Rezultati rutine za njegu kože: činjenica ili mit?

Industrija ljepote je kao džungla u kojoj samo vrhunski znalci opstaju. Zato, pripremite se, dobro upoznajte svoju kožu i odaberite odgovarajuću njegu. Mi ćemo vam pomoći da razlučite što je točno a što ne u vezi sa proizvodima za njegu kože kako biste znali u što trebate uložiti svoje vrijeme i novac.

  1. ČINJENICA ILI MIT: MOŽETE UTiCATI NA STARENJE VAŠE KOŽE 80%

    ČINJENICA! Naravno da nasljeđujemo neke karakteristike kože genetski, ali čak 80% uticaja na starenje kože ima način života i faktori iz okoline kao što su UV zračenje, zagađenje, pušenje.

    Pouka? Zato vodite računa o svojoj koži tako što ćete slijediti Rutinu njege kože ujutro i uvečer pa i sami možete pisati o tome koliko njega utiče na izgled i starenje kože!

     

  2. ČINJENICA ILI MIT: PIJTE MNOGO VODE DA BISTE IMALI LIJEPU KOŽU

MIT! Naravno da trebate piti dovoljno vode radi opšteg zdravlja i dobrobiti, ali što se tiče vaše kože, ako vam je potrebna dodatna hidratacija, morate djelovati lokalno kroz proizvode za njegu kože. Jedino kada možete vidjeti razliku na vašoj koži zahvaljujući povećanom unosu vode je kada je vaše tijelo stvarno dehidrirano za početak.

Pouka? Koristite serum i hidratantnu kremu ujutro i uvečer kako biste bili sigurni da vaša koža dobija dovoljno vode.


3. MOŽETE SMANJITI UVEĆANE PORE

MIT! Uvećane pore mogu biti genetske, ili uzrokovane akumulacijom viška masti ili nečistoćama koje ih začepljuju, što čini da se prošire. Dubinsko čišćenje i pročišćavanje pora u tom slučaju će ih učiniti manjim. Kao kod kože generalno, i sposobnost proširenih pora da se skupe nazad s vremenom je sve manja, tako da pore mogu izgledati veće što ste stariji.

Pouka? Očistite lice i nanesite tonik svakog jutra i večeri.

4. GODINE NISU BITAN FAKTOR ZA NJEGU KOŽE 

ČINJENICA! Svaka koža je jedinstvena! Znaci starenja kože se pojavljuju u različitim dobima zavisno od vaše etničke pripadnosti, genetike, faktora životne sredine i izbora načina života. Stoga, dok starost može biti korisna referentna točka, trebali bi pokušati izabrati zaštitu od starenja kože na osnovu znakova starenja.

  5. HIDRATANTNA SREDSTVA ČINE MASNU KOŽU JOŠ MASNIJOM

MIT! Svakom tipu kože je potrebna hidratacija! Masna koža također može biti i suha i dehidrirana – neizbalansiranih razina sebuma i vode. Odaberite njegu kože koja će ciljano djelovati na tu neravnotežu, dubinski hidratizirati kožu i pomoći vam riješiti višak masnoće. Pouka? Koristite rutinu za njegu kože prilagođenu vašem tipu i potrebama vaše kože. 

Tekst: Fotograf: Getty Images