5 stvari koje niste znali o hidrataciji

Možda mislite da je hidratacija važna samo tokom vrućeg vremena ili vježbanja. Ali, zapravo, ona je ključna za vaše tijelo svaki dan, tokom cijele godine. Čitajte dalje i saznajte zašto!

Započnimo sa zabavnom činjenicom…
Jeste li znali da se ljudsko tijelo sastoji od oko 60% vode? Nevjerovatno, zar ne? Voda je zapravo glavna komponenta ljudskog tijela i vitalna je za funkcionisanje organa, prenos hranjivih tvari do mišića i regulaciju tjelesne temperature. I, što je zanimljivo, sadržaj vode obično je niži u tijelu žene nego u tijelu muškarca. Također, varira s godinama. Na primjer, iznosi otprilike 75% u novorođenčadi i otprilike 50% kod starijih osoba.

Dakle, koliko vode vam je potrebno?
Hidratacija je neophodna kako bi naše tijelo funkcionisalo na najbolji način. Uopšteno, odrasli bi trebali piti 1-1,5 l vode dnevno – više od tekućine koju unose hranom (što može biti oko 1-1,5 l dnevno). Međutim, važno je znati da količina potrebne tekućine može značajno varirati ovisno o tome koliko ste fizički aktivni ili o vrsti klime u kojoj živite. Trudnoća je još jedan faktor koji treba uzeti u obzir, budući da se trudnicama savjetuje da piju dodatnih 0,3 litre dnevno, dok se dojiljama savjetuje da povećaju unos tekućine u skladu s količinom majčinog mlijeka koju proizvode.

Budite učinkoviti
Nedostatak tekućine jedna je od stvari koja će najbrže pogoršati vašu učinkovitost. Blaga dehidracija (definisana kao gubitak tjelesne težine od 1-2% zbog gubitka tekućine) može imati veliki uticaj, uzrokujući tegobe poput glavobolje, umora, gubitka apetita, pa čak i vrtoglavice. Kada dosegnete 3%, vaša izdržljivost, snaga i učinkovitost će se ozbiljno pogoršati. Stavimo to u perspektivu - za svaku litru vode koju izgubimo znojenjem, naša se tjelesna temperatura povećava za oko 0,3° C. To utiče na sposobnost srca da pumpa krv i, u prosjeku, može povećati broj otkucaja srca za osam po minuti!

 

Postignite pravu ravnotežu
Većina ljudi ne zna da miješanje vode s ugljikohidratima povećava sposobnost tijela da upije tekućinu, jer svaki gram ugljikohidrata može privući oko 2,7 g vode. Ako se jako znojite, postoji velika vjerovatnoća da je ravnoteža elektrolita u vašem tijelu poremećena. Ali, dobra vijest je da to možete ispraviti dodavanjem elektrolita (soli) u vašu tekućinu.

Sastojci za uspjeh
Stručnjaci smatraju da je bolje piti male količine tekućine u pravilnim razmacima, nego odjednom piti velike količine. Dakle, uvijek je dobra ideja imati bocu vode sa sobom koju ćete napuniti i pijuckati tokom dana. No, još će vam bolje pomoći Wellness by Oriflame šejkovi i supe jer sadrže sve što vam je potrebno za održavanje ravnoteže tekućine – vodu, ugljikohidrate i sol!

Tekst: