Trebate li multivitamine?

Pruža li vam vaša prehrana sve vitamine i minerale koji su potrebni vašem tijelu za vrhunsko zdravlje? Za mnoge je odgovor ne. Evo kako bi multivitamini mogli pomoći.

PRIJE SVEGA, ŠTA JE MULTIVITAMIN?
Obično se uzima u obliku tableta, multivitamin je mješavina vitamina i minerala koja će upopuniti nedostatke u vašoj prehrani. Iako vaše tijelo prirodno ne proizvodi vitamine i minerale, ipak su mu potrebni kako bi ispravno funkcionisalo. Uzimanje multivitamina ne bi trebalo biti zamjena hrani, već dodatak ionako zdravoj prehrani.

HOĆE LI MULTIVITAMIN POBOLJŠATI MOJE OPŠTE ZDRAVLJE?
Zdrava prehrana trebala bi osigurati mnoge hranjive tvari koje vaše tijelo treba - multivitamin je nadopuna. Multivitamin u Oriflame Wellness paketu sadrži 12 vitamina i 10 minerala koji su pažljivo formulisani kako bi doprinijeli dobrom zdravlju. Sadrži DHA za normalnu funkciju mozga, vitamine B za energiju i vitamin D za zdrav imuni sistem.

JE LI SIGURNO UZIMATI MULTIVITAMIN SVAKI DAN?
Da, svakako jeste. Ali, multivitamin bi trebao biti formulisan tako da sadrži pravu količinu vitamina i minerala za podršku vašoj svakodnevnoj prehrani – ni više, ni manje. Trebali biste se pridržavati preporučene doze za sigurnost i dobro zdravlje. A ako niste sigurni, prvo se posavjetujte sa svojim ljekarom.

HOĆE LI MULTIVITAMIN POBOLJŠATI IZGLED MOJE KOŽE?
Sastojci za jačanje kože su definitivno dio dobro formulisanog multivitamina. Uzmimo za primjer vitamin C; ovaj snažni antioksidant igra ključnu ulogu u procesu stvaranja kolagena za jačanje i glatkoću vaše kože.

MOŽE LI MI MULTIVITAMIN POMOĆI DA SE OSJEĆAM MANJE UMORNO?
Umor može biti povezan sa stresom, raspoloženjem, intolerancijom na hranu, bolešću i, naravno, nedostatkom sna. Iako multivitamini nisu lijek za umor, mogu pomoći. Često sadrži sastojke poput željeza koje pomaže proteinima u prenosu kisika po tijelu i magnezija koji je neophodan za proizvodnju energije. Multivitamin će također doprinijeti zdravom imunom sistemu, štiteći od bolesti zbog kojih se obično osjećate bez energije.

PUNO VJEŽBAM; TREBAJU LI MI I DALJE MULTIVITAMINI?
Multivitamin popunjava praznine u vašoj prehrani, što nikakva vježba neće učiniti. Ali kako multivitamin sadrži kalcij, magnezij i vitamin D, koji svi doprinose zdravim mišićima, može pomoći vašem tijelu da se izgradi i oporavi za vježbanje. Multivitamini će također doprinijeti zdravijem srcu i plućima - ne možete vježbati ako nisu u dobrom stanju.
Tekst: Fotograf: Kristine Wreyford, Shutterstock