Povucite se

Važno je pronaći kvalitetno vrijeme za brigu o sebi, a povlačenje je savršen način da se potpuno isključite iz naše svakodnevne rutine i ponovno se povežete sa sobom. Saznajte više o duhovnim vježbama i samopomoći od švedskog stručnjaka za blagostanje, Elin Lundblad

Šta je zapravo briga za sebe?
Briga za sebe je biti u potpunosti u kontaktu s vlastitim unutrašnjim stanjem i konstantno tražiti ravnotežu psihičikog i fizičkog zdravlja.  Također, briga za sebe je tretirati samog sebe s ljubavlju. I ne, to nije nimalo sebično, nego krajnje neophodno.

Kao petnaestogodišnjakinja koja je imala poteškoća u školi, prvi put sam postala svjesna brige za sebe. Od tada, briga za sebe je postala važan dio mog života. Stalno radim na brizi za sebe i preuzimanju odgovornosti, a isto podučavam i druge.

Zašto je povlačenje ključno?
U današnjem društvu naš mozak radi ubrzano pokušavajući držati korak s porodičnim životom, karijerom i stalnim digitalnim protokom informacija. Potpuno odvajanje od svih tih poticaja i povlačenje nam nedvojbeno omogućava da radimo na brzi za svoje cjelokupno stanje.

Prisustvovala sam na dosta yoga kurseva koji potiču povlačenje i lični razvoj. Meni lično takvi kursevi mnogo pomažu i istog razlgoa želim da isto podijelim s drugima. Međutim, ovdje želim naglasiti da povlačenje kroz yogu ne znači prakticirati yogu na prepunoj egzotičnoj plaži. Ako želite raditi pravu jogu, pronađite mjesto koje će vas povezati s planetom zemljom i u kojem ćete naći mir koji vam je potreban. Yoga je samo način, a povezivanje sa samim sobom je ono što je ključno ovdje.

Povlačenje ne mora nužno biti povezano s yogom. Može biti bilo šta što će vas na trenutak osloboditi svakodnevnog pritiska i stresa. Npr. čitati dobru knjigu na nekom mirnom mjestu ili šetnja šumom. Čak i tih 10 minuta dok pijete kafu može biti povlačenje.

Za koga je povlačenje dobro?
Za baš svakog! Povlačenje je zapravo upoznavanje sebe i preuzimanje odgovornosti za svoj život i zdravlje. Kad upotpunosti zavolite sebe, to ćete proširiti i na okolinu. Iz tog razloga malo sebičnosti je najbolji način da postanete bolja supruga, majka, poslovna žena ili bilo ko da poželite. Granica nema, izbor je vaš!