Rječnik mirisa

Svijet mirisa je prepun žargona. Da li ste ikada pogledali etiketu parfema i ostali zbunjeni? Evo male pomoći.

VRSTE MIRISA

Kolonjska voda: Kolonjska voda je najrazblaženija od svih mirisa i u sebi sadrži oko 3% parfema. Idealan je izbor za tople, ljetne dane.

Toaletna voda: Sadrži 3-8% parfemske osnove i idealna je za tople proljetne dane i ljeto. Toaletna voda je osvježavajući miris koji relativno brzo ispari.

Parfemska voda: Parfemska voda sadrži gornje, srednje i osnovne note. Savršena je za nanošenje na kosu i odjeću (izbjegavajte osetljive tkanine) i manje je intezivna od parfema.

Parfem: Parfem ima najgušći sadržaj parfemske osnove. Gornje, srednje i osnovne note se lagano oslobađaju tokom vremena. Parfem je najsnažniji od svih mirisa i nanosi se na kožu na tačke pulsa.


"Sladak i topao miris je jedan od najlegendarnijih mirisa na svijetu."


OBJAŠNJENJE MIRISA

Akord: Miris je napravljen od nekoliko nota parfema ili sastojaka, kako bi se napravio jedinstven miris. 

Gornje note: Vaša prva reakcija na miris se formira prema gornjim notama. To su najčešće jaki mirisi koji brzo ispare. 

Srednje note: Srednje note, ili srce mirisa se nalazi između gornje note i osnove, kako po intenzitetu, tako i po trajanju mirisa. Obično su cvjetnog ili biljnog mirisa, kao što su ruža i lavanda.

Osnovne note: Ovo se odnosi na najintezivnije sastojke u parfemu. Osnovne i srednje note prave osnovnu sliku mirisa, ali osnovnu notu vjerovatno nećete ni osjetiti prvih tridesetak minuta nakon nanošenja mirisa. Mošus je popularna osnovna nota mirisa.


 

PORODICE MIRISA

Cvjetni: Mirisi koji prenose miris buketa cvijeća. Cvjetna porodica mirisa često sadrži note cvijeta narandže, nerolija i frezije. Dodatno, cvjetni miris može imati i dominantni miris jednog cvijeta, kao što je ruža.

Preporučujemo:
My Naked Truth toaletnu vodu

Voćni: Od maline do jabuka, od grejpfruta do limuna voćni mirisi su svježi i ženstveni.

Preporučujemo:
Pretty Swan toaletnu vodu

Orijentalni: Ambra je osnova za orijentalne mirise. Sladak i topao miris je jedan od najlegendarnijih mirisa na svijetu. Zrno tonke i vanila često upotpunjuju ove mirise.

Preporučujemo:
Amber Elixir parfemsku vodu

Začinsko/drvenasti: Topao i razvijajući, začinski miris može biti obogaćen duhanom, cimetom, sandalovinom kedrom ili sličnim sastojcima. Pačuli je također čest sastojak ovih mirisa.

Preporučujemo:
So Fever her parfemska voda


Tekst: Fotograf: Oriflame