Naučna osnova: Moć biljaka

Korisno je znati sve naučne činjenice kada birate prave proizvode za vašu kožu. Ali znamo da bi naučni jezik mogao biti zbunjujući. Ponosni smo na našu inovativnu tehnologiju i upotrebu biljnih matičnih ćelija pri kreiranju proizvoda za njegu kože – na jednostavan način ćemo vam objasniti i zašto su toliko važne!

Šta su biljne matične ćelije?
Biljne matične ćelije su jedinstvene ćelije koje su izvor vitalnosti biljke. To su nediferencirane ćelije, što znači da se mogu transformisati u bilo koju vrstu ćelije koja je biljci neophodna.

Zašto su biljne matične ćelije korisne?
Pod određenim uslovima (npr. temperatura, svjetlost) biljne matične ćelije mogu proizvoditi određene fitohemijske tvari. Ove fitohemikalije su biološki aktivni spojevi koji uključuju antioksidante, enzime, kiseline i peptide – i svi pružaju korist vašoj koži i tijelu!

Kako Oriflame koristi biljne matične ćelije za kreiranje proizvoda?

Nakon višegodišnjih istraživanja, danas naši naučnici u laboratoriju uzgajaju biljne matične ćelije. Biraju biljne vrste na temelju potencijalnog djelovanja starenja njihovih fitohemikalija i uzgajaju biljne matične ćelije u kontrolisanim uslovima – tako da mogu cvjetati kao u prirodi!

Na primjer, naša nova Ecollagen kolekcija koristi ekstrakt biljnih matičnih ćelija runolista. Ovaj planinski cvijet posebno je odabran zbog svoje sposobnosti da štiti kožu od znakova starenja. Biljne matične ćelije sadrže snažna zaštitna sredstva koja pomažu u neutralisanju negativnih uticaja koji uzrokuju starenje kože – i to koristimo u našim proizvodima za njegu kože!

Je li upotreba biljnih matičnih ćelija održiva?

Neprestano istražujemo nove načine za naučnu inovaciju i koristimo blagodeti prirode u našim proizvodima na eko-etički način. Korištenje biljnih matičnih ćelija je vrlo održivo i pruža nam veliku raznolikost.

Biljne matične ćelije se mogu regenerisati kako bi se stvorio gotovo beskrajan izvor aktivnih sastojaka - oni se održavaju "živima", a istovremeno djeluju kao stalni izvor "matičnih" ćelija koje mogu izrasti u korijenje, stabljiku i lišće.

To ih čini održivim izvorom prirodnih aktivnih sastojaka - u laboratoriju možemo uzgajati neograničenu zalihu biljnih matičnih ćelija gotovo bilo koje biljke koju odaberemo! Korištenje biljnih matičnih ćelija obično zahtijeva oko 90% manje vode od tradicionalnog uzgoja biljaka, kao i manje energije, bez pesticida i sve to bez monopoliziranja dragocjenog poljoprivrednog zemljišta.

Možete biti sigurni da mi vas i i planetu stavljamo na prvo mjesto, od istraživanja sastojaka do razvijanja formulacija!

 

Tekst: