Trik koji će vam pomoći da se pridržavate svog plana vježbanja

Ponekad nije lako pronaći motivaciju za odlazak u teretanu. Čini se kao da vam hiljadu stvari stoji na putu. Svi to znamo, svi smo to iskusili ali trik koji pouzdano može drastično promijeniti vašu situaciju je partner za vježbanje.

UDRUŽITE SE
Ključ za efikasno vježbanje je pronalaženje rutine kojoj se možete posvetiti – samo tako možete postići uspjeh. A postoji li bolji način za to nego da pronađete prijatelja? Nekoga ko će vas izazvati kada vam je teško, na koga možete računati kada poželite da odustanete, to mora biti neko s kim će vam biti zadovoljstvo da vježbate!

PRONAĐITE SAVRŠENOG PARTNERA
Postoji mnogo dobrih strana u udruživanju s partnerom za vježbanje, zato je dobar izbor ključna stvar za početak zdravijeg načina života. Kada budete birali partnera, probajte da izaberete nekoga ko je u boljoj kondiciji od vas i ko je posvećeniji vježbanju. Ta osoba vam može pružiti prijateljski podstrek da izađete iz svoje zone komfora i učinite svoje treninge efikasnijim!

Ako mislite da ste sasvim dovoljno motivisani i samo želite da imate još jedan razlog za odlazak u teretanu, odaberite partnera kome ste vi potrebniji nego on vama. Ništa ne motiviše tako kao potreba da nekome pomognete da ispuni svoje ciljeve. Dodatno će vas motivisati osjećaj zahvalnosti a mnogi sati će proći u vježbanju jer znate da neko računa na vas.

Ako u vašem krugu prijatelja niko nije zainteresovan za vježbanje, izazovite sebe da pronađete partnera na nekom drugom mjestu. Potražite forum neke teretane ili online grupe za podršku ili prosto pitajte nekog simpatičnog vježbača možete li da mu se pridružite.

NEKA VJEŽBE POČNU - 3 LAGANA TRIKA
Jednom kada ste pronašli partnera – postavite plan vježbanja i posvetite mu se! Evo tri jednostavne ideje koje će vas i vašeg partnera usmjeriti ka zdravijem načinu života:

1. Postavite male, zajedničke ciljeve i postarajte se da ih ostvarite. Usudite se da postavite i malo veće ciljeve, kao i izazov – nešto što nijedno od vas još nije probalo. Zašto se ne biste prijavili za trku – malo zdrave konkurencije neće vam škoditi!

2. Unajmite ličnog trenera za dvoje – na taj način možete da podijelite trošak sa svojim partnerom!

3. Pošto usput može biti malo krvi, znoja i suza dogovorite se kako ćete se nagraditi kada dostignete određeni cilj . Izlazak, kupovina ili vikend putovanje mogu bit sjajan način da se nagradite i motivišete da nastavite da vježbate. Također, postavite realistične ciljeve, najlakše je postaviti visok cilj ali morate biti realni da biste mogli da ispunite svoje ciljeve.

Tekst: Fotograf: Getty Images