10 koraka za zdravi, uravnoteženi život za vas i vašu porodicu

Balansiranje između karijere, veze, društvenog života I porodice može biti vrlo teško. Nije uvijek lako pronaći ravnotežu. Da bismo vam pomogli, nabrojali smo nekoliko sitnica koje, ako ih prihvatite I primijenite, mogu olakšati pronalaženje ravnoteže između svih životnih zadataka I izazova.

Započnite dan na ispravan način


Hranjivi doručak vašem tijelu I mozgu dat će energiju koja im je potrebna za čitav dan koji je pred vama. Pravilan doručak trebao bi sadržavati puno vlakana I žitarica punog zrna, nešto bjelančevina I masti. Pokušajte zamijeniti šećer svježim voćem ili prirodnim medom.

Pijte vodu

Voda je izuzetno bitna za vase zdravlje. Ona pomaže kod prijenosa hranjivih tvari, ispire toksine iz organizma I podmazuje mišiće. Istovremeno, održava zdrav izgled vaše kože.

Postavite prioritete

Karijera I porodične obaveze često se isprepliću I često ih je teško uskladiti. Ključni dio uspješnog balansiranja je postavljanje prioriteta. Odlučite što je važno za vas I bez krivnje se držite toga. Vi niste superjunak! (I to je u redu!)

Budite aktivni

Naš um I naše tijelo su povezani. Kod vježbanja naša tijela ispuštaju kemikaliju zvanu endorphin koja potiče dobro raspoloženje. Ako imate djecu, pokušajte zajedničkim vježbanjem, vožnjom bicikla, plivanjem, ili bilo kojim grupnim sportom zajednički poraditi na lučenju endorfina…isplatit će vam se!

Dodaci prehrani

Uzimanje vitamina I dodataka prehrani može upotpuniti neke od praznina u prehrani koje su izazvane brzim ritmom života. Multivitaminski preparati koji su prilagođeni vašim godinama mogu biti jako dobar način kako upotpuniti režim prehrane.

Imajte vremena za – Time Out

Da biste bili zdravi I sretni, morate u svoj žurbi I brzom ritmu pronaći vrijeme “za sebe”. Makar to bilo samo nekoliko minuta dnevno, to vam može pomoći kod umanjenja stresa I tjeskobe.

Snom do ljepote

San povećava snagu uma, usporava starenje, pomaže kod smanjenja tjelesne težine, I ojačava imuno sustav. Preporučljivo je dnevno spavati 8 sati, dok se djeci preporučuje minimalno 9.

Slušajte I pričajte

Budite bez elektronskih uređaja – samo nekoliko trenutaka na dan. Odložite laptop, mobitel, ne gledajte TV. Slušajte članove svoje porodice, pričajte s njima bez ometanja sa strane. Učvrstit ćete svoj odnos s njima I osjećat ćete se bolje.

Koristite Omega-3

Naša tijela ne proizvode Omega-3 masne kiseline, stoga ih moramo unositi u organizam prehranom. Omega-3 nalazi se u ribljem ulju (tuna ili losos), ili je možete unositi u organizam kao dodatak prehrani. Jedna od najvažnijih karakteristika Omega-3 je antiupalno djelovanje. Neki liječnici vjeruju da Omega-3 može spriječiti artritis I bolesti srca.

Imajte pozitivan stav

Pozitivne emocije – sreća I zahvalnost – ne samo da pomažu da se osjećate dobro, nego popravljaju fizičko zdravlje svakog od nas. Pozitivan stav može smanjiti krvni pritisak, umanjiti bolove, ugrijati nas kad je hladno I pomoći nam kod spavanja. Pokušajte dnevno razmišljati o tri stvari koje vas čine sretnima.


Tekst: Fotograf: Getty images and Thinkstock