Prirodna njega kose

Prirodna njega kose danas ima potpuno novo značenje. Proizvodi koje danas koristimo za njegu kose imaju kvalitetniju formulaciju i temeljeni su na prirodnim sastojcima više nego ikada prije.

ŠTA JE PRIRODNA NJEGA KOSE? 
Iako je teško opisati šta tačno znači prirodna njega kose, jedna je činjenica vrlo jednostavna – formulacije ovakvih proizvoda sadrže ekstrakte biljaka iz prirodnog uzgoja. Ovi su sastojci izdvojeni mehaničkom obradom, a ne hemijskim procesima.

PRIRODNI SASTOJCI KOSE

TANKA KOSA

Tanka kosa voli njegu koja sadrži ekstrakt meda i mlijeka. Med je odličan za omekšavanje kose i ima njegujuća svojstva. Također hrani kosu amino-kiselinama i vitaminima. Mlijeko je također prirodni sastojak koji je bogat proteinima što osigurava hidrataciju kose. Mlijeko obiluje vitaminima A i B6 koji kosu čine mekanom i sjajnom.

Preporučujemo: Milk & Honey

”Vjerujemo da se prirodni sastojci trebaju prikupljati iz biljaka i drugih prirodnih izvora.”

SUHA KOSA

Pranje, četkanje i sušenje kose može je učiniti suhom i beživotnom. Ukoliko imate problema s vrlo lomljivom i krhkom kosom, arganovo ulje je bogato vitaminom E, antioksidantima i zasićenim masnim kiselinama koji su savršeno hranjiv tretman za kosu ovog tipa. Arganovo je ulje zahvaljujući svojim sastojcima jedno od najcjenjenijih ulja kad je u pitanju poboljšanje elasticiteta kose i smanjenje “elektriciteta” u kosi. Arganovo je ulje stoljećima korišteno u njezi kose.

Preporučujemo: Eleo

PERUT U KOSI

Vjerovatno ste čuli da je ulje čajevca blagotvorno u borbi protiv akni i ublažavanju problema masne kože. No i kosi su potrebni umirujući sastojci kako ne bi bila iritirana i kako se ne bi perutala.  Ulje đumbira je također poznato po svojim umirujućim sastojcima dok salicilna kiselina djeluje protuupalno i preventivno.

Preporučujemo: Hair X šampon protiv peruti.

OŠTEĆENA KOSA

Akacija je ponekad zvana i “voćem za kosu” jer čisti kosu. Prirodno nježna, ulja akacije uravnotežavaju PH kiselost prirodnih ulja kose. Idealna je za one koji vole botaniku u njezi kose. Ukoliko vam treba nešto intenzivnija njega svakako preporučujemo Moringa drvo također zvano i Drvo života jer ima izuzetno hranjive sastojke i više vitamina A nego mrkva te više vitamina C nego limun.

Preporučujemo: Hair X SHINE REVIVER 

OBOJENA KOSA

Ulje bogato hranjivim sastojcima primjereno za oštećenu i “gladnu” kosu je također i Baobab. Dobiveno iz drveta Baobaba ovo ulje sadrži vitamine A, D, E i F, koji obnavljaju i pomlađuju kosu dok je Omega 3, 6 i 9 masne kiseline oslobađaju slobodnih radikala i obnavljaju dužinom cijele vlasi.

Preporučujemo: Hair X COLOUR PROTECT

Tekst: Fotograf: Shutterstock