Stvarni uticaj DNK na starenje kože

Priroda u odnosu na njegu je uobičajena tema rasprava. Ali šta ima najveći uticaj na našu kožu? Razgovarali smo s našim ekspertom za njegu kože, Melinom Galeadi kako bismo saznali!

Otkrijmo šta je zapravo DNK?
Jednostavno rečeno: DNK nosi sve informacije koje vas čini jedinstvenim. Mi nasljeđujemo  ove informacije od oba naša biološka roditelja, što je razlog zašto je vaš DNK make-up – i vaši geni - uvijek ekskluzivno samo vaš. Ovo samo ne vrijedi ukoliko ste jednojajčani blizanac!

Ako naši geni određuju kako izgledamo - našu boju kose, visinu, građu - sigurno onda da geni imaju i najveći uticaj na to kako naša koža stari?

Nedavna istraživanja pokazuju da, iako geni igraju ulogu u tome kako starimo, najveći dio - u stvari i do 80% - određuju vaši lični  izbori i uticaj okoline. Kada kažem lični izbori, mislim na zdravu ishranu i unos dovoljno tekućine (to su samo neki od njih). Uticaj okoline su faktori koji uključuju izloženost suncu, pušenje, zagađenje i rad u vrlo suhim, zatvorenim prostorima.

Wow! Ali zašto su ti vanjski uticaji tako loši za kožu?
Uglavnom zato jer uzrokuju da ćelije kože oksidiraju.

Vidite, kada se kisik metabolizira u našem tijelu on stvara slobodne radikale, koji oštećuju naše ćelije. Imati nekoliko slobodnih radikala u tijelu je zapravo dobra stvar - mi ih trebamo kako bi naš sistem ispravno funkcionisao. Međutim, preopterećenje slobodnim radikalima povezano je s bolestima kao što su bolesti jetre, bolesti srca i nekih vrsta raka. Slobodni radikali također utječu na kvalitetu naše kože ubrzavajući proces starenja. Stres, pušenje, alkohol, sunčeva svjetlost i zagađenja su svi krivci!

Ali, zašto je sunce tako loše za kožu?
Pretjerano izlaganje suncu ima niz negativnih nuspojava - rak kože je najgore. Sunčeve štetne UV zrake uzrokuju mrlje koje dovode do pigmentacije kože i uništavanje kolagena i elastina, što dovodi do bora i gubljenja elasticiteta kože.

Ali moram dodati - malo sunca je jako dobro! Vitamin D se stvara izlaganjem suncu i potreban je kako bi se naša tijela mogla apsorbirati kalcij, što pridonosi jačim kostima i zdravijem imunološkom sistemu. Vitamin D je također poznat kao "sretni" vitamin. Dovoljno je provesti 10 min dnevno na suncu, ovisno o dobu godine i geografskom položaju zemlje, da bi se proizvelo dovoljno vitamina D koji će koristiti tijelu.

Šta se može učiniti kako bi se spriječilo ubrzano starenje kože?
Mislite iznutra i izvana. Izbjegavajte pretjerano izlaganje suncu, hidratizirajte kožu ispravno, jedite zdravu hranu i uložite u dnevnu rutinu njege kože koja će osloboditi kožu od nečistoća i pružiti joj aktivne sastojke koji će usporiti proces starenja.

Da li postoji „prekasno“ za početak njege kože?
Nikada nije prekasno za ulaganje u dobre proizvode. Kao što se šteta od pretjeranog izlaganja suncu povećava tokom vremena, većina štete je učinjeno do naših 20-ih. Nikada nije kasno, uvijek možete poboljšati stanje kože ulaganjem u dobre proizvode za dnevnu rutinu njege kože.

Tekst: