Savjet nutricionista za praznike

Praznično vrijeme sa sobom nosi izuzetno puno iskušenja. Pretjerano konzumiranje hrane, pića i slatkih delicija može rezultirati lošim osjećajem u organizmu i općenito nam može donijeti osjećaj nezdravosti. Pitali smo našu nutricionistkinju, Elisabet Nordström, kako se oduprijeti iskušenjima koja nam dolaze. Evo što nam je savjetovala.

  1. SVAKI OBROK ZAPOČNITE SALATOM ŽIVIH BOJA!

Nakon što u organizam unesete adekvatnu količinu voća i povrća, vaša potreba za kaloričnijom hranom bit će manja. Također, u tijelo ćete unijeti mnogo antioksidanata, vitamina i minerala bez suvišnih kalorija. Uvijek birajte organsko voće i povrće, ukoliko postoji mogućnost za to.

2. UZIMAJTE DODATAK PREHRANI

Dnevni dodatak prehrani sadrži vitamine i minerale, antioksidanse i omega-3 masne kiseline. Na taj način osigurat ćete unos mikronutrijenata u svoj organizam. Njihova uloga je normalno funkcioniranje imunosistema, srca, organa vida i metabolizma općenito.

3. OGRANIČITE KOLIČINU ALKOHOLA KOJU KONZUMIRATE 

Alkohol može stvoriti problem sa snom, može povećati vaš apetit, a i sadrži mnogo kalorija. Pored toga, alkohol je otrovan. Zato, budite oprezni kod uzimanja alkohola kako bi vaši praznici bili sretniji. 

4. NOSITE PEDOMETAR I NAPRAVITE BAREM 10.000 KORAKA DNEVNO 

Umjereno vježbanje sagorijeva kalorije i masti, olakšava vam obavljanje svakodnevnih aktivnosti, jača vaše tijelo i daje vam osjećaj veće energičnosti. Osim toga, šetnja u društvu je odličan način druženja i socijalizacije…!

5. KREĆITE RANIJE NA SPAVANJE! 

Manjak sna ima izuzetno loš utjecaj na funkcioniranje tijela – imunosistema i regulacije apetita. Zato – spavajte dovoljno! Nemojte riskirati…!

Tekst: Fotograf: Getty Images