7 grešaka zbog kojih možete imati akne

Koža sklona aknama nije rezervisana samo za tinejdžere. U stvari od kože sklone aknama pate mnogobrojne žene u njihovim 30-im i 40-im godinama (pa čak i starije). Ovo je 7 najčešćih krivaca za loše stanje kože – sazanjte kako se trajno riješiti akni.

PRETJERANO SUŠENJE KOŽE
Najčešća je zabluda da je koža koja je sklona aknama prljava. To je netačno. Glavni faktor za nastanak akni jeste pretjerana proizvodnja masnoća u koži koje mogu dovesti do začepljenja pora i upala. Zbog masnog izgleda kože lako je doći u iskušenje da se pretjerano čisti lice i koriste proizvodi za isušivanje, pto je pogrešno jer će isušivanje lica samo uzrokovati povećanje proizvodnje masnoća. Preporučujemo upotrebu laganih sredstava za čišćenje bez alkohola i dnevne hidratantne kreme lagane formulacije.

NE ČISTITE KOŽU PRIJE SPAVANJA
Umor nije izgovor da ne očistite kožu prije spavanja. Tokom dana vaša koža proizvodi masnoću i nakuplja nečistoće iz okoline koje, ukoliko ostanu na koži, proizvode bakterije i dovode do nastanka fleka na koži. Pobrinite se da uklonite sav make-up prije spavanja sredstvom za čišćenje i da koristite tonik za uklanjanje eventualnog viška nečistoća.

NE KORISTITE PILING
Piling je proces uklanjanja odumrlih ćelija kože. Ukoliko suha koža nije uklonjena dolazi do njenog nakupljanja na površini kože što uzrokuje začepljenje pora i pojavu mitesera i akni. Lagani piling će pomoći ukloniti odumrle ćelije kože, a možete koristiti i uređaj za čišćenje (poput Skin Pro uređaja za čišćenje lica).JEDENJE PREVIŠE MLIJEČNIH PROIZVODA

Prema nekim izvorima, mliječni proizvodi su glavni krivac za stvaranje cističnih izraslina duž linije vilice. Iako povezanost između mliječnih proizvoda i akni još nije u potpunosti dokazana, nije loše smanjiti njiihov unos na nekoliko sedmica i vijdeti hoće li se stanje kože popraviti.

 

"Iako je privlačno, izbjegavajte dirati bubuljice! Prilikom istiskivanja bubuljica ometate prirodni proces zacjeljivanja"

TRETIRANJE KAO TINEJDŽER
Mnogi proizvodi koji su namjenjeni tretiranju tinejdžerskih akni su jaki i previše isušuju i prejaki su za zreliju kožu. Što je vaša koža više dehidrirana to proiizvodi više masnoće. Odaberite proizvod pogodan za vašu dob i provjerite da je bez ulja i da je bogat antioksidantima. Proizvodi obogaćeni salicilnom kiselinom (poput Bioclinic proizvoda) su idealni za kontrolu bakterija koje izazivaju pojavu akni.

ISTISKIVANJE BUBULJICA
Vaše tijelo je građeno da se bori protiv infekcija, zato bez obzira koliko je to privlačno, izbjegavajte diranje bubuljica! Kada istikujete bubuljice ometate prirodni proces zacjeljivanja tako što omogućavate bakterijama da dublje prodiru u kožu. Također povećavate rizik od nastanka ožiljaka.

NE MIJENJATE POSTELJINU
Bakterije i masnoće iz vaše okoline, vaša kosa, koža i znoj se vremenom nakupljaju na vašoj posteljini i prenose se nazad na vaše lice. Koristite jastučnice od prirodnih vlakana i redovno ih mijenjajte. Posteljinu perite u deterdžentu bez mirisa i mijenjajte je svaku drugu noć. 

 

Tekst: Fotograf: Shutterstock