Istina o mineralnom Make-upu

Prije nekoliko je godina kozmetika na bazi minerala procvjetala. Mineralni je make-up najavljen kao make-up koji rješava sve probleme, pa je interes ubrzano rastao dok se nije, kao i kod svih trendova, stišao. Danas je mineralna kozmetika sveprisutna ali su mnogi još uvijek nesigurni vezano za pitanje šta točno znači “mineralna kozmetika”. Evo nekih činjenica.

Po čemu se mineralni make-up razlikuje od “normalnog” make-upa?

Ukratko: mineralni make-up koristi sastojke iz središta zemlje, te je kao alternativa većini make-up proizvoda vrlo popularan. Često ne sadrži boje i ulja iako naučnica Rachel Mallon navodi da “kozmetičke kompanije pristupaju mineralnoj kozmetici na različite načine”. Kozmetički proizvodi koji su u tekućem stanju su često obogaćeni hidratantnim sastojcima, antioksidantima i vitaminima koji su vrlo važni za vašu kožu.


Kako se mineralni make-up razvijao tijekom godina?

Mineralni make-up nije novitet. Danas se novi minerali i mineralni sastojci nalaze u proizvodima koji odgovaraju potrebama i zahtjevima modernog čovjeka.

Kada je Kleopatra šminkala svoje oči olovkom zapravo je koristila mineralni make-up. 


Koje minerale trebamo potražiti na našoj listi sastojaka? 

Mineralni make-up često sadrži talk, cink-oksid i titan-diosksid koji su usitnjeni u fine čestice make-upa. U slučaju Giordani Gold Long Wear Mineral tekućeg pudera Oriflame je koristio minerale vulkana Etna na Siciliji. Ovi vulkanski minerali “pomažu u revitalizaciji kože i hrane je”, tvrdi naučnica Rachel Mallon.  


Da li postoje negativna iskustva vezana za mineralni make-up?

Kao i kod svih drugih proizvoda, sve ovisi o vašim osobnim preferencijama. Uvijek trebate izabrati proizvod za njegu kože i make-up koji odgovara vašim ličnim potrebama.   


Da li mineralni make-up također sadrži zaštitni faktor?

Titan-dioksid i cink-oksid  često služe kao prirodni zaštitni faktor u mineralnom make-upu, ali da biste bili sigurni obavezno provjerite zaštitni faktor. 


Da li će mineralni puder pružiti potpuno prekrivanje kao i normalni tekući puder? 

Kao što je to slučaj kao i kod ostalog make- upa ovo se razlikuje od proizvoda do proizvoda. Prema umjetničkom direktoru i make-up stručnjaku Jonasu Wramellu mineralni make-up pristaje svakom tipu kože. Jonas Wramell također savjetuje da osobe masne kože ili s ožiljcima, mineralni puder nanose četkicom, kružnim pokretima ili utapkavajući. Za one koji imaju kožu s iritacijama Wramell također preporučuje mineralni tekući puder.

Tekst: Fotograf: Oriflame