Prema stručnjacima: GI dijeta - Vaš vodič za bolje zdravlje

Možda ste čuli za GI dijetu već prije; povezana je s mršavljenjema, smanjenjem rizika od bolesti, uključujući dijabetes tipa 2 i bolesti srca, te poboljšanje razine energije i raspoloženja. Manje od prehrane, više je dugoročni lifestyle izbor. Razgovarali smo s našom stručnjakinjom, dr Elisabet Nordstrom.

ŠTO JE GI INDEX?

GI ili Glikemijski indeks je mjerenje koliko brzo i u kojoj mjeri određena hrana podiže razinu šećera u krvi. Indeks je od 0 do 100. Visoki GI hrane (one iznad 70 na ljestvici) se brzo razgrađuje u tijelu i uzrokuje porast razine šećera u krvi. Niski GI  (ispod 55) se razgrađuje i apsorbira sporije u krvotok, što rezultira nižom razinom šećera u krvi.

Zašto su isoki GI namirnice visokog GI loše za vas?

Namirnice visokog GI indeksa su "loše", jer uzrokuju nagli porast šećera u krvi, što potiče gušteraču na puštanje hormona inzulina. Inzulin uklanja šećer iz krvi i usmjeruje svoje stanice da se koriste kao energija. Ako se ne stavi u uporabu, to je pohranjena energija u tijelu u obliku masti.

Osim toga, ovaj brzi porast šećera u krvi će dovesti i do brzog pada šećera u krvi i inzulina, što uzrokuje potrebu za hranom, što može dovesti do nezdravih obroka.

Dakle, što možete jesti?

 • • namirnice niskog GI indeksa: uključuju grah i mahunarke kao što su leća, većinu voća i povrća, orašastih plodova i mliječnih proizvoda.

  • umjerenog GI indeksa uključuju slatki krumpir, cijelovito zrnje, žitarice kao što su ječam, raženi kruh i smeđa riža, zrele banane i neko tropsko voće.

  • visoki indeks uključuje: bijeli kruh i bijelu riža, kuhani krumpir, slatko voće popout dinje

  You may have heard of the GI diet before; it’s been linked to weight loss, a reduction in the risk of diseases including Type 2 diabetes and heart disease, and improvement of energy levels and mood. Less of a diet, more a long-term lifestyle choice, we spoke to our Expert, Dr. Elisabet Nordstrom, to get the lowdown.

  Dakle, to je tako lako?

  Mnoge namirnice koje imaju puno  šećera ili masnoća imaju nizak GI - kao pizza na primjer - ali to ipak nije dobro za vas . I dalje ćete morati uzeti u obzir prehrambene vrijednosti i pridržavati se umjerenih količina.

  Način na koji se hrana razgrađuje će također utjecati na GI. Na primjer, zreli plodovi imaju veći GI od zelenih, prekuhano tijesto više nego al dente - i tako dalje.

  Također je potrebno razmišljati o tome kako kombinirati hranu. Dobar savjet je da se visoko proteinska hrana kombinira s ugljikohidratima.

   I - naravno - još uvijek je potrebno sve jesti u umjerenim količinama i raznovrsno!3 ORIFLAME PROIZVODA S NISKIM GI
Natural Balance Shakeovi
Natural Balance Juhe
Natural Balance Energetske pločice


Tekst: Fotograf: Getty images