Jesu li vam potrebni multivitamini?

Može li vam vaša prehrana osigurati sve vitamine i minerale potrebne kako bi vaše tijelo bilo u najboljoj formi? Za mnoge, odgovor je ne. Evo kako vam multivitamini mogu pomoći.

PRIJE SVEGA, ŠTA SU MULTIVITAMINI?
Obično u formi tablete, multivitamini su mješavina vitamina i minerala koji nadopunjuju vašu prehranu. Iako vaše tijelo prirodno ne proizvodi vitamine i minerale, oni su neophodni organizmu kako bi pravilno funkcionisalo. Uzimanje multivitamina ne smije zamijeniti pravilnu prehranu, ono treba biti samo njen dodatak.

HOĆE LI MULTIVITAMINI POPRAVITI MOJE OPŠTE ZDRAVSTVENO STANJE?
Zdrava prehrana treba pružiti hranjive tvari koje vaše tijelo treba – multivitamini su samo dodatak na kraju. Multivitamini u Oriflame Wellness paketu sadrže 12 vitamina i 10 minerala koji su pažljivo formulisani kako bi doprinjeli vašem dobrom zdravlju. To uključuje DHA, za normalno funkcioniranje mozga, B vitamin za energiju i vitamin D za zdravi imunološki sistem.

 

JE LI SIGURNO UZIMATI MULTIVITAMINE SVAKI DAN?
Da, sigurno je. Multivitamini trebaju biti formulisani tako da sadrže odgovarajuću količinu vitamina i minerala  kako bi podržali vašu prehranu na dnevnoj bazi – ni više, ni manje. Trebate se držati preporučenih dnevnih doza, za sigurnost i dobro zdravlje. A ako niste sigurni, provjerite s vašim liječnikom.

HOĆE LI MULTIVITAMINI POBOLJŠATI IZGLED MOJE KOŽE?
Dobro formulisani multivitamini svakako u sebi sadrže sastojke koji pozitivno utiču na stanje kože. Uzmite vitamin C za primjer; ovaj snažni antioksidans ima važnu ulogu u procesu formiranja kolagena za snažniju i glađu kožu.

MOGU LI MULTIVITAMINI UČINITI DA SE OSJEĆAM MANJE UMORNO?
Umor može biti povezan sa stresom, raspoloženjem, prehranom, bolestima i, naravno, nedostatkom sna. Iako multivitamini nisu lijek za umor, mogu pomoći. Često sadrže korisne sastojke, kao što su željezo koje pomaže proteinima i magnezij koji je ključan za proizvodnju energije. Multivitamini također pridonose zdravom imunološkom sustavu i obrani od raznih bolesti koje mogu učiniti da se osjećate umorno, bez energije.

PUNO VJEŽBAM - TREBAM LI UZIMATI MULTIVITAMINE?
Multivitamini su dodatak koji popunjava praznine u vašoj prehrani koje nikakva vježba ne može postići. No, kako multivitamini sadrže kalcij, magnezij i vitamin D, a svi oni doprinose zdravlju mišića, mogu pomoći u izgradnji mišićne mase i oporavku, kako biste mogli nastaviti s vježbanjem. Multivitamini će također doprinjeti zdravijem srcu i plućima - ne možete vježbati ako oni nisu u dobrom stanju.

Tekst: Fotograf: Kristine Wreyford, Shutterstock