Niskokalorični i zdravi zalogaji bogati antioksidantima

Svježe maline i borovnice s hrskavim pekan orahom i lanenim sjemenkama u tamnoj čokoladi. Njami! Pored toga što su ukusne, pune su zdravih sastojaka poput antioksidanata, vitamina i minerala! Napravite ove ukusne poslastice i podijelite ih s prijateljima!

Antioksidanti neutrališu slobodne radikale te štite ćelije našeg organizma. Ovaj brz i jednostavan recept kombinuje samo 5 sastojaka koji su bogati antioksidantima:

Borovnice
Borovnice su bogate antioksidantom antocijanom koji im daje predivni tamnoplavi pigment, drugim antioksidantima kao i mnoštvom vitaminima i mineralima. Najbolji izvor antocijana je sjevernoevropska divlja borovnica. Probajte ju pronaći kad je sezona. Zaleđena borovnica jednako sadrži hranjive sastojke kao i svježa.

Maline
Preukusne maline su također bogate antocijanom kao i drugim antioksidantima, vitaminima i mineralima. Organsko voće posjeduje najviše antioksidanata. Zaleđene bobice malina su odlične kao i svježe!

Pekan orasi 
Pekan orasi s okusom maslaca bogati su antioksidantnim spojevima i imaju najviši nivo antioksidansa od svih oraha. Također su bogati vitaminima, mineralima i zdravim mononezasićenim masnoćama. S druge strane, visoko su kalorični, pa ih umjereno uzimajte.

Lanene sjemenke
Lanene sjemenke su bogate antioksidantima, i Omega 3 masnim kiselina te su veliki izvor dijetalnih vlakana. 

Tamna čokolada 
Visokokvalitetna tamna čokolada (70% kakaa) ima visok nivo antioksidanta flavonoida koji je isti kao i kakao. U poređenju s mliječnom čokoladom, tamna čokolada je zdraviji izbor, ali upotrebljavajte je umjereno jer sadrži zasićene masnoće.

Zdravi jagodičasto-čokoladno-orašasti zalogaji
(12 porcija)

Sastojci: 125g svježih borovnica

125g svježih malina

150g tamne čokolade (70% kakaa)

50g isjeckanih pekan oraha

60g lanenih sjemenki 

 

Napomena: Za najbolje rezultate, koristite svježe bobičasto voće, ali moguće koristiti i zaleđeno.

Nutritivni podaci (za svaku porciju): Kalorije: 135 kCal / Protein: 2,6g / Masnoća: 9,7g (Zasićene 3,2g) / Ugljikohidrati 8,1g (Šećeri 4g, Vlakna 2,5g).

Priprema:
1. Pripremite tanjir ili pladanj s papirnatim posudama od muffina / slatkiša.
2. Na pari otopite čokoladu, kad se upotpunosti otopi, skinite s vatre i neprestano miješajte kako bi se postepeno ohladila.
3. Ostale sastojke dodajte u otopljenu čokoladu kako bi se sve sjedinilo.
4. U svaku posudicu za mafin stavite jednu kašiku smjese. Ohladite u hladnjaku nekoliko sati.
5. Izvadite iz hladnjaka oko sat vremena prije posluživanja kako bi se čokolada otoplila na sobnoj temperaturi.

Tekst: