Njega kože i krastavac – u čemu je stvar?

Stalno ga viđamo u našim salatama, ali takođe i u proizvodima za njegu kože. Zašto? Predstavljamo vam ključne razloge – evo 5 najvažnijih zašto je tako sjajan za vašu kožu.

1. POBOLJŠANA HIDRATACIJA
Dobre vijesti za sve vas s isušenom kožom: krastavac ima izuzetno visok sadržaj vode - čak 95% i zato je savršen sastojak za dubinsku hidrataciju. Takođe, daje vašoj koži predivan sjaj. Pa kome to nije potrebno?

2. HRANJIVI SASTOJCI I ANTIOKSIDANTI
Krastavci su mala zelena čuda prepuna divnih stvari! Sadrže hranjive sastojke kao što su magnezij, kalij, biotin, vitamin A i B1 koji odlično djeluju kod stresa, za hidrataciju, jačanje kose, UV zaštitu i čvrstoću. Sok od krastavaca ima sposobnost da osvježi i revitalizira kožu i čak izblijedi ožiljke i pigmentaciju. Sama kora sadrži silicij, koji je odličan za učvršćivanje opuštene kože i poboljšanje tonusa. Krastavac takođe sadrži kafenu kiselinu, koja je antioksidant poznat po svojstvima protiv starenja a pomaže i u redukovanju finih linija.

3. VITAMIN C
Takođe poznat kao čudotvorac, vitamin C se u velikim količinima nalazi u krastavcima. Vitamin C revitalizira kožu, tokom vremena izjednačava ten. Onih dana kada vam koža djeluje posebno umorno, probajte da je osvježite pilingom za lice sa krastavcem kako biste joj vratili blistavost.

4. BLAGOTVORAN JE ZA OČI

Svi mi volimo kese na našem ramenu, a ne ispod očiju.

Kolutovi krastavaca na očima vjerovatno su najpoznatiji lijek za otečene oči, i nije ni čudo što je tako. Obilje antioksidanata i silicij pomladjuju kožu i čak izbjeljuju tamne krugove. Isjecite dva koluta, stavite na kapke i pustite da odstoje oko 20 minuta, i voila; vaše oči su kao nove. Za dodatnu njegu dodajte masku za lice s krastavcem da biste dobili potpuni efekat.

5. ISCJELJITELJSKE MOĆI
Lijepo vreme popravlja raspoloženje, ali nismo baš ljubitelji izgorjele kože i opekotina. Krastavac rashlađuje kožu, što je odlično za oporavak kože izgorjele od sunca. Takođe možete nanijeti gel za lice lokalno kako biste spriječili dermatitis ili upale. Krastavac je stvarno vaš zeleni savršeni partner za sve!

Tekst: Fotograf: Getty Images