10 koraka do zdravijeg tijela!

Nova je godina na vratima i vrijeme je da započente s pozitivnim promjenama. Pitali smo Oriflame nutricioniste i wellness stručnjakinje Burcak Ulmer i Elisabet Nordström za savjet. Pročitajte njihovih 10 top savjeta.

1. Mjesec dana bez alkohola

Možda ste uživali u čašici više tokom praznika? Alkohol  može uzrokovati probleme sa spavanjem, povećati apetit i uzrokovati pretilost.  Alkohol je toksin pa je suzdržavanje od njega dobar način da detoksicirate vaše tijelo.

2. Jedan dan mjesečno samo voće i povrće

 Pomiješajte salate i povrće s limunom I malo soli, a slatka verzija neka bude suho i bobičasto voće. Na taj ćete način tijelu osigurati dovoljno vlakana i antioksidanata , vitamina i minerala. Odaberite organsko voće i povrće kad god je to moguće.

3.       3. Uzimajte nadomjestak prehrani koji sadrži dnevnu dozu vitamina, minerala, antioksidanata i Omega 3 kiselina.

Dnevni nadomjestak prehrani će osigurati sve mikro-nutrijente i masne kiseline koje omogućavaju normalno funkcioniranje imunološkog sustava, srca, vida i metabolizma.  

4.       4. Zamijenite slatkiše zdravim grickalicama ili orašastim plodovima

Umjesto da konzumirate čokoladu koja obiluje kalorijama, svojem tijelu osigurajte zdrave proteine, vlakna i antioksidante koji su mu neophodni za normalno funkcioniranje

5.       5. Pokušajte dnevno napraviti oko 10,000 koraka

Intenzivna tjelovježba poput hodanja sagorijeva kalorije i pomaže vam da izgubite kilažu, osjećate se prepuni energije i smanjite rizik od bolesti. Nemojte se obeshrabriti na 7.000 već se potrudite dostići 10.000 koraka prije nego što se lijepo opustite na kauču. 

 

"Razvijte naviku da napravite 20 trbušnjaka prije jutarnjeg tuširanja"

 

1.       6. Razvijte naviku da napravite 20 trbušnjaka prije jutarnjeg tuširanja.  

Vaše ruke i trbuh će izgledati savršeno! Nema izgovora – sve što vam je potrebno je prostirka pokraj kreveta!

2.       7. Recite ili napravite nešto lijepo za nekoga i oni će Vam biti zahvalni na tome svaki dan.

Pozitivno razmišljanje, ljubazno ponašanje i osjećaj zahvalnosti povećavaju vaš osjećaj sreće. Sreća i harmonija nije nešto što trebate čekati – to je nešto što se događa sada u ovom trenutku.  

8. Jednom u tjednu imajte večer bez televizije 

Bez distrakcije i bez buke imate veću mogućnost da razgovarate u miru sa svojim partenrom i sa djecom. Možete to vrijeme iskoristiti i za čitanje knjge, šetnju, odlazak u teretanu ili pripremu zdravog obroka

1.       9. Perite zube svakodnevno

Redovito pranje zubiju spriječava formiranje plaka i gljivica, a može uzrokovati i bolesti srca. Usta su prepuna bakterija, pa ukoliko ne njegujete zubnu šušljinu može doći do infekcija i otrovnih spojeva koji mogu ući u vaš krvotok.  

2.       10. Liježite prije 22 sata.

Gubitak sna se može nazvati i “hiper-starenjem” zbog svojeg lošeg utjecaja na imunološki sustav, regulaciju apetita te djelovanja na kožu i tkivo. Vrlo je važno da na počinak idete kada se smrači i da spavate u mraku kako bi se u tim uvjetima lučio melatonin koji posjpjšuje spavanje. Melatonin je također i anti-oksidant te ima protuupalno djelovanje jer obnavlja naše DNA- stanice. Što više odgađate odlazak na počinak tim ćete manje vremena dati melatoninu da vam pruži svoje blagotvorno djelovanje.  

Želimo vam da ove promjene uspješno provedete u Novoj 2016. godini! 


Tekst: Fotograf: Getty Images