3 hormonalne dobi kože

Hormonalne promjene imaju ogroman uticaj na kožu, što znači da je svaka faza u životu žene vidljiva i na njenoj koži. Ali kako? Pročitajte naš članak da biste saznali više.

1. PUBERTET
Prva velika hormonalna promjena događa se s početkom puberteta. U tom periodu tijelo počinje da proizvodi estrogene i androgene poput testosterona, u većim količinima nego ranije. Prirodno je da to utiče na naša tijela i kožu na prilično dramatičan način.

Estrogen će učiniti čuda za kožu čineći da ona djeluje glatko. Pomaže u izgradnji kolagena i elastina – proteina koji koži daju otpornost i elastičnost. Zatim, pomaže koži da se obnovi i da sačuva vlažnost. Sada se vjerovatno pitate – ako je estrogen zaista tako sjajan, zašto se tinejdžeri često muče s bubuljicama i aknama? Nažalost, estrogen nije jedini hormon čiji nivoi rastu.

Ako estrogen ima gotovo čudotvorne efekte na kožu, onda je uticaj testosterona totalno suprotan. Povišeni nivoi testosterona vode ne samo do proširenih pora već i do masne kože zahvaljujući povećanoj proizvodnji sebuma. A tokom menstrualnog ciklusa koji također počinje u pubertetu, nivoi hormona su često neizbalansirani. To znači da tijelo ide iz krajnosti u krajnost od visokih nivoa estrogena do njihovog pada i onda jako visokih nivoa testosterona. Kao rezultate tih fluktuacija zidovi folikula otiču i zadržavaju višak sebuma. I pred vama su godine neizbježnih bubuljica.

Šta tinejdžeri mogu da urade da bi se izborili s ovim izazovima mladalačke kože? Tri su osnovne stvari koje se mogu poduzeti u ovom slučaju: redovno čišćenje da bi se oslobodili viška masnoće i nečistoća, piling radi uklanjanja zatvorenih pora, i blag hidratantni gel kako biste spriječili oštećenja kože i pogoršali problem. Može djelovati nelogično da masnoj koži treba hidratacija, ali masnoća nije isto što i vlažnost. Preporučujemo paletu proizvoda Pure Skin za pomoć kod ovakvih problema.

2. TRUDNOĆA
Sljedeća velika hormonska promjena dešava se kada žena ostane u drugom stanju. Ali promjene koje se tada dešavaju jedinstvene su za svaku ženu. Povišeni nivoi estrogena nekim ženama daju poznat „sjaj blaženog stanja“ uz poboljšan kvalitet kože i kose. Te žene imaju sreće.

Druge žene se tada često suočavaju sa mnoštvom problema, a tamne mrlje na koži su jedan od najčešćih. Tamne mrlje, dijelovi lica, čak i veće površine kože, mogu promijeniti boju zbog hormonskih promjena što vodi povećanoj proizvodnji melanina. Melanin je naša prirodna zaštita od izloženosti suncu i pigment koji našoj koži daje boju. Tako da, što je više melanina u koži, to ona može više da potamni. Melazma je jedan primjer ovog fenomena. Prepoznaje se po nepravilnim smeđkastim tačkama na dijelovima tijela i lica koji su najizloženiji suncu poput čela, nosa i obraza. Ovu pojavu također zovu i maska trudnoće i prilično je česta pojava.

Šta žena može da uradi da se izbori sa izazovima kože u trudnoći? Prva stvar koju treba da uradi je da uvijek koristi UV zaštitu i da je ponovo nanosi svakih par sati. Počnite da koristite UV zaštitu kao podlogu svojoj dnevnoj kremi i uvijek birajte šminku i proizvode za njegu kože sa zaštitnim faktorom.

3. MENOPAUZA
Treća i konačna velika hormonska promjena je menopauza. To je period kada proizvodnja estrogena i progesterona dramatično opadaju. Moglo bi se reći da je menopauza kao obrnuti pubertet, a neki od problema kože su gotovo isti.

Još jednom neke žene će iskusiti bubuljice. I to je naravno opet zbog hormonskih promjena. Kako nivoi estrogena opadaju, nema ničega što bi pariralo nivou testosterona u tijelu. Zbog toga testosteron postaje dominantan što dovodi do začepljenih pora i sebuma zarobljenog u njima zbog površinske isušenosti. Dobra vijest je da starije žene ipak imaju manje bubuljica nego tinejdžeri. Loša vijest je da akne mogu biti dublje i više upaljene, pošto su antiinflamatorna svojstva estrogena smanjena. Drugi problem s kojim se možete opet suočiti je melazma. Godine izloženosti suncu imaju kumulativan efekat na boju kože i manje fleke od sunca se sada pretvaraju u stalne staračke fleke.

Nažalost, to nije kraj. Pošto estrogen igra ključnu ulogu u mnogim procesima uljepšavanja kože, smanjen nivo istog donosi i neke vidljive promjene. Prije svega, koža gubi elastičnost, volumen i čvrstoću zbog smanjene produkcije kolagena. Drugo, koža gubi sjaj pošto se epidermalna razmjena usporava. Ovo znači da se proizvodnja novih ćelija kože dešava znatno sporije. Treće, koža postaje sve suša i gubi svoju sposobnost da zadrži vlažnost. To su sve posljedice smanjenih nivoa estrogena, ali također i normalni znaci starenja koji se javljaju bez obzira na hormonske promjene. Dakle, u stvarnosti na kožu utiču i hormoni i godine.

Šta žena može da u radi da se izbori s ovim izazovima kože u menopauzi? Možda će djelovati očigledno, ali najbolji način da se iziđe na kraj sa znacima starenja je da se koristi paleta proizvoda koji su posebno osmišljeni za zrelu kožu. Kod zrele kože osnovni izazov na koji treba odgovoriti je pad nivoa estrogena kako bi se spriječio gubitak gustine i definicije, ublažile duboke bore. Drugo, potrebna je pomoć u borbi sa staračkim flekama koje nastaju uslijed akumulacije melanina. Preporučujemo NovAge Time Restore s GenisteinSOY tehnologijom i ekstraktom matičnih ćelija bokvice koje direktno utiču na ovaj problem. Pročitajte više o paleti i sastojcima OVDJE. Sve u svemu, adekvatna svakodnevna njega kože pomoći će vam i u borbi protiv bubuljica.

Tekst: Fotograf: Getty Images