Objašnjenje procesa posvetljivanja tena

Bez obzira na starost ili boju kože, hiperpigmentacija može uticati na vaš ten i vaše samopouzdanje. Danas postoji čitav niz proizvoda za posvetljivanje kože s ciljanim djelovanjem na promjenu boje tena, ali kako oni djeluju i šta tačno rade? Razgovarali smo sa stručnjakom Oriflamea za njegu kože Melinom Galeadi.

Kako funkcionišu proizvodi za posvjetljivanje kože?

Kreme za posvjetljivanje kože ciljano djeluju na smanjenje promjene boje kože uzrokovane izlaganjem suncu, starošću, bolestima ili ožiljcima od akni.

Promjene u boji kože su rezultat distribucije melanina na koži. Melanin se proizvodi u posebnim ćelijama zvanim melanociti; što se više melanina proizvede, tamniji je ton kože.

Proizvodi za posvjetljivanje kože rade po sljedećem principu: smanjuju proizvodnju melanina u melanocitima, koriguju ton kože i tretiraju vidljive tamne mrlje. Ovi proizvodi ciljano djeluju na tamnije oblasti gdje ima više melanina i tako sprečavaju nastanak tamnih mrlja.

Ko bi trebao koristiti proizvode za posvjetljivanje kože?

Posvjetljivanje kože potrebno je osobama koje imaju hiperpigmentaciju ili promjenu boje kože. S ovim izazovima se suočavaju svi uzrasti, ali što ste stariji problem može postati izraženiji. Pošto je čak i ton kože povezan sa mlađim izgledom kože, proizvodi za posvjetljivanje kože mogu biti od značaja za ljude koji koriste njegu protiv starenja kože.


"Proizvodi koji posvjetljuju kožu koriguju ton kože, ciljano djeluju na tamnije površine i sprječavaju stvaranje budućih tamnih mrlja"

Koja je razlika između proizvoda za posvjetljivanje  kože i proizvoda za izbjeljivanje kože?

Krajnji rezultat je sličan: i jedni i drugi rezultiraju promjenom boje tena. Ali, aktivni sastojak, koji dovodi do efekta promjene boje je to što pravi razliku. Postoji veliki broj aktivnih sastojaka koji su zabranjeni u Evropskoj Uniji zbog njihovih neprijatnih i neželjenih efekata. Cilj proizvoda za posvjetljivanje kože je stvaranje ujednačenog tena pomoću sredstava koji koriguju boju kože, uz poštovanje prirodne ravnoteže kože.

Da li treba da kombinujete proizvode za posvjetljivanje kože sa drugim proizvodima za njegu kože radi maksimalne efikasnosti?

Kada izaberete i koristite proizvode, uvijek se preporučuje da prvo uspostavite svoju osnovnu rutinu za njegu kože. Ako su hiperpigmentacija i neujednačen ten kože vaši glavni izazovi, onda bi trebalo da izaberete proizvode s adekvatnim ciljanim djelovanjem. Ako osim toga imate još izazova kojima biste željeli da se pozabavite, onda je u redu kombinovati proizvode koji imaju dodatne efekte. Najvažniji način prevencije promjene boje tena je izbjegavanje izlaganja suncu.

Koji je vaš omiljeni proizvod za posvjetljivanje kože i zašto?

NovAge Bright Sublime kolekcija, jer istovremeno posvjetljuje i ima efekat protiv starenja kože!

Tekst: Fotograf: Shutterstock