Mitovi o zaštitnom faktoru

Prijavljujemo se na tečaj o zaštitnim faktorima. Na rasporedu su svi detalji vezani za zaštitni faktor, pa ukoliko vas brine činjenica da li faktori doista štite kožu, pročitajte naša objašnjenja za neke najveće mitove vezane za zaštitni faktor.

1. “Oblačno je, pa ne trebam nanositi kremu sa zaštitnim faktorom”.

Prema najnovijim istraživanjima 80% sunčevih zraka prodire kroz oblake. Pa vam je stoga potreban najmanje zaštitni faktor 15 čak i kada je oblačno.


2. “Tamnije sam puti, pa mi nije potreban zaštitni faktor”
Osobe maslinaste ili tamnije puti možda manje izgore na suncu nego osobe svjetlije puti, ali svejedno je nužno da nanose zaštitni faktor. Zašto? Zbog toga što i tamnija koža trpi posljedice izlaganja sunčevim zrakama čak i ako se ne zacrveni. Nastaje osjećaj suhoće i boli na dodir uslijed pretjeranog izlaganja suncu. Ono što je još važnije, iako su kožna oboljenja i rak kože  manje učestali među osobama tamnije puti, svejedno postupajte preventivno. Bolje spriječiti, nego liječiti. 

 

3. “Zaštitni faktor me štiti od sunca”
Zaštitni faktor nije količina zaštite, već indikator vremena koje smijete provesti na suncu nakon što ga nanesete, odnosno koliko je dugo potrebno da vaša koža poprimi crvenu boju. Evo kako to funkcionira: ukoliko se obično vaša koža počinje crvenjeti nakon 30 minuta, zaštitni faktor 15 će prolongirati vrijeme crvenjenja 15 puta.

 

Naša koža treba zaštitu i od UVA i od UVB sunčevih  zraka. Kako niti jedan zaštitni faktor ne može filtrirati sve sunčeve zrake uvijek nosite šešir, sunčane naočale i potražite mjesto u hladu kako biste osigurali maksimalnu zaštitu svoje kože.

4. “Zaštitni faktor će zatvoriti pore na mojoj koži”

Ukoliko imate masnu kožu, radije koristite kremu sa zaštitnim faktorom koja odgovara vašem tipu kože nego multifunkcionalnu.

Potražite formulaciju koja odgovara vašoj koži. Najbolje je da koristite nemasne formulacije koje su lagane i prozračne. Takve formulacije ne ostavljaju masan trag, a štite kožu od uranjenog starenja uzrokovanog sunčevim zrakama. Za svakodnevnu upotrebu koristite kreme koje također rješavaju određenu problematiku koju vaša koža može imati. Obožavamo Bioclinic zaštitni dnevni losion sa ZF 45 ili Ecollagen Advanced zaštitni losion sa ZF 30.


5. “Zaštitni faktor nema rok trajanja”
Zaštitni faktor kreme koju ste koristili prije nekoliko godina svakako ima nevažeći rok trajanja, pa obavezno provjerite rok trajanja na svim proizvodima.
Ukoliko nije naznačen rok trajanja, takav proizvod obavezno označite markerom.

 

6. “Kakvu ulogu ima Vitamin D?”
Vitamin D je ključni sastojak koji je neophodan za dobro zdravlje. Ono što ovaj vitamin čini jedinstvenim je činjenica da ga vaše tijelo proizvodi u trenutku kad je izloženo suncu. Dnevno izlganje suncu u trajanju 15 minuta sa zaštitnim faktorom je u redu. Također preporučamo hranu bogatu Omega 3 masnim kiselinama poput tune i lososa, te  multivitamine kao nadopunu prehrani.


Tekst: Fotograf: Oriflame i Shutterstock