3 stvari koje niste znali o istoriji parfema

Svet mirisa može nas zaista odvesti daleko i ispričati priču o tome ko smo. Ipak, toliko je zanimljivih činjenica o mirisima koje treba da budu otkrivene. Hajde da uđemo u vremeplov i vratimo se na početke nastajanja parfema!

1. PORIJEKLO PARFEMA

Postoje različite teorije kada je u pitanju porijeklo parfema, ali najčešće se pominju Mezopotamija, Perzija i Egipat kao prvi proizvođači parfema u svijetu. Prvi poznati proizvođač parfema bio je ženski hemičar po imenu Tapputi, koji je u babilonskoj Mezopotamiji stvorio prvi miris s mirrom (mirisavom smolom), uljima i cvjetovima. U Egiptu, prije skoro 4000 godina, ljudi su koristili miris u mnogim prilikama, od vjerskih ceremonija do sahrana, pa čak i svakodnevno. Smatralo se da je miris znoj boga Sunca Ra i zato je smatran svetim atributom. Egipćani su čak imali boga parfema po imenu Nefertum koji je na glavi nosio krunu od lotosa, koji je danas jedan od najčešćih parfemskih sastojaka. Perzijanci su također bili veliki ljubitelji parfema, a miris se često koristio kao simbol političkog statusa. Čak su ga toliko koristili da je u perzijskoj umjetnosti bilo uobičajeno za kraljeve da budu prikazani sa parfemskim bočicama! Tek kasnije kada su Grci i Rimljani preuzeli Perziju i upoznali se s parfemima, stvaranje parfema je počelo da se smatra oblikom umjetnosti. Ovo umijeće polako je postalo popularno širom svijeta, a 1190. godine, kada je parfem došao u Pariz, rascvjetao se u ogromnu industriju kakvu je danas znamo.

2. KOJI JE PRVI PARFEM NA SVIJETU?

Značenje i status parfema se različito razvijao u različitim zemljama, tako da je bilo mnogo vrsta mirisa koje su se smatrale parfemima mnogo prije nego što je uveden prvi moderan parfem. Ali, Mađari su konačno uveli parfem kao moderan miris za svaki dan, napravljen od mirisnih ulja miješanih u alkoholnom rastvoru. Prvi parfem za ekskluzivnu ličnu upotrebu bio je za kraljicu Elizabetu iz Mađarske i postao poznat širom Evrope kao Mađarska vodica. U ovom mirisu uglavnom dominiraju prirodni sastojci kao što su ruzmarin i majčina dušica.

3. KOJI SU NAJSKUPLJI MIRISNI SASTOJCI NA SVIJETU?

Možda nisu oni na koje ste prvo pomislili! Najfiniji i najskuplji parfemi su napravljeni od čistih ulja, kombinacije koncentrovanih, visoko aromatičnih i uljanih smijesa ekstrahovanih iz biljaka ili određenog cvijeća. Prirodni sastojci su najskuplji jer su obično veoma rijetki te izuzetno teški za dobijanje. Najznačajniji sastojci na svijetu su jasmin, bugarska ruža, oud, mošus i iris. Najskuplji sastojak na svijetu je Ambergris, supstanca koja se proizvodi u digestivnom sistemu ribe glavate uljarke. Visoka cijena sastojaka također može biti zbog činjenice da je izvor prirodnog izvora izgubljen, kao što je slučaj sa prirodnim uljem ouda, ili ako je sastojak van sezone poput ilang ilanga iz Madagaskara.

Tekst: Fotograf: Oriflame