Da li su vam potrebni multivitamini?

Da li vam vaša ishrana može pružiti sve vitamine i minerale potrebne kako bi vaše tijelo bilo u top formi? Za mnoge, odgovor je ne. Evo kako vam multivitamini mogu pomoći.

PRIJE SVEGA, ŠTA SU MULTIVITAMINI?
Obično u formi tablete, multivitamini su mješavina vitamina i minerala koji nadopunjuju vašu ishranu. Iako vaše tijelo prirodno ne proizvodi vitamine i minerale, oni su neophodni organizmu kako bi pravilno funkcionisalo. Uzimanje multivitamina ne smije zamijeniti pravu hranu, ono treba biti dodatak pravilnoj ishrani.

DA LI ĆE MULTIVITAMINI POPRAVITI MOJE OPŠTE ZDRAVSTVENO STANJE?
Zdrava prehrana treba pružiti hranjive tvari koje vaše tijelo treba – multivitamini su samo dodatak na kraju. Multivitamini u Oriflame Wellness paketu sadrže 12 vitamina i 10 minerala koji su pažljivo formulisani kako bi dobrinjeli dobrom zdravlju. To uključuje DHA, za normalno funkcioniranje mozga, B vitamin za energiju i vitamin D za zdrav imunološki sistem.

DA LI JE SIGURNO UZIMATI MULTIVITAMINE SVAKI DAN?
Da, sigurno je. Multivitamini trebaju biti formulisati tako da sadrže odgovarajuću količinu vitamina i minerala  kako bi podržale vašu ishranu na dnevnoj bazi – ni više, ni manje. Trebate se držati preporučenih dnevnih doza, za sigurnost i dobro zdravlje. A ako niste sigurni, provjerite sa svojim liječnikom.

DA LI ĆE MULTIVITAMINI POBOLJŠATI IZGLED MOJE KOŽE?
Dobro formulisani multivitamini svakako u sebi sadrže stimulirajuće sastojke koji pozitivno utiču na stanje kože. Uzmite vitamin C primjerice; ovaj snažan antioksidans igra bitnu ulogu u procesu formiranja kolagena za jaču i glađu kožu.

DA LI MULTIVITAMINI MOGU UČINITI DA SE OSJEĆAM MANJE UMORNO?
Umor može biti povezan sa stresom, raspoloženjem, hranom, netrpeljivosti, bolesti i naravno nedostatkom sna. Iako multivitamini nisu lijek za umor, mogu pomoći. Često sadrže sastojke, kao što su željezo koje pomaže proteinima transport kisika po tijelu, i magnezij koji je ključan za proizvodnju energije. Multivitamini također pridonose zdravom imunološkom sistemu, obranu od bolesti koja može učiniti da se osjećate umorno, bez energije.

PUNO VJEŽBAM; DA LI TREBAM UZIMATI MULTIVITAMINE?
Multivitamini su dodatak, koji popunjava praznine u vašoj prehrani koje nikakva vježba ne može postići. No, kako multivitamini sadrže kalcij, magnezij i vitamin D, a svi oni doprinose zdravlju mišića, mogu pomoći u izgradnji mišićne mase i oporavku, kako biste mogli nastaviti s vježbanjem. Multivitamini će također doprinjeti zdravijem srcu i plućima - ne možete vježbati ako oni nisu u dobrom stanju.

Tekst: Sanna Franklin

Tekst: Fotograf: Kristine Wreyford, Shutterstock