10-minutna meditacija

Činjenica je da je svakodnevnica puna stresa. Šta je rješenje? Ako izdvojite 10 minuta vremena za meditaciju značajno ćete sebi olakšati život. Evo vodiča u 12 koraka!

Sama riječ meditacija može da zvuči zastrašujuće (i možda čak i pomalo dosadno), ali kada se izvede pravilno – to je najbolji način da se osjećate povezano sa sobom. A najbolje u svemu tome je što vam ne treba više po 10 min. dnevno.

Za sve vas početnike, preporučujemo da počnete s vođenom meditacijom. Ova jednostavna vježba, ako se ponavlja svakog dana dokazano smanjuje stres tokom vremena, uklanja depresiju i umor.

Prije svega, važno je da odaberete prostor i trenutak. Izaberite tiho mjesto, tako da vam je udobno da sjedite -  to može biti sofa, fotelja ili čak i pod. Iako preporučujemo da meditirate kod kuće, možete to raditi bilo gdje. Sve što vam je potrebno je mjesto na kome vas ne mogu lako ometati i uznemiravati. 

1. Počnite tako što ćete sjesti uspravno, ali tako da vam bude udobno.

2. Položite ruke u krilo ili ih pustite da opušteno padnu na koljena.

3. Počnite tako što ćete zatvoriti oči i koncentrisati se na disanje. Dozvolite da vam misli iz spoljašnjeg svijeta nestanu. Ako imate osjećaj da vas spontane misli opsjedaju, ne brinite, to je sasvim normalno. Prihvatite to i nastavite da se fokusirate na disanje.

4. Udišite i izdišite kroz nos, dozvolite 4-5 punih udaha da prođu. (Obratite pažnju na to kako se osjećate dok se vaša pluća pune zrakom)

5. Sa sljedećim dahom, udahnite i počnite da stežete i napinjete sve mišiće vaših stopala.

6. Opustite sve mišiće stopala.

7. Ponovite ovaj korak, još jednom - još jedan udisaj i izdisaj.

8. Udahnite ponovo i stegnite mišiće donjeg dijela nogu i listova.

9. Kako izdišete, opustite sve mišiće donjeg dijela nogu i listova. (Ponovite još jednom)

10. Sa sljedećim dahom, udahnite i stegnite mišiće butina.

11. Kako izdišete, opustite sve mišiće butina. (Ponovite još jednom)

12. Polako otvorite oči, pozdravite svoj umiren um i otvoreno srce.

Tekst: Fotograf: Getty Images