jer se vraćamo u svakodnevni život izvan svojih domova, gde je zagađenje snažno, a antioksidantna zaštita nam je potrebna da nas zaštiti od stresa, a istovremeno i zadrži potrebnu vlagu kako bismo kožu održali jakom i otpornom - bilo da nosimo masku ili ne. Sada je vrijeme da upoznate novi par za održavanje zdrave kože: vaša omiljena NovAge hidratantna krema i NovAge dnevna krema za naprednu zaštitu sa ZF 50 UVA/PA++++ . Koristeći ih, možete vjerovati da je vaša koža zaštićena od UVA, UVB zraka i zagađenja, istovremeno održavajući kožu hidriratiziranom i spremnom za povratak u novu realnost!

7.Njega ruku

 

Ne samo da je koži lica potrebna posebna njega tokom ovog vremena već i našim rukama. Često pranje i dezinfekcija ruku postale su dio naše svakodnevice u  cilju održavanja najvišeg nivoa higijene. Pažljivo pranje ruku sapunom i vodom najmanje 20 sekundi vrlo je dobra praksa jer pomaže da se riješite opasnih klica, ali također može doprinijeti uklanjanju prirodnih ulja u koži ostavljajući je isušenom i izloženijom iritaciji. Tapkanje suhe kože umesto trljanja peškirom pomoći će da koža ostane u dobrom stanju nakon pranja. Također, uvek imajte kremu za ruke da biste zaštitili nivo vlage u koži što rezultira glatkom i mekšom površinom. Pokušajte da stavite deblji sloj kreme za ruke i ostavite je da se upije preko noći, koža će vam biti još mekša i elastičnija kada se probudite.

Tekst: Fotograf: Oriflame